Σεισμός πρέπει να προκάλεσε την καταστροφή παλατιού Μινωικής αποικίας στο σημερινό Τελ Καμπρι

Τοιχογραφία στο Τελ Καμπρι 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ 

Μια ομάδα Ισραηλινών και Αμερικανών ερευνητών αποκάλυψαν νέα στοιχεία ότι ένας σεισμός μπορεί να προκάλεσε την καταστροφή και την εγκατάλειψη ενός ακμάζοντος ανακτορικού χώρου της περιοχής Χαναάν πριν από 3.700 χρόνια.

Αεροφωτογραφία που δείχνει τον νότιο αποθηκευτικό χώρο Southern Storage Complex (SSC), τον βόρειο αποθηκευτικό χώρο  Northern Storage Complex (NSC, μπλε ) και την τάφρο (κόκκινες διακεκομμένες γραμμές) [Credit: Eric Cline / GW]

Η ομάδα πραγματοποίησε την ανακάλυψη στην περιοχή Τελ Καμπρί του σημερινού Ισραήλ, σε έκταση 75 στρεμμάτων, η οποία περιέχει τα ερείπια ενός παλατιού και πόλης της Χαναάν(;) που χρονολογείται από το 1900-1700 π.Χ. 


Περιοχή και σημείο που γίνονται οι ανασκαφές

  • Οι  ανασκαφές  διευθύνονται από τον Assaf Yasur-Landau, καθηγητή της Μεσογειακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και τον Eric Cline, καθηγητή κλασικών και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

"Αναρωτηθήκαμε για αρκετά χρόνια τι προκάλεσε την ξαφνική καταστροφή και εγκατάλειψη του παλατιού και του τόπου, μετά από αιώνες ακμάζουσας κατοίκησης", δήλωσε ο Γιασούρ-Λαντάου. «Πριν από λίγο καιρό, αρχίσαμε να αποκαλύπτουμε μια τάφρο που διατρέχει μέρος του ανακτόρου, αλλά οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ήταν σύγχρονη, ίσως σκαμμένη κατά τις τελευταίες δεκαετίες ή το πολύ έναν αιώνα ή δύο. Αλλά τότε, το 2019, ανοίξαμε μια νέα περιοχή και βρήκαμε ότι η τάφρος συνεχίστηκε για τουλάχιστον 30 μέτρα, με ένα ολόκληρο τμήμα ενός τείχους που είχε πέσει σε αυτήν κατά την αρχαιότητα, και με άλλους τοίχους και δάπεδα να γέρνουν σε αυτό και στις δύο πλευρές. "

Τοπογραφικό της Φάσης ΙΙΙ στο Τελ- Κάμπρι 

Το κείμενο που ξεκινά με R υποδεικνύει τους αριθμούς δωματίων που αναφέρονται στο κείμενο. Το W υποδηλώνει αριθμούς τόπων τοίχου. Ο κόκκινος κύκλος υποδεικνύει τη θέση ενός λάκκου της Εποχής του Σιδήρου, ενώ η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή είναι το ίχνος της τάφρου που αναφέρεται στο κείμενο. Οι πράσινοι αριθμοί που ξεκινούν με το L υποδηλώνουν τόπους όπου συλλέχθηκαν δείγματα ιζημάτων για μικρομορφολογία και ανάλυση FTIR και οι πράσινες γραμμές δείχνουν τη θέση των προφίλ ανασκαφής που δειγματοληψία Τα μπλε βέλη δείχνουν προς το στρεβλωμένο δάπεδο στην αίθουσα 2440 και αντισταθμίζουν τους τοίχους του Ορθοστατικού Κτηρίου, τα οποία είναι ευθυγραμμισμένα και παράλληλα με το ίχνος της βλάβης Kabri και προς την τάφρο. Σημειώστε ότι οι κατασκευές που βρίσκονται ακριβώς νότια της τάφρου δεν ευθυγραμμίζονται σε σχέση με τη γενική τάση των τειχών του παλατιού, με τις βορειοδυτικές γωνίες τους να περιστρέφονται προς αυτό το χαρακτηριστικό (σκούρα πράσινα βέλη). Το πράσινο αστέρι σηματοδοτεί την κατά προσέγγιση θέση του Σχ. 5α. Το κίτρινο αστέρι σηματοδοτεί την κατά προσέγγιση θέση του Σχ. 5b. Κόκκινα και μπλε αστέρια υποδεικνύουν τη θέση των εικόνων που παρουσιάζονται στο S1 Fig. Τα διακεκομμένα μαύρα ορθογώνια δείχνουν τη θέση των Εικ. 3 (το κτίριο Orthostat) και Fig 4a (the Southern and Northern Wine Storage Complexes), ενώ το διακεκομμένο μπλε ορθογώνιο σηματοδοτεί τη θέση του σχήματος 4d .

Σύμφωνα με τον Michael Lazar, τον κύριο συντάκτη της μελέτης, η αναγνώριση των σεισμών του παρελθόντος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη στο αρχαιολογικό αρχείο, ειδικά σε τοποθεσίες όπου δεν υπάρχει πολύ λίθινη τοιχοποιία και όπου οικοδομήσιμα δομικά υλικά όπως ψημένα τούβλα - Οπτοπλινθοδομή - αλλά και λασπότουβλα και επιχρίσματα που  χρησιμοποιήθηκαν αντ 'αυτού. Στο Tel Kabri, ωστόσο, η ομάδα βρήκε και τα δύο πέτρινα θεμέλια  στο κάτω μέρος των τοίχων και τις υπερκατασκευές από τούβλα φτειαγμένα από λάσπη.


Το κτήριο που κατασκευάστηκε με την μορφή Αιγιακής αρχιτεκτονικής περί το 1600 π.Χ.

"Οι μελέτες μας δείχνουν τη σημασία του συνδυασμού μακρο- και μικρο-αρχαιολογικών μεθόδων για τον εντοπισμό των αρχαίων σεισμών", είπε. "Πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε εναλλακτικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής κατάρρευσης, καθώς και του πολέμου, πριν είμαστε σίγουροι ότι θα προτείνουμε ένα σενάριο σεισμικών γεγονότων". Οι ερευνητές μπορούσαν να δουν περιοχές όπου τα γύψινα επιχρίσματα εμφανίστηκαν στρεβλωμένα, τοίχοι είχαν κλίση ή μετατόπιση, και λάσπη από τούβλα από τοίχους και οροφές είχαν καταρρεύσει στα δωμάτια, σε ορισμένες περιπτώσεις θάβοντας γρήγορα δεκάδες μεγάλους πίθους.




Εικ. 3. Το «κτίριο του Ορθοστάτη». Κάθε ασπρόμαυρο τμήμα στις ράβδους ζυγών αντιπροσωπεύει 10 cm. (α) Εναέρια άποψη που δείχνει το Κύριο δωμάτιο (MR), το Back Room (BR) και το Trench (T), το οποίο υποδηλώνεται με διακεκομμένες κόκκινες γραμμές. Παρατηρήστε ότι η νότια πλευρά της τάφρου καλύπτεται εν μέρει από ένα μεγάλο πέτρινο μπλοκ, του οποίου η επίπεδη άνω πλευρά θα χρησίμευε κάποτε ως κατώφλι που οδηγούσε στο πίσω δωμάτιο, αλλά το οποίο τώρα κατέρρευσε στην τάφρο. Φωτογραφία: Εναέρια απεικόνιση Griffin. (β) Ο πίσω χώρος (2411) που καλύπτεται από πτυχωτό τούβλο και σοβά. (γ) Σκαλοπάτι ή μετατόπιση στο πάτωμα του Ορθοστατικού Κτηρίου, ακριβώς μέσα στην είσοδο. Ένας από τους ορθοστάτες όφσετ είναι ορατός στο πάνω μέρος της εικόνας. (δ) Το Κεντρικό Δωμάτιο κοιτάζει νότια και δείχνει αδιάσπαστα στρεβλωμένα τοιχώματα. Δηλ. με ορατή αύξηση στο ύψος των τοίχων Στο κάτω μέρος της εικόνας, το τοίχωμα 2404 και το κατώφλι που οδηγεί στο πίσω δωμάτιο καταρρέουν ορατά και γέρνουν στην τάφρο. (ε) Ο πίσω χώρος καθαρίστηκε από όλα τα ερείπια που φαίνονται στο Σχ. 3β, δείχνοντας το σπασμένο και κεκλιμένο δάπεδο γύψου.


"Μοιάζει πραγματικά ότι η γη εδώ απλώς άνοιξε και ό, τι και στις δύο πλευρές της κατέρρευσε", είπε ο Cline. «Είναι απίθανο η καταστροφή αυτή να έχει προκληθεί από βίαιη ανθρώπινη δραστηριότητα, επειδή δεν υπάρχουν ορατά σημάδια φωτιάς, ούτε όπλα όπως βέλη που θα έδειχναν μάχη, ούτε θανατωμένα σώματα που σχετίζονται με  μάχη. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε κάποια απροσδόκητα πράγματα σε άλλα δωμάτια του παλατιού, συμπεριλαμβανομένης της κάβας και γύρω από την άλλη κάβα που ανασκάψαμε πριν από μερικά χρόνια. "
Το 2013, η ομάδα ανακάλυψε 40 αγγεία σε έναν ενιαίο χώρο αποθήκευσης του παλατιού κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Μια ανάλυση οργανικών καταλοίπων που πραγματοποιήθηκε στα αγγεία έδειξε ότι φυλάσσαν κρασί. Περιεγράφηκε τότε ως το παλαιότερο και μεγαλύτερο κελάρι κρασιού που ανακαλύφθηκε έως τότε στην Εγγύς Ανατολή. Από τότε, η ομάδα έχει βρει τέσσερις ακόμη τέτοιες αποθήκες και τουλάχιστον 70 ακόμη αγγεία, όλα θαμμένα από την κατάρρευση του κτιρίου.

"Οι εναποθέσεις δαπέδου υποδηλώνουν μια γρήγορη και απότομη κατάρρευση παρά μια αργή συσσώρευση των υπο κατάρρευση τούβλων από λάσπη από όρθιους τοίχους ή οροφές μιας εγκαταλελειμμένης δομής". Η Ruth Shahack-Gross, καθηγήτρια γεωαρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και συν-συγγραφέας της μελέτης , είπε. "Η ταχεία κατάρρευση και η ταχεία ταφή, σε συνδυασμό με τη γεωλογική τοποθεσία του Τελ Καμπρί, δημιουργούν την πιθανότητα ένας ή περισσότεροι σεισμοί να είχαν καταστρέψει τα τείχη και την οροφή του ανακτόρου."
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μεθοδολογική τους προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπου μπορεί να χρησιμεύσει για να δοκιμάσει ή να ενισχύσει περιπτώσεις πιθανών ζημιών και καταστροφών από σεισμούς.

Γενικά Συμπεράσματα 
Για χρόνια υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την εγκατάλειψη του παλατιού του Μέσου Χαλκού IIB του Τελ Καμπρί, περίπου το  1700 π.Χ. Δεν υπάρχουν όπλα, χρήματα και κοσμήματα, ούτε ορατά στοιχεία για πυρκαγιά, κάτι που αποκλείει την εχθρική επίθεση ή την κατάκτηση. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ξηρασίας ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τον χώρο, ούτε μαζικά νεκροταφεία για να δείξουν πανδημία. 

Η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποιεί μικρο-γεωαρχαιολογικές μεθόδους για να δείξει ότι η κατάρρευση του παλατιού ήταν γρήγορη, με τείχη και οροφές να καταρρέουν αμέσως πριν από την εγκατάλειψη. Τα μακροσκοπικά δεδομένα (στρωματογραφικά και δομικά) από πέντε ανασκαφικές περιόδους επανεξετάστηκαν, δείχνοντας ότι τουλάχιστον εννέα Πιθανές Αρχαιολογικές Επιδράσεις Σεισμών (PEAEs) βρέθηκαν και σχετίζονται με την τελευταία φάση κατοχής του ανακτόρου του τόπου. 

Όλες οι αποδείξεις δείχνουν την πιθανότητα ότι ένας σεισμός έπληξε το παλάτι, πιθανώς σε σημείο που δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμο να επισκευαστεί. Αυτό το συμπέρασμα δυναμώνει  από την ανακάλυψη ενός τάφρου πλάτους 1-3 μέτρων που διαπερνά το παλάτι για 30 μέτρα, το οποίο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανατάραξης του εδάφους ή της κορνιτοποίησης που προκαλείται από σεισμό. Αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία του συνδυασμού μακρο- και μικρο-αρχαιολογικών μεθόδων για τον εντοπισμό των αρχαίων σεισμών, μαζί με την ανάγκη αξιολόγησης εναλλακτικών σεναρίων κλιματικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής κατάρρευσης, καθώς και καταστροφής που προκαλείται από τον άνθρωπο πριν από ένα σενάριο σεισμικών γεγονότων όπου μπορεί εδώ να προταθεί.Με πληροφορίες : Πανεπιστήμιο George Washington Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE .


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ 




Μινωικές τοιχογραφίες στο Tel Kabri


Γιατί ο  ηγεμών του Τελ Κάμπρι θα ήθελε να κοσμήσει το παλάτι του με την τέχνη του Αιγαίου που θυμίζει τις μινωικές τοιχογραφίες της Κρήτης; Ήταν αυτοί οι Μινωίτες/ Αιγαίοι καλλιτέχνες που ταξιδεύουν μόνοι τους εκεί ή δανείστηκαν από τον έναν κυβερνήτη στον άλλο; Η παρουσία μινωικών τοιχογραφιών και διακοσμήσεων τέχνης του Αιγαίου υποδηλώνει ότι το Tel Kabri ήταν μέρος μιας «κοσμοπολίτικης» μεσογειακής ομάδας - ή ότι ο βασιλιάς ήθελε να διαμορφώσει τον εαυτό του ως τέτοιο;



ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΛΑΡΙ ΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ


Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στον αρχαιολογικό χώρο του Τελ Kabri, κοντά στην Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ, ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη κάβα (κελάρι οίνου ) στην Εγγύς Ανατολή. Το κελάρι βρέθηκε στο ερειπωμένο παλάτι των ηγεμόνων της Τελ Kabri, την πρωτεύουσα (;) του βασιλείου της Μέσης Εποχής του Χαλκού (1.700 π.Χ.) .


Καθώς οι αρχαιολόγοι σκάβοντας στο παλάτι, αποκαλύπτουν μία τρίποδη μακριά κανάτα, που αργότερα ονομάστηκε από τους ανασκαφείς….« Bessie». «Έχουμε σκάψει σε ένα σημείο και ξαφνικά, οι φίλοι της …« Bessie» άρχισαν να εμφανίζονται - πέντε, 10, 15, 40, τελικά, αγγεία συσκευασμένα σε 15αδες μέχρι 25αδες σε μία αποθήκη. 
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη - είναι ένα κελάρι  που, στη γνώση μας, είναι σε μεγάλο βαθμό απαράμιλλη σε ηλικία και το μέγεθος, "εξήγησε ανασκαφές συνυπεύθυνος Dr Eric Cline του Πανεπιστημίου George Washington. 

Τα 40 πιθάρια έχουν χωρητικότητα περίπου 2.000 λίτρα, που σημαίνει ότι το κελάρι θα μπορούσε να εμφιαλώσει το ισοδύναμο σχεδόν σε 3.000 φιάλες από κόκκινους και λευκούς τύπους οίνων. "Το κελάρι  βρισκόταν κοντά σε μια αίθουσα, όπου ελάμβανε χώρα συμπόσιο , από τους αξιωματούχους  του Kabri και πιθανώς εκεί φιλοξενούσαν ξένους επισκέπτες και όπου καταναλώνουν κατσικίσιο κρέας και κρασί στα διάφορα συμπόσια,» είπε ο άλλος συνυπεύθυνος της ανασκαφής Dr Yasur-Landau του Πανεπιστημίου της Χάιφα. «Το κελάρι κρασιών και η αίθουσα δεξιώσεων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του ίδιου βίαιου γεγονότος,, ίσως σεισμό, που τους καλύπτει με παχύ στρώμα με συντρίμμια από τούβλα λάσπης και γύψο.".


Ερείπια του 3.700-ετών κελαριού που ανακαλύφθηκαν στο Τελ Καμπρί. - George Washington University.


Δεν ήταν αμέσως σαφές ότι ήταν κρασί στους πίθους κάποτε. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα θραύσματα από τα βάζα χρησιμοποιώντας ανάλυση οργανικών καταλοίπων. Βρήκαν μοριακά ίχνη τρυγικού οξέος όσο και τα βασικά συστατικά του οίνου, καθώς και ενώσεις που υποδηλώνει συστατικά δημοφιλή στην αρχαία οινοποίηση, όπως μέλι, μέντα, κανέλα, αρκεύθου και ρητίνες.

 Η συνταγή είναι παρόμοια με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα κρασιά στην αρχαία Αίγυπτο για 2.000 χρόνια. Επίσης ανέλυσαν τις αναλογίες από κάθε αγγείο και το διαγνωστικό της ένωσης ανακάλυψε αξιοσημείωτη συνοχή μεταξύ τους . Αυτοί που το έφτιαχναν έδιναν μεγάλη προσοχή τις μετρήσεις. Η συνταγή αυτού του κρασιού ήταν κάτι που αυστηρά ακολουθείται σε κάθε αγγείο..! Δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής ανασκαφών Δρ Andrew Koh του Πανεπιστημίου Brandeis, οι οποίοι ανέφεραν την ανακάλυψη στο 2013 Ετήσια Συνάντηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών .Οι αρχαιολόγοι θέλουν τώρα να συνεχίσουν την ανάλυση της σύνθεσης του κάθε πίθου , ενδεχομένως να ανακαλύψουν αρκετές πληροφορίες για να αναδημιουργήσουν την ίδια γεύση.


ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΣΧΕΔΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛ -ΚΑΜΠΡΙ


Η τέχνη του Αιγαίου στο Tel Kabri ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1989, όταν οι Aharon Kempinksi και Wolf-Dietrich Niemeier αποκάλυψαν ένα πάτωμα σκακιέρας με απεικονίσεις της χλωρίδας του Αιγαίου, καθώς και 2.000 ζωγραφισμένα θραύσματα γύψου που εμφανίζουν χαρακτηριστικά παρόμοια με τις μινωικές τοιχογραφίες. Η τρέχουσα ανασκαφή του Tel Kabri, υπό την καθοδήγηση των συγγραφέων BAR Eric H. Cline και Assaf Yasur-Landau, έχει αποκαλύψει πολλά περισσότερα κομμάτια ζωγραφισμένου τοίχου. Εκτός από την τέχνη του Αιγαίου Aegean, η ομάδα αποκάλυψε  πρόσφατα ένα ακριβό κτίριο επενδυμένο με μπλοκ ορθοστάτη σε μορφή πολιτισμού του  Αιγαίου και  στοιχεία [οπές πείρου( dowel holes )] παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στα παλάτια του Αιγαίου.



Λίθος (μπλόκ) με στοιχείο ορθοστάτη  με τετράγωνη οπή τεχνικής των Μινωιτών
 

ΤΟ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ, Η ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ.

Το ονομαζόμενο σήμερα Tel Kabri είναι το μόνο αρχαιολογικό σημείο στο σημερινό Ισραήλ, όπου οι τοιχογραφίες είναι παρόμοιες σε ύφος με αυτές που βρέθηκαν στο Αιγαίο πριν από 3.600 χρόνια ,οι ερευνητές λένε ότι αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση που ελήφθη από τους ηγεμόνες της πόλης να είναι προς την Μεσογειακή κουλτούρα .



Οι ανασκαφές στο Tel Kabri έχουν αποκαλύψει θραύσματα ζωγραφισμένου γύψου που αντανακλούν ένα ύφος τέχνης του Αιγαίου που εμφανίζεται σε κυκλαδικές και μινωικές τοιχογραφίες. Γιατί ο Χαναναίος (;)  ηγέτης του Τελ Καμπρί ήθελε να κοσμήσει το παλάτι του με την τέχνη του Αιγαίου; Φωτογραφία: Nurith Goshen .

Τα σπαράγματα μιας τοιχογραφίας μινωικής μορφής που είναι αναγνωρίσιμη από το χαρακτηριστικό μπλε φόντο, το πρώτο του είδους του που έχει βρεθεί στο Ισραήλ, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στο Τελ Kabri. Η τοιχογραφία αυτή στο «παλάτι» στο Kabri ενώνει με άλλες από το στιλ του Αιγαίου που έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων ετών εδώ .

«Ήταν, χωρίς αμφιβολία, μία συνειδητή απόφαση που ελήφθη από τους ηγεμόνες της πόλης οι οποίοι επιθυμούσαν να συνδέσουν με τον μεσογειακό πολιτισμό και να μην υιοθετήσουν τις μορφές της τέχνης όπως οι άλλες πόλεις της Χαναάν. Τα ερείπια της πόλης είναι από τη Μέση Εποχή του Χαλκού (2000-1550 π.Χ.) και έχουν αποκαλυφθεί στο Τελ Kabri, κοντά στην Ναχαρίγια. Ένα παλάτι φτιαγμένο για τούς κυβερνήτες της πόλης, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, η οποία ήταν η πιο σημαντική πόλη στη Δυτική Γαλιλαία εκείνη την περίοδο. 
Οι ανασκαφές άρχισαν το Τελ Kabri το 1986, και σταμάτησαν το 1993. Κατά τα τελευταία χρόνια οι ανασκαφές ξανάρχισαν από ομάδες υπό την διεύθυνση των καθηγητών δρ Γιασούρ-Λαντάου Leon Recanati Ινστιτούτου Ναυτιλιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και δρ Έρικ Κλάιν του Πανεπιστημίου George Washington.



ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΘΗΡΑ -ΔΕΞΙΑ -ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ 


Το Τελ-Καμπρι έχει ένα μοναδικό φαινόμενο αυτό είναι ότι κατόπιν η πόλη ερημώθηκε, και καμία άλλη πόλη δεν χτίστηκε στα ερείπιά της.  (Εάν ανήκε σε κατοίκους της περιοχής είναι σπάνιο να μην ξανακτίστηκε. Πρέπει να ανήκε σε ανθρώπους που ήρθαν λίγο πιο μακριά με σχετική δυσκολία πρόσβασης εκεί .)

Ως εκ τούτου, αυτή είναι η μόνη πόλη της γης Χαναάν, που μπορεί να ανασκαφεί στην ολότητά της. Το «παλάτι» έχει μετρηθεί με τα γεωφυσικά εργαλεία σε 1 έως 1,5 στρέμματα, είναι το μοναδικό παλάτι αυτής της περιόδου που μπορεί να ανασκαφεί πλήρως. «Η Διατήρηση της πόλης μας δίνει τη δυνατότητα να πάρετε μια πλήρη εικόνα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής σε αυτή την περίοδο. Μπορούμε να καταλάβουμε εάν είχε ή όχι μία κεντρική διοίκηση, εάν επιβάλλονται φόροι ,, τι είδους γεωργία ήταν εκεί και πώς διεξήχθη η πολιτική σε αυτά τα χρόνια, εξηγεί ο Δρ Yasur-Landau".


ΤΕΜΑΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ 


Η πρόσφατη ανασκαφική περίοδος επέτρεψε στους ερευνητές να συνάψουν συμπεράσματα στις πολιτιστικές επιλογές αυτών, που κυβερνούσαν. Κατά την διάρκεια ανασκαφών στο Tελ Hazor στο βόρειο τμήμα της Γαλιλαίας, τη μεγαλύτερη πόλη τής Χαναάν εκείνης της περιόδου, έχουν ανακαλυφθεί πολλά υπολείμματα έργων γλυπτικής συριακής και της Μεσοποταμίας στυλ, όμως κανένα αποδεικτικό στοιχείο αυτού του ύφους της τέχνης δε ανακαλύφθηκαν στο Τελ Kabri.

Μέχρι σήμερα, τα υπολείμματα μιας τοιχογραφίας σε ένα ύφος που ήταν κοινό στο νησί της Σαντορίνης (Θήρα), ανακαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εποχών στην περιοχή Τελ Καμπρί, θα μπορούσε να έχει θεωρηθεί ως μεμονωμένο περιστατικό. 

Ωστόσο, τα ευρήματα συμπληρωματικών ανασκαφών ενισχύουν την εικασία, ότι αυτή ήταν μια πόλη που όχι μόνο είχε εμπορικές σχέσεις με μεσογειακά αιγαιακά βασίλεια, αλλά επίσης προτιμούσε να σχετίζεται και πολιτιστικά με αυτά. "Σε αντίθεση με την Ασώρ, η οποία διατηρούσε εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τη Συρία και τη Μεσοποταμία, οι κυβερνήτες της πόλης στο Τελ Καμπρί συνειδητά επέλεξαν την μεσογειακή σχέση των αιγαιακών πολιτισμών, οι οποίοι αδιαμφισβήτητα έδειχναν πιο εξωτικοί στους ντόπιους κατοίκους», εξηγεί ο Δρ Yasur-Landau.
Επιπρόσθετα ευρήματα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου ανασκαφών φωτίζουν άλλες γωνίες με την ζωή στην πόλη .



ΜΙΚΡΟΣ ΠΙΘΟΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, πως οι κυβερνήτες κατέλαβαν ιδιωτικές εκτάσεις, προκειμένου να οικοδομηθεί τόσο το παλάτι όσο κι ένας τελετουργικός διάδρομοςι γύρω από το παλάτι. Οι ερευνητές επίσης, άρχισαν να σκάβουν ένα διάδρομο που είχε ανακαλυφθεί τον προηγούμενο χρόνο και βρήκαν δεκάδες πήλινα αγγεία, όπως πιθάρια, ρηχά μπολ, φλιτζάνια και κανάτες.
 Ο διάδρομος, που πιθανότατα χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος, ήταν φραγμένος από τους αρχαίους κατοίκους, και, συνεπώς, τα υπολείμματα των ουσιών σε αυτές τις αγγεία παραμένουν, όπως και πολλά οστά ζώων. «Στείλαμε τα κόκαλα και η ουσία παραμένει να εξεταστεί, γι 'αυτό θα πρέπει σύντομα να είναι σε θέση να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη βασική διατροφή του εκείνη τη στιγμή και στο συγκεκριμένο τομέα," πρόσθεσε ο Δρ Yasur-Landau.





ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δεν γνωρίζουμε  πως  ονομαζόταν εκείνη την εποχή, εν μέρει επειδή οι ​​κάτοικοί της, μοιάζουν να έχουν κατασκευάσει το τεράστιο ,της Μέσης Εποχής του Χαλκού ,παλάτι και κατοικούσαν συνεχώς για πάνω από 250 χρόνια - από περίπου το 1850 π.Χ. έως το 1600 π.Χ. ... .(ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΡΑΓΕ ΟΤΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙ ΤΟ 1640 π.Χ. ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΎΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ...ΕΜΠΟΡΙΟ , ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ... (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...! )... ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟΤΕ ... ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΦΥΓΑΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ...!!!) ... Χωρίς να έχουμε βρει τίποτα που να αναφέρει κάτι πάνω σε αυτό .. Ούτε μια σφραγίδα, χωρίς επιγραφές ή κείμενο...πράγματι ΄, δεν έχουν βρεθεί ακόμη  τέτοια στοιχεία στο 6.000 τετραγωνικών μέτρων κτίριο, με πολλές αίθουσες , όπου πολλές από αυτές είναι αίθουσες δεξιώσεων. ( ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ...ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ) Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ο τυπικός της Μέσης Εποχής του Χαλκού τύπος κοινωνίας, λέει ο Assaf Yasur-Landau του Πανεπιστημίου της Χάιφα και Eric H. Cline του George Washington University,που είναι οι διευθυντές των ανασκαφών.

ΕΔΩ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΜΙΝΩΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ.




Ποιοι ήταν οι Χαναναίοι; 

(ΜΙΝΩΙΤΕΣ) 

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για να διαφωτίσει τους αρχαιολόγους ως προς το ποιος ακριβώς ήταν οι Χαναναίοι,(ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ)  και τι το σύστημα της διακυβέρνησης θα είχαν. Δεν υπήρξαν σημαντικά ευρήματα (ΚΑΘΟΛΟΥ ) της αλφαβητικής γραφής από την περιοχή κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Τα λίγα δισκία σφηνοειδή που βρέθηκαν ως επί το πλείστο είναι από χαλάζια από το Τελ Hazor, μια περιοχή που σχετίζεται όμως με τον συριακό πολιτισμό.




Τα θραύσματα και τα απορρίμματα που βρίσκονται σε όλη τη Γη του σημερινού Ισραήλ, που προηγείται της Εποχής του Σιδήρου δεν αθροίζονται σε μια εγγράμματη κοινωνία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή η γη που οριοθετείται από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία.
Και οι δύο είχαν πολύ προηγμένους πολιτισμούς από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, και ο καθένας είχε εξαιρετικά προηγμένα συστήματα γραφής. Στην πραγματικότητα, το σύστημα της Μεσοποταμίας με σφηνοειδή είχε χρησιμοποιηθεί από όλους στην περιοχή, για διοικητικούς σκοπούς και τη διεθνή επικοινωνία. 




"Το λειτουργικό σύστημα της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής ήταν σφηνοειδής γραφή . Θα μπορούσατε να το αποκαλέσετε Σφηνοειδής OS »(ΕΝΝΟΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ) , λέει ο Assaf Yasur-Landau . "Το σύστημα αυτό, που διήρκεσε για περισσότερο από 3.500 χρόνια, ήρθε προ-συσκευασμένο με μια κοσμοθεωρία, και έχει μια ομαλή λειτουργία στην Μεσοποταμίας. 

Αυτή η άποψη των λαών της περιοχής  σε αυτό το σύστημα επικεντρώνεται γύρω από έναν βασιλιά που κυβερνά ελέω Θεού, όπως μπορεί να το δει κανείς σε ένα μεγάλο μέρος της τέχνης της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. 
Αυτό το «λογισμικό» χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα εδάφη της περιοχής - εκτός από το Levant Λεβάντε ». Αλλά μήπως αυτή κοσμοθεωρία ισχύει για τους ανθρώπους εδώ ;... Προφανώς όχι... 

Σύμφωνα με τον Yasur-Landau, νέα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ξεχώρισε από τους λαούς της περιοχής της Εγγύς Ανατολής με την ανάπτυξη μιας πολύ διαφορετικής μορφή διακυβέρνησης μυστηριώδη με αραιά διάσπαρτα παλάτια Ακόμα και τα ανάκτορα της Μέσης Εποχής του Χαλκού - 4.000 / 3.500 χρόνια πριν - ήταν διαφορετικά από εκείνα των γειτόνων τους.




Ένα παλάτι της Εγγύς Ανατολής αναμένεται να είναι μια κατοικία για την βασιλική οικογένεια, ένα «κάθισμα » για τον κυβερνήτη και ένα κέντρο για την οικονομική επιχείρηση, με αρχεία, αποθήκες, χώρους διαμονής, και άλλα.
 Όλα αυτά ήταν αναγκαία, επειδή στην Εγγύς Ανατολή, η « οικονομία- ανάκτορο» ήταν το κέντρο της αναδιανομής. Αυτή η ανακατανομή ελέγχθηκε με τη βοήθεια της σφηνοειδούς γραφής σε κάθε μέρος της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής - Μεσοποταμία, τη Συρία και την Μικρά Ασία -Ανατολία - εκτός από ένα μέρος... Τον χώρο που είναι το σημερινό Ισραήλ, ή όπως ίσως ήταν γνωστό τότε ως Χαναάν (;) "Πώς είναι δυνατόν να έχουμε παλάτια στην Ανατολή, και σε μέρη όπως Μεγιδδω Καμπρί , Αφέκ, Λαχείς και Τελ ελ-Ajjul, με καμία μεγάλης - κλίμακας αποθήκευση, με ανακτορικά εργαστήρια για την παραγωγή αγαθών, και όχι τα αρχεία; "είναι ερωτήσεις του καθ. Yasur-Landau. «Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ανακατανομή προς τους υπηκόους εάν κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχει;"



Ίσως δεν υπήρχε τίποτε να αναδιανέμει, όπως υποδεικνύεται από την αρχαία αιγυπτιακή οδηγία του Μέσου Βασίλειου στον βασιλιά Merikare, που απεικόνιζαν το Levant ως ο τόπος που μαστίζεται από δυσκολίες διαβίωσης, ενδημικού πολέμου και έλλειψη της διακυβέρνησης του. 

Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει άλλη εξήγηση. Πάνω από 120 χρόνια ανασκαφών έχουν αποδείξει ότι τα παλάτια μόνον της Λεβαντίνης της Μέσης Εποχής του Χαλκού άνθισαν πριν από την άφιξη της σφηνοειδούς ως διοικητική μορφή γραφής της γης...!!!

Έτσι, ο πολιτισμός αναπτύχθηκε στην περιοχή το αντίθετο από αυτόν της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου ως προς τα συστήματα. Εδώ προφανώς είναι ότι αρχικά υπήρξαν παλάτια, στη συνέχεια, έχουμε την αστικοποίηση, και μόνο πολύ αργότερα, την γραφή ( γράψιμο). Ακόμη και τότε, το γράψιμο φαίνεται ότι σπάνια χρησιμοποιείται και για διοικητικούς σκοπούς. Έτσι, από τη στιγμή που έφτασε η σφηνοειδής γραφή εδώ , μπορεί να έχει σημασία για την ανάπτυξη της κοινωνίας της περιοχής .

  • (ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΟΠΩΣ πχ. ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΜΙΚΡΗ Ή ΜΕΓΑΛΗ ... ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ  ΟΤΙ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΣΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ.)

Όμως όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν οι κάτοικοι το περιφερειακό πρότυπο, το λειτουργικό σύστημα σφηνοειδούς γραφής δηλαδή, αλλά δεν άφησαν πίσω τους εικόνες του τρόπου διακυβέρνησης. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τους εδώ κυβερνήτες προέρχεται από τις πολύ αργότερα επιγραφές της Αμάρνα με γράμματα, που χρονολογούνται από τα μέσα του 14ου αιώνα π.Χ., και ακόμα και εκεί οι άρχοντες δεν είχαν το ύφος ως βασιλιάδες - εκτός από το βασιλιά της Ασωρ, ο οποίος συνδέεται με τον πολιτισμό της Συρίας, όπως επισημαίνει ο Yasur-Landau ο οποίος σημειώνει ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στη μινωική Κρήτη, όπου δεν υπάρχει ακόμα καμία συγκεκριμένη απόδειξη για το ποιος ήταν υπεύθυνος για το ανάκτορο της Κνωσού, για παράδειγμα.



Όπως διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των 250 ετών διάρκειας ζωής , το Kabri αυξήθηκε από ένα χωριό σε μια μικρή πόλη , καθώς μεγάλωσε σε μέγεθος, μεγάλωναν και οι οχυρώσεις, πρόσθεσε. Οι άνθρωποι συρρέουν εκεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι, στο Τελ Kabri, το παλάτι κατέλαβε την πρώτη θέση, στη συνέχεια προστέθηκε το προπύργιο. Έτσι, έγινε περιοδικά ισχυρότερος ο κυβερνήτης, η επιρροή του έγινε πιο έντονη στην περιοχή και στο βασίλειο…..
Η ανασκαφή η οποία συνεχίζεται στο κτήριο παλάτι ή οικία σήμερα δείχνει ότι αναπτύσσεται και εξελίσσεται μέχρι τέλος του, ξεκίνησε ως ένα φρούριο, και κατέληξε ως ένα παλάτι με πολλαπλές αίθουσες. Πολύ παχιά συσσώρευση σε επιφάνειες δαπέδου είναι σαφείς, δείχνοντας ότι ο χώρος χρησιμοποιείται συνεχώς. Παλαιότερα οικοδομήματα ήταν απλά και μετά απορροφούνται από το νέα μεγαλύτερα και έγινε με πιο  εξειδικευμένη  αρχιτεκτονική .






ΤΟΙΧΟΙ ΜΕ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
"Καθώς το παλάτι έγινε πιο εξειδικευμένο, τόσο πιο εξελιγμένη αρχιτεκτονική εφαρμόστηκε », λέει ο Yasur-Landau. "Κάπου γύρω στον 17ο αιώνα π.Χ., κάποιος έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή για να το διακοσμήσει με τοιχογραφίες του τύπου του Αιγαίου, παραλληλισμοί των οποίων μπορεί να δει κάποιος μόνο στο Tell el-Dab'a στην Αίγυπτο. 

Μινωικές τοιχογραφίες στο Tell el-Dab'a στην Αίγυπτο. 


Αν και το παλάτι έχει πολλές αίθουσες και ένα ναό που μοιάζει με δωμάτιο (ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΙΝΩΙΚΑ ΠΑΛΑΤΙΑ) με εξειδικευμένη εσοχή (αλλά όχι λατρευτικά ευρήματα), δεν εντοπίστηκαν τέτοια στοιχεία. Το πιο πιθανό να ήταν στον τελευταίο όροφο, ο οποίος κατέρρευσε. Ένα άλλο διαφωτιστικό εύρημα από τις ανασκαφές του 2013 ήταν ένα συγκρότημα αποθήκευσης με πάνω από 40 μεγάλα πιθάρια, δοκιμάζονται σήμερα για την ανάλυση των υπολειμμάτων.
Η κρύπτη αυτή φαίνεται να είναι για πιθάρια με κρασί και μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά αυτό ωχριά σε σύγκριση με αποθήκες που βρέθηκαν στην Κνωσό και άλλα Μινωικά παλάτια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν 250 πίθους ή περισσότερους . "Αυτό δείχνει ότι αυτό δεν είναι ένα παράδειγμα ενός αναδιανεμητικού τύπου οικονομίας, αλλά μάλλον στοιχεία με αρκετά λίγο κρασί για να ικανοποιήσει μόνον τις ετήσιες ανάγκες των αξιωματούχων  του παλατιού και των εξαρτωμένων της», εξηγεί ο Yasur-Landau.


ΤΟ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ ΕΑΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΕΛΕΙΏΝΕΙ Η ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ .ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΥΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ. ΌΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΙΑΣΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΏΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΎΣΕ ΓΙΑ ΕΦΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΑΥΤΗ 


Τα υπολείμματα κατανάλωσης ζωικών τροφών μιλούν ότι οι άρχοντες διατρέφονται όπως οι κοινοί , έτσι οι κάτοικοι στο παλάτι έτρωγαν κυρίως κρέατα εκ των προβάτων και αιγών, αλλά και τη μίξη του με βατράχια και καβούρια.(ΠΑΡΟΤΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΛΑΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ) αλλά δεν έτρωγαν χοιρινό….! Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με το υπόλοιπο της αρχαίας Εγγύς Ανατολής.
Επίσης, αλλού οι κάτοικοι σε ένα παλάτι φρόντιζαν να ενημερώσουν τους πάντες για την ανδρεία τους, .. όπως φαίνεται σε σκηνές κυνηγιού . Τέτοιες σκηνές δεν βρέθηκαν στο Kabri .
(ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΗΡΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.)




Φαίνεται επίσης ότι και η ανακτορική διατροφική δίαιτα ήταν αρκετά απλή. Στο παλάτι υπήρχαν μινωικές τοιχογραφίες - οι μόνες που βρέθηκαν στην περιοχή αυτή -. και επίσης έφτιαχναν με πέτρες πεζοδρόμια , και ένα δόμο με εξαιρετική Ορθοστατική δομή (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΓΝΏΡΙΣΜΑ ΜΙΝΩΙΤΏΝ)  , αλλά ελάχιστα άλλα με μεγαλοπρέπεια ". Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φέρουν τεχνίτες από την Κρήτη, σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν επίσης αναθέσει να φτιαχτεί ένα άγαλμα», αναφωνεί ο Yasur-Landau, που σημαίνει ότι ήταν . μια προφανής επιλογή για αυτούς τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τον τρόπο αυτό που το έκαναν. 


Τα ρύθρα πεζοδρομίου έχουν οπές στήριξης ξύλινων ή άλλων στοιχείων δεξιά και αριστερά στο κτήριο «ορθοστάτης»


Αυτό ήταν ένα παλάτι - ή απλά ένας πραγματικά μεγάλος οίκος ;
Ήταν το Τελ Καμπρί πραγματικά ένα παλάτι, ή απλά ένα πολύ μεγάλο σπίτι. Μήπως οι κάτοικοι διαθέτουν έναν αναδιανεμητικό τρόπο οικονομίας ή πρόκειται για οίκο-οικονομία; - το παλάτι όχι ως το κέντρο του κράτους, αλλά ως το κέντρο ενός κτήματος;…. Διερωτάται ο ισραηλινός καθηγητής

ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ Ή ΟΙΚΙΑ ΣΕ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 

Πολλά πράγματα δείχνουν ότι το Τελ Καμπρί πραγματικά είναι ένα οίκος -. Ένα μεγάλο κτήμα βλέπει το Τελ Καμπρί ως το μεγαλύτερο ας πούμε , νοικοκυριό στην πόλη, όπως πρέπει να ήταν. "Χάρη στη μακροχρόνια επαφή με άλλες οικογένειες , κατάφερε να συγκεντρώσει την επιρροή, τα χρέη, τις υποσχέσεις, αξιώσεις ακινήτων και γης».

"Πώς ήταν οργανωμένοι ;
….Αν ήταν οργανωμένοι σαν ένα μεγάλο νοικοκυριό ,ουσιαστικά χρειάζεται λίγη ή καθόλου φορολογία. Ορισμένα από τα εμπορεύματα πρέπει να έχουν πάει στο παλάτι από τους άλλους ανθρώπους από την περιοχή, αλλά το πιθανότερο είναι ότι ήταν μέσω ενός συστήματος υποχρέωσης από άλλα μεγάλα νοικοκυριά. " Με βάση τα στοιχεία, ο Yasur-Landau υποθέτει ότι το παλάτι δεν περιείχε περισσότερο από μερικές δεκάδες κατοίκους, που ζουν αφειδώς σε ένα τεράστιο χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις οποίες πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν μέρος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ

Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται "από 500 άνθρωποι που τρώνε ένα γεύμα στην αυλή με ίσως μερικές δεκάδες να μπορούν να πίνουν κρασί στην κεντρική αίθουσα του παλατιού και με λίγους αξιωματούχους να διαβιούν πίνοντας κρασί και τρώγοντας κρέας αιγοπροβάτων στην ορθοστατική δομή που βρέθηκε », λέει ο Yasur-Landau.
Αυτή τη στιγμή , φαίνεται ότι το Kabri ήταν ένα σπιτικό και αργά εξελισσόμενο σε παλάτι που όμως οι ένοικοι δεν άφησαν πίσω τους κανένα σημάδι της διοίκησης τουλάχιστον  με τα μέχρι τώρα ευρήματα . Ήταν ένα σύστημα που κατάφερε να εδραιωθεί πριν η σφηνοειδής φτάσει σε αυτό το τμήμα της περιοχής . Αυτό διήρκεσε χωρίς διακοπή για πάνω από 250 χρόνια.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη βίαιης καταστροφής σε όλη του την διάρκεια , φαίνεται να δείχνουν την ανάπτυξη μιας οικογένειας ή δυναστείας.. Μια σχετικά μικρή ομάδα ανθρώπων φαίνεται να έχει διατηρήσει ένα παλάτι με καμία φορολογία ούτε διοίκηση, χωρίς αίθουσες αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας, χωρίς ένα στοιχείο από σφηνοειδή «Είναι πολύ πιθανό ότι οι αρχαίοι αυτοί κάτοικοι είναι περισσότερο ένα μέρος του μεσογειακού Αιγιακού κόσμου παρά από την υπόλοιπη περιοχή καταλήγει ο "Yasur-Landau.


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.... ΧΑΝΑΝΑΙΟΥΣ..... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛ ΚΑΜΠΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ , ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΙΑ ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΧΥΡΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ή ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΕΞΟΡΙΑΣ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Ή ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ, ΚΥΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.



ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ 
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ