Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα θηλυκό άγαλμα 1.700 ετών στην αρχαία ελληνική πόλη Πέργη, τώρα στην επαρχία της Αττάλειας της Μ Άσίας .
Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο έτος 300 μ.Χ., κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το εξαιρετικό γλυπτό απεικονίζει μια γυναικεία μορφή . Το κεφάλι της έχει αποκοπεί από το κορμό αλλά σώζεται.
Η πόλη, σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία , είναι γνωστή για τα τοπικά γλυπτά, όπου οι γυναίκες δραστηριοποιούταν σε διοικητικό επίπεδο.
Η Πέργη
Ένα εκπληκτικό μαρμάρινο άλογο, το άγαλμα του Ηρακλή, η κεφαλή θεάς με στέμμα της Ίσιδας και ψηφιδωτά με τον Ωκεανό και τη Μέδουσα είναι οι σημαντικές ανακαλύψεις στην αρχαία πόλη της Πέργης στη Μικρά Ασία.
Το εκπληκτικό άγαλμα του Ηρακλή
Κεφαλή θεάς από λευκό μάρμαρο με στέμμα της Ίσιδας.
Το 546 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Πέρσες Αχαιμενίδες όπου και παρέμειναν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 333 π.Χ. όπου η Πέργη παραδόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο. Στη συνέχεια περιήλθε στο κράτος των Σελευκιδών, στο Βασίλειο της Περγάμου, και από αυτούς στους Ρωμαίους για να καταλήξει στους Βυζαντινούς. Κατά την ελληνιστική περίοδο η Πέργη αποτελούσε μία από τις ωραιότερες πόλεις της ανατολής στολισμένη με πολλά αξιόλογα ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια, θέρμες κ.λπ..
Η στιγμή που η κεφαλή του μαρμάρινου αλόγου ξεπροβάλλει από τα χώματα.
Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους την πόλη επισκέφθηκαν ο ισαπόστολος Παύλος, ο Ευαγγελιστής Μάρκος και ο Βαρνάβας οι οποίοι και κήρυξαν τον Χριστιανισμό.
Το αρχαίο θέατρο της Πέργης χωρητικότητας 14.200 θεατών
Ερείπια της πόλης βρίσκονται σήμερα κοντά στην Αττάλεια, στα οποία ξεχωρίζουν τα τείχη της ακρόπολης της Πέργης μια πύλη θριάμβου, το μεγαλοπρεπές θέατρο, το στάδιο και πολλοί ναοί. Επίσης έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα με αναπαράσταση το ιερό της Αρτέμιδας καθώς και πολλές αρχαίες επιγραφές.
Άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας της Πέργης
Το Νυμφαίο στους πρόποδες του λόφου όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Πέργης
Σημειώνεται ότι από τη Πέργη καταγόταν ο αρχαίος Έλληνας, σπουδαίος μαθηματικός και αστρονόμος, Απολλώνιος ο Περγαίος.--"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.15ος, σελ.740.