Υπέροχη Βασιλική 2.000 ετών αποκαλύφθηκε στην Ασκάλωνα των Φιλισταίων

Αεροφωτογραφία των λειψάνων μιας πρόσφατα ανακαλυμμένης ρωμαϊκής περιόδου βασιλικής στην πόλη Ashkelon

Το Εθνικό Πάρκο Tel Ashkelon έγιναν πρόσφατα εκτεταμένες εργασίες ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του οποίου η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αποκάλυψε πρόσφατα μια υπέροχη βασιλική 2.000 ετών που είναι η μεγαλύτερη είναι το είδος του στο σημερινό Ισραήλ. Τα συναρπαστικά ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης ένα αρχαίο ωδείο (θέατρο), αποκαλύπτονται τώρα για πρώτη φορά και σύντομα θα είναι ανοιχτά στους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Τελ Άσκελον, ενισχύοντας την εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπτυξης, συντήρησης και αποκατάστασης, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανέγερση γλυπτών και μαρμάρινων στηλών που βρέθηκαν σε ανασκαφές στο χώρο. 
Οι υπεύθυνοι αναπτύσσουν και κατασκευάζουν ένα νέο δίκτυο προσβάσιμων μονοπατιών που έχουν σχεδιαστεί για να παρουσιάζουν και να παρέχουν καλύτερη πρόσβαση στη μοναδική φύση, κληρονομιά και τοπίο του πάρκου, ενισχύοντας έτσι την εμπειρία των επισκεπτών.

Εναέρια άποψη της βασιλικής στο Εθνικό Πάρκο του Τελ Ασκελόν 
Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, η δημόσια ζωή της πόλης περιστράφηκε γύρω από τη βασιλική της (ένα ρωμαϊκό δημόσιο κτίριο), όπου οι πολίτες της πραγματοποιούν συναλλαγές, συναντήθηκαν για κοινωνικά και νομικά θέματα και πραγματοποίησαν παραστάσεις και θρησκευτικές τελετές.


             ΔΕΙΤΕ             
Οι Φιλισταίοι ήταν -τελικά- Έλληνες; 
Το DNA έδειξε ότι μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή το 1.200 π.Χ.
 

Σύμφωνα με την Dr. Rachel Bar-Natan, Saar Ganor και Fredrico Kobrin, διευθυντές ανασκαφών εκ μέρους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, «Το τεράστιο κτίριο είναι καλυμμένο με στέγη και χωρίζεται σε τρία μέρη - μια κεντρική αίθουσα και δύο πλευρικές αίθουσες. Η αίθουσα περιβαλλόταν από σειρές μαρμάρινων στηλών και κιονοστοιχιών, οι οποίες ανέρχονταν σε ύψος περίπου 13 μέτρων και στήριζαν την οροφή του κτηρίου. Το πάτωμα και οι τοίχοι ήταν κατασκευασμένοι από μάρμαρο. "

Η Βασιλική και το συγκρότημα του Ωδείου στο Πάρκο Tel Ashkelon

Το μάρμαρο, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων αρχαιολογικών ανασκαφών που διήρκησαν πριν από δύο χρόνια, εισήχθη από τη Μικρά Ασία σε εμπορικά πλοία που έφτασαν στις ακτές του Ασκέλωνα που ήταν μια διάσημη, πολυσύχναστη εμπορική πόλη. Βρέθηκαν περίπου 200 μαρμάρινα αντικείμενα βάρους εκατοντάδων τόνων, που μαρτυρούν τη μεγάλη λαμπρότητα του κτηρίου.
Μεταξύ των αντικειμένων, ανακαλύφθηκαν δεκάδες κιονόκρανα με φυτικά πρότυπα , μερικά φέρουν αετό - το σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πυλώνες και κιονόκρανα σε σχήμα καρδιάς στέκονταν στις γωνίες του κτηρίου. Οι ανασκαφές από τους Βρετανούς τη δεκαετία του 1920 ανακάλυψαν τεράστια αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος της Νίκης, της θεάς της νίκης, που υποστηρίζεται από τον θεό Άτλαντα που κρατά μια σφαίρα, και ένα άγαλμα της Ίσιδας - μια αιγυπτιακή θεότητα που απεικονίζεται ως Τύχη , η θεά της τύχης της πόλης.

Το Ωδείον 
Η βασιλική καταστράφηκε από τον σεισμό που έπληξε τη χώρα το 363 μ.Χ. Τα αποτελέσματα των σεισμικών κυμάτων είναι ορατά στο πάτωμα του κτηρίου, παρέχοντας απτά στοιχεία για τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς στην Ασκάλωνα Ashkelon. Μετά την καταστροφή του, το κτίριο εγκαταλείφθηκε. Κατά τις περιόδους των Αββασιδών και Φατιμίδων, η τοποθεσία της βασιλικής μετατράπηκε σε βιομηχανική περιοχή και κατασκευάστηκαν πολλές εγκαταστάσεις σε αυτήν. Σε ένα από αυτά, μαρμάρινοι κολόνες και κιονόκρανα από τη βασιλική ενσωματώθηκαν σε δευτερεύουσα χρήση στους τοίχους των κτιρίων. 

~~{*}~~
            ΔΕΙΤΕ           
Ερείπια τεραστίων διαστάσεων στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα Γολιάθ


~~{*}~~

Υπάρχουν στοιχεία από την Οθωμανική περίοδο ότι μαρμάρινα αντικείμενα κόπηκαν για χρήση ως λιθόστρωτα και μερικά από τα όμορφα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά λήφθηκαν για την κατασκευή κτιρίων.
Το τμήμα συντήρησης  Αρχαιοτήτων  διεξάγει πολύπλοκες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο ωδείο και την εντυπωσιακή βασιλική. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση των θεαματικών μαρμάρινων γλυπτών της αρχαίας Ασκάλωνας στο νότιο τμήμα της βασιλικής. Στο πρώτο στάδιο, το ωδείο θα διατηρηθεί και θα αποκατασταθεί, θα περιλαμβάνει μοντέρνα καθίσματα, μια σκηνή και μια σειρά από επεξηγηματικές πινακίδες.


Ο αρχαιολόγος δείχνει το σύμβολο του αετού - το σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ταυτόχρονα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην τοποθεσία ξεκίνησε να εγκαθιστά τα εντυπωσιακά μαρμάρινα αντικείμενα στη θέση του, σε μια πολύπλοκη λειτουργία στην οποία ένας από τους πυλώνες, βάρους δεκάδων τόνων, ανυψώθηκε στη βασιλική. Το δάπεδο της ανασκαφικής βασιλικής θα αποκατασταθεί και θα συμπληρωθεί, και επιπλέον στήλες θα τοποθετηθούν γύρω από την περίμετρο με βάση τα διδάγματα από το αρχικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε μια υπέροχη βασιλική, τη μεγαλύτερη στο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, οι επισκέπτες θα μπορούν να καθίσουν στο καθιστικό του ωδείου - που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες - και θα παρατηρήσουν τις εργασίες στην κοντινή βασιλική.
Εν τω μεταξύ, το νέο σύστημα προσβάσιμων διαδρομών που αναπτύσσεται από  τον Δήμο Ashkelon στο εθνικό πάρκο στοχεύει να καταστήσει τη μοναδική φύση, κληρονομιά και τοπίο του πάρκου πιο εύκολα διαθέσιμα, ενισχύοντας έτσι την εμπειρία των επισκεπτών. Η διαδρομή, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, θα περάσει από τους κύριους χώρους του εθνικού πάρκου, όπως η παλαιότερη τοξωτή πύλη του Καναναίτη στον κόσμο, τα διάσημα πηγάδια της αρχαίας πόλης, η βασιλική και το ωδείο, και τα τείχη των σταυροφόρων.

Αγάλματα των θεών Νίκη και Τύχη 

Αυτό το χρονολογικό μονοπάτι που ανιχνεύει την ιστορία του Ασκάλωνα κατά τη διάρκεια των αιώνων θα ευθυγραμμιστεί σαφώς με σήμανση περιεχομένου. Ένα δεύτερο μονοπάτι θα οδηγήσει στον αρχαίο τείχος και στους αμμόλοφους του Άσκελον, παρέχοντας μια ματιά στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα στα νότια του εθνικού πάρκου. Ανάμεσα στα δύο μονοπάτια, στο κέντρο του πάρκου, ένα νέο κέντρο επισκεπτών θα απεικονίσει με βιωματικό διαδραστικό τρόπο τη ζωντανή ζωή του λιμανιού και τη σημασία του για τις διάφορες περιόδους.
Σύμφωνα με τον Shaul Goldstein, Διευθύνων Σύμβουλο της Ισραηλινής Αρχής και Πάρκων, Η αποκάλυψη της βασιλικής και του Ωδείου μαζί με τις εργασίες ανάπτυξης, συντήρησης και αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση πυλώνων και αρχαίων μαρμάρινων γλυπτών που βρέθηκαν σε ανασκαφές στο χώρο, καθώς και την προσθήκη νέων και προσβάσιμων μονοπατιών γύρω από σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος αναμφίβολα ενισχύει τις επισκέψεις στο πάρκο και τονίζει περαιτέρω την κληρονομιά και τη μοναδικότητά του.


Οι υπεύθυνοι των έργων αποκατάστασης αναφέρουν. Το ωδείο, μία από τις πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν  θα αποκατασταθεί τώρα και τα διάσημα ρωμαϊκά γλυπτά του Ashkelon θα επιστραφούν στην αρχική τους θέση. Χάρη σε αυτό, οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Ashkelon από όλο τον κόσμο θα μπορούν να φανταστούν αυτήν την υπέροχη πόλη σε όλη την αρχαία δόξα της. "

Η δομή της βασιλικής που ανακαλύφθηκε στο Ashkelon καταστράφηκε από τον σεισμό που
σημειώθηκε στην περιοχή  το 363 μ.Χ. 

«Η βασιλική ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Ηρώδη και μια ιστορική πηγή υποδηλώνει ότι η οικογένειά του προήλθε από την πόλη Ashkelon», προσθέτουν ο Ganor, ο Δρ. Bar-Natan και ο Kobrin της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής δυναστείας των Σεβήρων, τον δεύτερο και τρίτο αιώνα μ.Χ., το κτίριο ανακαινίστηκε, προστέθηκαν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και προστέθηκε ένα μικρό θέατρο. Ηρώδια νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στα κλινοσκεπάσματα των αρχαίων δαπέδων της κατασκευής δείχνουν ότι χτίστηκε την εποχή ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές που έζησε ποτέ στη χώρα. Τα γραπτά του ιστορικού Ιωσήφ αναφέρουν την κατασκευή του Ηρώδη στην πόλη του Ασκελόν και περιλαμβάνουν σιντριβάνια, λουτρό και κιονοστοιχίες. Σήμερα, με βάση τα νέα αρχαιολογικά στοιχεία, μπορούμε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιστορικού αρχείου. "

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ