Γοργιππία : Ειδώλια της Δήμητρας και Περσεφόνης βρέθηκαν στην σημερινή Anapa της Ρωσίας



Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιστορίας του Πολιτισμού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IIMK RAS) από την Αγία Πετρούπολη, μαζί με μέλη της αρχαιολογικής αποστολής "Kubanarheology" στην περιοχή του Κρασνοντάρ, βρήκαν αρχαία αγαλματίδια από πηλό και ένα αφιερωτικό ανάγλυφο κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε εργοτάξιο στην παραθαλάσσια παραθεριστική πόλη Anapa.




Στην αρχαιότητα ήταν ένα σημαντικό λιμάνι  και πρωτεύουσα της Σιντικής που ήταν αποικία της Γοργυππίας . Η αποικία της ελληνικής Γοργιππίας χτίστηκε στη θέση της Σίντας τον 6ο αιώνα π.Χ. από τους Πόντιους Έλληνες, που την ονομάστηκε έτσι από τον βασιλιά του Κιμμέριου Βοσπόρου. Τον 2ο και τον 3ο αιώνα π.Χ., η Γοργιππία άνθισε ως μέρος του Βασιλείου του Βοσπόρου, όπως και η συντεχνία των πλοιοκτητών, η οποία ελέγχει το θαλάσσιο εμπόριο στο ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. 



"Στα δυτικά περίχωρα της Γοργιππίας βρήκαμε αρκετούς κλιβάνους που σχετίζονται με την κατασκευή και το ψήσιμο κεραμικών προϊόντων, που χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα έως τον 2ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους κλιβάνους κεραμικής επέζησε καλύτερα από τους άλλους και κάτω από ένα καταρρέοντα θόλο, καταφέραμε να βρούμε τα ερείπια κεραμικών ειδών σε αυτό ", σημείωσε η IMK RAS.


"Μεταξύ των αντικειμένων που βρήκαν οι αρχαιολόγοι ήταν δύο πλήρη πήλινα ειδώλια της Περσεφόνης, κόρης της θεάς της γονιμότητας Δήμητρας. Βρήκαμε επίσης μια μονόπλευρη προτομή της ίδιας της Δήμητρας δίπλα σε δύο κόκκινα πήλινα αγγεία στον ίδιο φούρνο."




"Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, που έγινε κοντά, είναι ένα επαναχρησιμοποιημένο αφιερωμένο ανάγλυφο στο κέντρο του οποίου απεικονίζεται η θεά Κυβέλη καθισμένη σε θρόνο με ένα λιοντάρι στην αγκαλιά της. Και στις δύο πλευρές είναι οι μορφές του αγγελιοφόρου των θεών Ερμή και της Εκάτης , η προστάτιδα της μαγείας και της μαγείας, με δύο πυρσούς στα χέρια της. Μια τέτοια πλάκα θα μπορούσε να εγκατασταθεί κοντά σε κάποιο σημαντικό δημόσιο κτίριο ή ναό. 



Αυτό είναι το καλύτερο ανάγλυφο ασβεστόλιθου με μια τέτοια σκηνή γνωστή στο έδαφος του Βοσπόρου. "
Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης πολλά θραύσματα κεραμικών και πλακιδίων με σχέδια εμπορικών σημάτων. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ανάπα.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ



ΔΕΙΤΕ





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ