Ειδικοί μιλούν για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών. |
Γερμανοί και Κούρδοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ανάκτορο της Εποχής του Χαλκού στην ανατολική όχθη του Τίγρη, στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ: Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο αρχαιολογικός χώρος του Κεμούνε ανάγεται στην εποχή της αυτοκρατορίας Μιτάνι, που κυριαρχούσε σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Μεσοποταμίας και της Συρίας κατά τον 15ο και τον 14ο αιώνα πΧ.
Η αυτοκρατορία Μιτάνι, ξεχασμένη ή εντελώς άγνωστη στους περισσότερους, είναι ένα από τα αρχαία βασίλεια της Μέσης Ανατολής που έχουν διερευνηθεί λιγότερο, και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να ανακαλύψουν νέα στοιχεία για την πολιτική, την οικονομία και την ιστορία της μελετώντας πλάκες με σφηνοειδή γραφή που ανακαλύφθηκαν στο ανάκτορο.
Η σφραγίδα του βασιλιά των Μιτάνι Shaushtatar 15ος αι. π.Χ. |
- «Το εύρημα αυτό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή και υποδεικνύει την επιτυχία της γερμανοκουρδικής συνεργασίας», είπε ο Κασίμ.
«Βρήκαμε επίσης απομεινάρια από τοιχογραφίες σε φωτεινές μπλε και κόκκινες αποχρώσεις» λέει η ίδια. «Της δεύτερη χιλιετία πΧ οι τοιχογραφίες ήταν πιθανότατα ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανακτόρων στην αρχαία Μέση Ανατολή, αλλά σπάνια διασώζονται. Οπότε η ανακάλυψη τοιχογραφιών στο Κεμούνε προκαλεί αίσθηση από αρχαιολογικής άποψης».
Τα ερείπια του ανακτόρου σε κάποιες περιπτώσεις διασώζονται σε ύψος μέχρι και επτά μέτρων, και παρατηρούνται δύο φάσεις χρήσης, υποδεικνύοντας ότι το κτίριο ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσα στο ανάκτορο οι αρχαιολόγοι βρήκαν διάφορα δωμάτια και ανέσκαψαν μερικώς οκτώ από αυτά.
Τυποποιημένη ταμπλέτα που περιέχει μια επιστολή από τον Τουσράτα βασιλέα του Μιτάνι στον Αμενχοτέπ ΙΙΙ ( εκ των 13 επιστολών του βασιλιά Τουσράτα (Tushratta of Mitanni ).
- Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν δέκα πλάκες με σφηνοειδή γραφή Μιτάνι και επί της παρούσης μελετώνται και μεταφράζονται από τη φιλόλογο Μπετίνα Φάιστ, του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Η σφραγίδα και το αποτύπωμα; της του 15 -14 ου αιών π.Χ. των Μιτάνι |
Κατά την αρχαιότητα το ανάκτορο στεκόταν σε ύψωμα πάνω από την κοιλάδα, μόλις 20 μέτρα από την τότε ανατολική όχθη του Τίγρη.
Σφράγιση εκ κυλίνδρου, του 1500-1350 π.Χ., των Μιτάνι (Mitanni) |
Η αυτοκρατορία των Μιτάνι (Μιτάννι)
Η «καρδιά» της ήταν στη σημερινή βορειοανατολική Συρία, όπου εκτιμάται πως βρισκόταν η πρωτεύουσα, Βασουκάνι.
- Αρχαία ακκαδικά κείμενα σε σφηνοειδή γραφή από τον αρχαιολογικό χώρο Τελ ελ Αμάρνα στη σημερινή Αίγυπτο δείχνουν πως οι βασιλιάδες των Μιτάνι αλληλεπιδρούσαν ως ίσοι προς ίσους με τους Αιγύπτιους Φαραώ και τους βασιλιάδες της Βαβυλώνας και της Χαττούσας.
Σφράγιση από κυλινδρική σφραγίδα 16ος-15ος αι. π.Χ., των Μιτάνι |
Ωστόσο, η αυτοκρατορία παρήκμασε κατά το 1350 πΧ, με τα εδάφη της να περνούν στους Χετταίους και τους Ασσύριους.ΕΚ ΤΟΥ /www.huffingtonpost.gr άλλων άλλων πηγών