Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλική για την πρωταγωνίστρια Αρχαία Ελλάδα στη Μεσόγειο



Νέα, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία.
Μεγάλη Ελλάδα 

Οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής Πέστουμ- Βέλια, στην Καμπανία, ανακοίνωσαν ότι οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ναό του 6ου αιώνα προ Χριστού αφιερωμένο στην Αθηνά, με αμφορείς, και δυο κράνη, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.




Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, κατά πάσα πιθανότητα τα κράνη αυτά μεταφέρθηκαν στην Καμπανία από την αρχαία Αλέρια, ελληνική αποικία της Κορσικής. Εκεί ακριβώς όπου το 540 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ναυμαχία που έφερε αντιμέτωπους τους Έλληνες με τους Καρχηδόνιους και τους Ετρούσκους.



(Αλαλία)...Η ναυμαχία της Αλαλίας, περ. 540 π.Χ. έλαβε χώρα στη θάλασσα της Κορσικής μεταξύ των Φωκαέων της Αλαλίας και συμμαχίας Ετρούσκων και Καρχηδόνας Κατά τον Ηρόδοτο (Α.166.2) οι Φωκαείς με εξήντα πλοία πέτυχαν «κάδμειο νίκη» επί των συμμαχικών δυνάμεων. Αν και οι Φωκαείς φέρεται ότι επικράτησαν υπερδιπλάσιου αντιπάλου συμμαχικού στόλου, το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν ήταν τόσο μεγάλο που αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την Κορσική Οι Φωκαείς στην παρούσα ναυμαχία εισήγαγαν τον χάλκινο κριό και ναυτικές τακτικές που περιελάμβαναν τον «διεμβολισμό» κατά τον αποκαλούμενο «διέκπλου»






Τα πλοία των Ελλήνων υπερίσχυσαν, αλλά στη συνέχεια, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί, οι «Έλληνες της Κορσικής» αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη νήσο και να ιδρύσουν την αποικία της Ελέας, στην Κάτω Ιταλία.



Τα κράνη, που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές, είναι πιθανότατα ετρουσκικά, ένα πολεμικό λάφυρο που οι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς.


Αεροφωτογραφία της ακρόπολης της Βέλια





Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini είπε ότι τα λείψανα που ανασκάφηκαν στη δημοφιλή τουριστική τοποθεσία Velia βρέθηκαν σε μια ακρόπολη μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της Magna Graecia. Η Βέλια βρίσκεται 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νοτιοανατολικά του Paestum, μιας πολυσύχναστης τοποθεσίας αρχαίων ελληνικών ναών. Η πρόσφατα ολοκληρωμένη ανασκαφή στη Βέλια αποκάλυψε ένα ζευγάρι κράνη σε καλή κατάσταση, ερείπια κτιρίου, αγγεία με την ελληνική επιγραφή για «ιερά» και μεταλλικά θραύσματα πιθανώς όπλων, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.Ο διευθυντής Κρατικών Μουσείων Massimo Osanna, ο οποίος στο παρελθόν διηύθυνε ανασκαφές στην Πομπηία, τον πιο διάσημο ανασκαφικό χώρο της Ιταλίας, είπε ότι η περιοχή που εξερευνήθηκε στη Velia περιείχε πιθανώς λείψανα προσφορών που έγιναν στην Αθηνά, τη μυθολογική Ελληνίδα θεά του πολέμου και της σοφίας, μετά από μια σημαντική ναυμαχία. στο κοντινό Τυρρηνικό Πέλαγος. Στη μάχη (ναυμαχία) του 6ου αιώνα στην Αλαλία στα ανοικτά των ακτών της Κορσικής, οι ελληνικές δυνάμεις κέρδισαν τις δυνάμεις των Ετρούσκων και τους Καρχηδονιακούς συμμάχους τους. Η Βέλια φημίζεται ως το σπίτι μιας αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σχολής, συμπεριλαμβανομένων των φιλοσόφων Παρμενίδη και Ζήνωνα. Ήταν μέρος της Magna Graecia, της περιοχής της νότιας Ιταλίας που αποικίστηκε από ελληνικές πόλεις-κράτη. 





Ο οικισμός στη Βέλια καταλάμβανε το ανώτερο τμήμα, ή ακρόπολη, της περιοχής καθώς και πλαγιές, και περιβαλλόταν από τείχος. Ιδρύθηκε περίπου το 540 π.Χ. από Έλληνες αποίκους της Μικράς Ασίας.




Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία χρήζει σίγουρα περαιτέρω μελέτης και εμβάθυνσης και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στο εμπόριο και στον πολιτισμό της Μεσογείου.

hellasjournal.com/ Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ