Αρχαιολόγοι εντόπισαν το γερμανικό «Στόουνχεντζ»



Το γερμανικό «Στόουνχεντζ» διατείνονται ότι έφεραν στο φως αρχαιολόγοι, περίπου 136 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου.Το προϊστορικό μνημείο βρίσκεται κοντά στο χωριό Pömmelte- περίπου 136 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου -και ονομαζεται «Ringheiligtum Pömmelte», που σημαίνει «Ιερό του δακτυλίου του Pömmelte».

Στο σημείο βρίσκεται αρχαίος χώρος, που είναι γνωστός για την τελετουργική του χρήση και τις αποτρόπαιες ταφές ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, που πρόσφατα εντόπισαν στοιχεία οικιστικών κατοικιών, εξυπηρετούσε κι άλλο σκοπό.

Η αρχαιολογική σκαπάνη, από το Μάιο, οπότε και ξεκίνησαν οι ανασκαφές, εντόπισε τα απομεινάρια δύο σπιτιών, 20 τάφους και δύο ανθρώπινες ταφές κατά τη διάρκεια ανασκαφών που ξεκίνησαν τον Μάιο, σύμφωνα με την Heritage Daily. Οι αρχαιολόγοι συνέχισαν, αποκαλύπτοντας κι άλλα σπίτια. Συνολικά 130 κατοικίες εντοπίστηκαν στην περιοχή.


Μεγαλύτερο από το Στόουνχεντζ

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χώρος λειτουργούσε ως τόπος τελετουργίας με μεγάλη αξία κατά τη μετάβαση από τη Νεολιθική στην Εποχή του Χαλκού. Ερευνητές κάνουν λόγο στο περιοδικό «Antiquity» για ένα γερμανικό Στόουνχεντζ.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματα θα φωτίσουν τη σχέση μεταξύ του χώρου που χρησιμοποιούνταν για τελετουργίες και του χώρου που χρησιμοποιούνταν για οικιστικούς λόγους. Το προϊστορικό μνημείο κυκλικής μορφής εντοπίστηκε από αρχαιολόγους το 1991.

Οι ξύλινοι στύλοι του ιερού ήταν κάποτε διατεταγμένοι σε διάφορους ομόκεντρους κύκλους, με τον μεγαλύτερο να έχει διάμετρο περίπου 115 μέτρα, σύμφωνα με το Live Science. Η διάμετρος σημαίνει ότι το Ringheiligtum Pömmelte ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από το Στόουνχεντζ του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει διάμετρο λίγο πάνω από 100 μέτρα, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση English Heritage η οποία συμβάλλει στην προστασία εκατοντάδων ιστορικών χώρων στην Αγγλία.


Τάφοι, τσεκούρια, αγγεία, οστά ζώων και πέτρινοι μύλοι

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης τάφους που περιείχαν σπασμένα οστά παιδιών, εφήβων και γυναικών, οι οποίοι ενδέχεται να σκοτώθηκαν βίαια κατά τη διάρκεια ανθρωποθυσιών, σύμφωνα με μελέτη του 2018 που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό «Antiquity». Προηγουμένως, είχαν βρεθεί τσεκούρια, αγγεία, οστά ζώων και πέτρινοι μύλοι , σύμφωνα με τη μελέτη του Antiquity.

Το νέο εύρημα είναι η πρώτη περίπτωση οικιστικής ζώνης στην περιοχή, που χρονολογείται από την ύστερη νεολιθική περίοδο έως την πρώιμη εποχή του χαλκού, ή από το 2300 π.Χ. περίπου έως το 2050 π.Χ., οπότε και καταστράφηκε.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι αρχαίοι άνθρωποι πραγματοποιούσαν γιορτές για αστρονομικά γεγονότα στο Ringheiligtum Pömmelte, το οποίο χρησίμευε και ως κέντρο για ταφές και τελετουργίες. Πλέον, διαφαίνεται ότι το σημείο ήταν και τόπος κατοικίας  ΠΗΓΗ: Live Science


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ