Σικελία : Ανακάλυψη ενός νέου μνημειακού κτηρίου στην ελληνική πόλη Έγεστα ,



Οι αρχαιολογικές ανασκαφές της ελληνικής πόλεως Έγεστα ή Σεγέστα , στην επαρχία που σήμερα ονομάζεται Τράπανι (Δρέπανον) , οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός νέου μνημειακού κτηρίου, κοντά στην στοά που κάποτε βρισκόταν στο τέλος της αρχαίας αγοράς, με τη βάση ενός αρχαίου αγάλματος χαραγμένο με το όνομα και έργα ενός πολίτη που υποστήριξε οικονομικά και επέβλεπε  μνημειώδη δημόσια κτίρια.




Η ομάδα των αρχαιολόγων, με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια, διερεύνησε την αγορά της  Έγεστα (Segesta) με τα δημόσια κτίριά της από τις αρχές Μαΐου. Η ανασκαφή, που τελείωσε την περασμένη Παρασκευή, διοργανώθηκε από την Άννα Μαγνήτο, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο Scuola Normale Superiore και διευθυντή του Εργαστηρίου Saet, και Maria Cecilia Parra, καθηγήτρια Αρχαιολογίας της Magna Graecia (Μεγάλης Ελλάδας) και Αρχαίας Σικελίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, και συντονίστηκε στο πεδίο από τον Riccardo Olivito (ερευνητής IMT από τη Lucca), υπό την επίβλεψη του διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου , Rossella Giglio. Η Carmine Ampolo, ομότιμη καθηγήτρια του Scuola Normale, ήταν παρούσα για να μελετήσει το επιγραφικό υλικό και τις ιστορικές πτυχές.



"Αυτά είναι πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία καταδεικνύουν τον θεμελιώδη ρόλο που έπαιξε η προστασία των μεγάλων οικογενειών στην ιστορία της αρχαίας Σικελίας και την εξέχουσα θέση που τους δόθηκε στα πιο σημαντικά μέρη", σχολιάζει η καθηγήτρια Άννα Μαγνήτο, "όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με τους μεγάλους χορηγούς ανακαινίσεων και εκδηλώσεων ".



Η πλατεία της  Έγεστα  χτίστηκε από τους Έλληνες σε τρεις κεκλιμένες βεράντες, (επίπεδα) από τον δεύτερο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με αστικά και μνημειώδη μοντέλα ευρέως διαδεδομένα στις πόλεις και τα ιερά της Μεσογείου, από τη Μικρά Ασία έως τις περιοχές του Αιγαίου και της Ιταλικής. «Η ανασκαφή», εξηγεί η Maria Cecilia Parra, «πραγματοποιήθηκε στη νότια πλευρά της μεγάλης πλατείας, όπου μια μνημειακή στοά  σηματοδότησε το τέλος της αγοράς. Χτίστηκε κάνοντας μεγάλες τομές στο βράχο, όπως έγινε καθαρό από τις ισχυρές υποδομές που φάνηκαν στο φως κατά μήκος της πλαγιάς: ένα συγκρότημα τόσο επιβλητικό όσο αυτό στη βόρεια πλευρά που φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια "



Η πάνω στοά είχε θέα στην πλατεία, μπροστά σε ένα μνημειώδες κτίριο, με πρόσοψη χαμηλότερου επιπέδου που βλέπει στο δρόμο. Εδώ υπήρχε μια μεγάλη πόρτα, με δωμάτια που είχαν σημαντική δημόσια λειτουργία: χάρη στις νέες ανακαλύψεις, γνωρίζουμε ότι όσοι μπήκαν μπορούσαν να διαβάσουν σε μια βάση, διατηρημένα στην αρχική του θέση, το όνομα και τα έργα μιας εξέχουσας προσωπικότητας στην Έγεστα , ένας από αυτούς όπου μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ. υποστήριξαν οικονομικά και φρόντισαν μνημειώδη δημόσια οικοδομικά έργα: ο Διόδωρος, γιος του Τίτελου.(Tittelos)


«Ήταν η καλοδιατηρημένη και ευανάγνωστη βάση ενός από τα αγάλματα που ανεγέρθηκε από αυτό το πρόσωπο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό ότι είχε ανεγείρει το άγαλμα της αδερφής του, της ιερέας της Αφροδίτης Ουρανίας, που βρέθηκε στον δωρικό ναό τον 17ο αιώνα. επιγραφή, που ανακαλύφθηκε κοντά στην πύλη, εμπλουτίζει έτσι την εικόνα των ελληνικών «ελληνιστικής» εποχής και -ρωμαϊκών στοιχείων της Σεγέστα  για την ευγένεια, της προσφοράς προς την κοινότητα: φέρει το ίδιο όνομα που είχε χαραχθεί σε μια βάση αγάλματος (τώρα στο Παλέρμο) στο θέατρο της Σεγκέτας, ίσως αυτό του ευεργέτη του. Ο Διόδωρος έβαλε εδώ το άγαλμα του πατέρα του Τίτελου, ο οποίος ήταν γυμναστής και με τη σειρά του χρηματοδότησε την κατασκευή ενός κτηρίου για τους νέους της πόλης. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα το ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες οικογένειες η ιστορία της αρχαίας Σικελίας. "

Ελληνικός ναός της Αφροδίτης στην πόλη  Έγεστα στην Σικελία 

"Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν φέτος," καταλήγει ο Magnetto, "είναι εξαιρετικά. Ένα νέο κομμάτι αποδεικτικών στοιχείων έχει προστεθεί στις γνώσεις μας για την αρχαία Ελληνική πόλη, δείχνοντας ένα πρωτοφανές αρχαιολογικό συγκρότημα, το οποίο η νέα επιγραφή θα μας επιτρέψει να ερμηνεύσουμε. Θέλω να προσθέσω ότι κανένα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την υποστήριξη του Scuola Normale και της διορατικότητας του διευθυντή της, Luigi Ambrosio, ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε την έρευνά μας με ασφάλεια και ηρεμία ακόμη και σε μια τόσο περίπλοκη στιγμή. ιδιαίτερα χαρούμενος που μπορούσα να ξεπληρώσω την εμπιστοσύνη του με αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα ". Με πληροφορίες Από : Università di Pisa  Μαΐος 2021]

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΕΓΕΣΤΑΣ 



Η Σεγέστα ή Έγεστα ή Αίγεστα (στα Ιταλικά Segesta και στα Σικελικά Siggésta) ήταν αρχαία πόλη στην βορειοδυτική Σικελία , που ανήκει διοικητικά στην Ιταλική επαρχία του Τράπανι.(Δρέπανον)  Σήμερα, εκεί υπάρχει ένας ναός δωρικού τύπου σε εξαίρετη κατάσταση και ένα αρχαίο θέατρο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, πρώτοι εγκαταστάθηκαν στη Σικελία οι Σικανοί που ήσαν ιβηρικής καταγωγής και είχαν εκδιωχθεί από τους Λίγυες, αν και ισχυρίζονταν πως ήταν γηγενείς κάτοικοι της Σικελίας. 


Κατά την άλωση της Τροίας από τους Έλληνες, μερικοί Τρώες έφθασαν στη Σικελία και συγκατοίκησαν με τους Σικανούς σε δύο πόλεις, την Έρυκα και την Έγεστα, οι οποίες έλαβαν το κοινό όνομα Έλυμοι. Η Έγεστα είχε κακές σχέσεις με τον Σελινούντα από το 580 π.Χ, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την σικελική εκστρατεία των Αθηναίων (415-413 π.Χ). Το 409 π.Χ, οι Εγεσταίοι είχαν συμμαχήσει με τους Καρχηδόνιους, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν τον Σελινούντα. Κατά τον Πρώτο Ρωμαιοκαρχηδονιακό Πόλεμο, οι Εγεσταίοι πρόδωσαν τους Καρχηδόνιους και πολέμησαν στο πλευρό των Ρωμαίων, γι' αυτό και ευνοήθηκαν κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Ωστόσο, κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ, η πόλη της Έγεστας καταστράφηκε.



Οι κάτοικοι της πόλης αποκαλούνταν «Εγεσταίοι»(Θουκυδίδης)ή «Σεγεστανοί» (Αππιανός) ή «Σεγεσταίοι», όπως φαίνεται από νομίσματα με την ένδειξη ΣΕΓΕΣΤΑΙΩΝ (π.χ. σε δίδραχμο της περιόδου 475-455).


Την πόλη αποκαλούσαν Έγεστα (Θουκυδίδης (5ος-4ος αιώνας π.Χ.)[Θουκυδίδης Ιστορία_του_Πελοποννησιακού_Πολέμου/ΣΤ II «πόλεις δ' αὐτῶν Ἔρυξ τε καὶ Ἔγεστα...» VI «οἱ Ἐγεσταῖοι ξυμμαχίαν ἀναμιμνῄσκοντες τοὺς Ἀθηναίους ἐδέοντο σφίσι ναῦς πέμψαντας ἐπαμῦναι...»], Αίγεστα (Διόδωρος Σικελιώτης, 1ος αιώνας)[ Διόδωρος Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη, Βιβλίον ΙΔ, κεφ. 53 «συνέταξε δ´ αὐτῷ τὴν Αἴγεσταν καὶ τὴν Ἔντελλαν πολιορκεῖν»], Σεγέστα (Κλαύδιος Πτολεμαίος, 2ος αιώνας)[Claudii Ptolemaei Geographia, Volume 1, Claudio Ptolomeo, sumtibus et typis Caroli Tauchnitii, 1843, σελ. 166], ενώ σε νομίσματά της (π.χ. δες δίδραχμο 5ου αιώνα π.Χ.) φαίνεται το όνομα ΣΕΓΕΣΤΑ.




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ