Βρέθηκε άθικτο γυάλινο ρωμαϊκό σκεύος 2.000 ετών...



Έκπληκτοί οι αρχαιολόγοι.

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στο Nijmegen, την παλαιότερη πόλη της Ολλανδίας, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Waal, περίπου έξι μίλια από τα γερμανικά σύνορα, ανακάλυψαν ένα γαλάζιο γυάλινο σκεύος  που εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών όπου το σημαντικό είναι ότι  βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση...!





Οι ανασκαφές σε ρωμαϊκό στρατόπεδο που έγινε στα τέλη  του 1ο αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ. Εδώ είναι η πρώτη πόλη στη σύγχρονη ονομαζόμενη Ολλανδία που έλαβε την επίσημη ονομασία municipium , που η Ρώμη έκανε ρωμαίους πολίτες όλους τους κατοίκους της.





Το γυάλινο σκεύος , αρκετά μικρό ώστε να χωράει άνετα στην παλάμη του ενός χεριού, έχει ένα περιποιημένο χείλος και έχει ραβδώσεις στην εξωτερική του πλευρά. Χωρίς ρωγμές στην επιφάνειά του, το αντικείμενο είναι εκπληκτικά άθικτο. Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Pepjin van de Geer, παρατήρησε ότι είναι «πραγματικά ξεχωριστό» και σύντομα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μουσείο ώστε να μπορεί ο κόσμος να το δει.




Το αρχαίο ρωμαϊκό κύπελλο πιστεύεται ότι προήλθε από εργαστήρια γυαλιού σε γερμανικές πόλεις της Κάτω Γερμανίας  όπως η Κολωνία και το Xanten, 


Χαλινοί αλόγων ασημένιοι από το Xanten όπως εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο-Ένα από τα χαλινάρια για τα άλογα φέρει  όνομά που γράφει: PLINIO PRAEF(ECTO) EQ(UITUM) (« ο Πλίνιος  Έπαρχος του Ιππικού»).Αυτό παρέχει μια σημαντική σύνδεση με τον διάσημο Ρωμαίο ιστορικό Πλίνιο τον Πρεσβύτερο , ο οποίος αργότερα έγινε μάρτυρας της καταστροφής της Πομπηίας. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα χαλινάρια  ανήκαν σε ένα  σώμα ιππικού υπό τις διαταγές  όταν ο Πλίνιος βρισκόταν στη Κάτω Γερμανία  περίπου το 50 μ.Χ


Αν και ο van de Geer εξετάζει επίσης την πιθανότητα ότι μπορεί να είχε αγοραστεί  από την Ιταλική. 


 «Τέτοια πιάτα φτιάχνονταν αφήνοντας το λιωμένο γυαλί να κρυώσει και να σκληρύνει πάνω από ένα καλούπι», είπε στην ολλανδική περιφερειακή εφημερίδα De Stentor. «Το σχέδιο της ρίγας σχεδιάστηκε όταν το γυάλινο μείγμα ήταν ακόμα υγρό. Το οξείδιο του μετάλλου προκαλεί ένα μπλε χρώμα».

Το  αγγείο του Διοσκουρίδη ..« Portland vase »
Κόσμημα με πετράδι ηλικίας  28 εκατ. ετών από το διάστημα
Το «κύπελλο του Λυκούργου» και τα « διάτρητα »
ΕΝΝΙΩΝ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ  ΥΑΛΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Οι γυάλινοι πίνακες των Κεγχρεών ...

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ