Τύμβος Καστά: Η κεφαλή της Σφίγγας από την είσοδο του Τάφου



Τύμβος Καστά: Η κεφαλή της Σφίγγας από την είσοδο του Τάφου για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό!

Είχα ακούσει ότι είναι υπέροχη και ότι ο γλύπτης θα ήταν από τους καλύτερους της εποχής του. Είχα ακούσει και ότι διατηρεί ίχνη από τα χρώματα της, όπως το κόκκινο στα μαλλιά. Αυτό που δεν περίμενα, όταν με λαχτάρα πήγαινα προς το σημείο που την εκθέτουν για πρώτη φορά στο μουσείο της Αμφίπολης, είναι το πόσο μεγάλη είναι! Πραγματικά έμεινα άφωνος!

 Αλλά και το πόσο εμβληματική, από τα πιο όμορφα γλυπτά που έχω δει. Ίσως έπρεπε να σταθώ δίπλα της να δείτε την διαφορά, αλλά ήθελα αυτή η φωτό να της ανήκει. 




Τρείς άνθρωποι χρειάστηκαν να την σηκώσουν να την βάλλουν στην νέα της θέση. 
Μπορείς να φανταστείς έστω και αν δεν έχεις δει τον τάφο, την είσοδο με τις δύο Σφίγγες που "ανοίγουν" τον τάφο σαν ένα μοναδικό προοίμιο, ακριβώς μετά το πρόπυλο που υπήρχε και που κάποια τμήματα του έχουν ταυτιστεί. 


Μπορείς να τις φανταστείς να σε κοιτάνε με αυτό το βλέμμα που με τίποτα δεν φαντάζει αποτροπαϊκό αλλά κρύβει μια αυστηρότητα και μια γλυκύτητα μαζί.
Η σωζόμενη κεφαλή της Σφίγγας, μιας εκ των δύο του Τάφου του τύμβου Καστά. Αρχικό ύψος πιθανώς τα 2 μέτρα. Βρέθηκε στο εσωτερικό του Τάφου που σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα για αφηρωισμένο νεκρό, ίσως τον Ηφαιστίωνα

ΠΗΓΗ : Αθηνολόγιο   Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης














full-width







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ