Αίγυπτος: Συνεχίζονται οι ανακαλύψεις στην Νεκρόπολη της Σακκάρα - Στο «φως» 100 σαρκοφάγοι


Θα εκτεθούν σε τρία μουσεία, μεταξύ αυτών και στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα.

Περισσότερες από 100 άθικτες σαρκοφάγοι και 40 επιχρυσωμένα αγάλματα, είναι το πιο πρόσφατο εύρημα που ήρθε εφέτος στο φως στην τεράστια, αρχαία Νεκρόπολη της Σακκάρα.

Τα ευρήματα χρονολογούνται από τη δυναστεία των Πτολεμαίων (η καταγωγή της οποίας είναι ελληνική), που κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 300 χρόνια από το 320 π.Χ. έως περίπου το 30 π.Χ.


«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε προς τους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μία από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, αυτή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.



Όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ήρθαν στις φως οι πρώτες 27 ασύλητες σαρκοφάγοι, η συλλογή ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, σε βάθος 12 μέτρων.

Οι σαρκοφάγοι ηλικίας τουλάχιστον 2.500 ετών, διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση και σε εξίσου καλή κατάστασση βρίσκονται τα χρώματά τους, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανήκουν σε οικογένειες υψηλότερου κοινωνικού επιπέδου, σε σχέση με τα προηγούμενα ευρήματα, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι.

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού


ΔΕΙΤΕ Παλαιότερες ανακαλύψεις 


04/10/2020 08:12 EEST

Αίγυπτος: 59 σαρκοφάγοι ήρθαν στο «φως» στην Σακκάρα - Σε ποιούς ανήκουν


Η μία εξ αυτών ανοίχτηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες μέχρι σήμερα.
Ως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020, χαρακτήρισε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλεντ Ελ Ανάνι, την αποκάλυψη 59 καλά διατηρημένων σαρκοφάγων στη Νεκρόπολη της Σακκάρα, που χρονολογούνται εδώ και τουλάχιστον 2.600 χρόνια.

Τη μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο Ελ Ανάνι το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών, καθώς και περίπου 200 δημοσιογράφων, οι οποίοι έγιναν μάλιστα μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα, διατηρώντας μάλιστα αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.
Σημειώνεται ότι όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος.
Η ανακάλυψη των πρώτων 27 ασύλητων σαρκοφάγων ανακοινώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου με τον Ελ Ανάνι να δηλώνει ότι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου για την επίσημη παρουσίαση των σημαντικών ευρημάτων. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, στις σαρκοφάγους είχαν ταφεί ιερείς και γραμματείς από την 26η Δυναστεία Φαραώ, την τελευταία που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από την Περσική κατάκτηση το 525 π.Χ.

 

Οι σαρκοφάγοι ήταν θαμμένες σε τρεις υπόγειες κρύπτες, όπου βρέθηκαν 28 αγάλματα του θεού της Αρχαίας Αιγύπτου Σεκέρ -θεού της Νεκρόπολης της Μέμφιδας- μία από τις πιο σημαντικές ταφικές θεότητες- και η «εξαιρετική κατάσταση» τους οφείλεται στο υλικό με το οποίο σφραγίστηκαν που τις προστάτευσε από τις όποιες χημικές αντιδράσεις. 






Η Σακκάρα, σε απόσταση 30 χλμ νότια του Καΐρου, μέρος της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας, αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού για περισσότερο από 3.000 χρόνια, ήδη από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ




Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού προσέθεσε μάλιστα ότι η πανδημία του Covid-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον δρ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters





21/09/2020 

Αίγυπτος: 27 σαρκοφάγοι ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκαν σε κρύπτη αρχαίας νεκρόπολης

Διατηρημένες σε καλή κατάσταση και διακοσμημένες με έντονα χρώματα και ιερογλυφικά, σε ένα πηγάδι βάθους 11 μέτρων.


Εικοσιεπτά ασύλητες σαρκοφάγοι, ηλικίας 2.500 ετών, που βρίσκονταν σε υπόγεια κρύπτη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη Σακκάρα, στην αριστερή όχθη του Νείλου, ήρθαν στο φως από αρχαιολόγους.
Δεκατρείς εξ αυτών ανακαλύφθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ακολούθησαν ακόμη δεκατέσσερις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, τη σημαντικότερη στο είδος της.
Οι ξύλινες σαρκοφάγοι είναι διατηρημένες σε καλή κατάσταση και διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια σε έντονα χρώματα και ιερογλυφικά.
Η Σακκάρα, σε απόσταση 30 χλμ νότια του Καΐρου, μέρος της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας, αναφέρεται ως τόπος ενταφιασμού για περισσότερο από 3.000 χρόνια, ήδη από την αρχαϊκή περίοδο της πρώτης Δυναστείας και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCΟ.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα φέρετρα είναι εντελώς κλειστά και δεν έχουν ανοιχτεί από την εποχή της ταφής, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.





«Περισσότερα μυστικά»

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλεντ αλ Ανάνι καθυστέρησε δύο ημέρες να κάνει την επίσημη ανακοίνωση του νέου ευρήματος, καθώς ήθελε να επισκεφτεί το σημείο και να ευχαριστήσει το προσωπικό που εργάστηκε υπό δύσκολες συνθήκες κατεβαίνοντας με σκοινιά σε ένα πηγάδι βάθους 11 μέτρων.
Η ανασκαφή συνεχίζεται καθώς οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία σχετικά με την προέλευση των σαρκοφάγων, ει δυνατόν και την ταυτότητα των νεκρών.
Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις, θα αποκαλυφθούν «περισσότερα μυστικά», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σε βίντεο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα ο αλ Ανάνι ακούγεται να λέει ότι πρόκειται για «συναρπαστική ανακάλυψη» και ότι τα πρόσφατα ευρήματα «είναι μόνο η αρχή».
Γύρω από τις σαρκοφάγους ανακαλύφθηκαν αντικείμενα, επίσης διακοσμημένα με έντονα χρώματα.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε κρύπτη κοντά στην κλιμακωτή πυραμίδα της νεκρόπολης στη Σακκάρα, ανακαλύφθηκαν δεκάδες μουμιοποιημένες γάτες, σκαραβαίοι, κόμπρες, πουλιά και αλιγάτορες, όπως επίσης περισσότερα από 1.000 φυλαχτά.
Η Αίγυπτος επιχειρεί να προωθήσει τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του τουρισμού, ο οποίος δέχτηκε πλήγμα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας.
Πηγή: BBC


https://www.huffingtonpost.gr/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ