Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοντά στην Πράγα της Τσεχίας, τα απομεινάρια μίας μεγάλης κατασκευής από τη Λίθινη Εποχή, η οποία υπολογίζεται πως είναι 7.000 ετών! Όλοι ξέρουν την πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο η οποία κατασκευάστηκε το 2.600 π.Χ. και το Stonehenge στην Αγγλία το οποίο υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε μεταξύ 3.000 και 2.000 π.Χ. Ωστόσο αυτή η νέα νεολιθική κατασκευή στην κεντρική Ευρώπη κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ του 4.900 και 4.600 π.Χ.
Η κατασκευή είναι πρακτικά ένα στρογγυλό κτίριο το οποίο πιθανώς να φιλοξενούσε μία κοινότητα αγροτών, αλλά ο πραγματικός σκοπός του μάλλον έχει χαθεί στα βάθη των αιώνων. Είναι σχεδόν 55 μέτρα σε διάμετρο και είχε τρεις σειρές ξύλινων τειχών, το ενδιαφέρον όμως στην υπόθεση είναι πως είχε και τάφρους γύρω του.
Το είδος της κατασκευής είναι η αρχαιότερη απόδειξη αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη. Συνήθως υπάρχει μία σειρά κυκλικών τάφρων με μία, δύο, τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες εισόδους για το κέντρο, οι τέσσερις είναι το συνηθέστερο. Ο αριθμός των τάφρων είναι μεταξύ ενός και τριών, πιο σπάνια τέσσερις. Το σύνολο της κατασκευής φτάνει κατά μέσο όρο μεταξύ 30 και 240 μέτρων, αλλά συνήθως τις βρίσκουμε μεταξύ 60 και 80 μέτρων. Κάθε τάφρος έχει συνήθως 1.5 μέτρο πλάτος, αλλά έχουμε βρει και τάφρους 14 μέτρων σε πλάτος και με βάθος έξι μέτρων.
Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκαν στις τάφρους απομεινάρια κεραμικής, κόκκαλα ζώων και πέτρες. Η ιστορία λέει πως αυτοί οι οικισμοί περιείχαν μεγάλα, ορθογώνια κτίρια που στέγαζαν 20-30 ανθρώπους το καθένα.
Επειδή οι δύο είσοδοι του οικισμού αντιστοιχούν με την ανατολή και τη δύση κατά το χειμερινό και το θερινό ηλιοστάσιο, μία εξήγηση είναι πως τα χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο ή ημερολόγιο, ενώ οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται πως οι τάφροι εξυπηρετούσαν πολλαπλούς σκοπούς, όπως πραγματοποίηση ιεροτελεστιών ή ως κέντρο εμπορίου.
Δεδομένου του ότι οι άνθρωποι που τα έχτιζαν είχαν μόνο λίθινα εργαλεία, το μέγεθος αυτών των οικισμών είναι άκρως εντυπωσιακό. Ωστόσο γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτούς καθώς έχουν βρεθεί ελάχιστοι τάφοι που μπορούν να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για τις ζωές τους πριν επτά χιλιετίες.
Οι κατασκευές αυτές εξαφανίστηκαν ξαφνικά μετά από τρεις αιώνες, με τους αρχαιολόγους να μην καταλαβαίνουν ακόμα γιατί εγκαταλείφθηκαν.
Περίπου το 1/4 αυτών των κατασκευών βρίσκονται στην Τσεχία και περαιτέρω έρευνα ίσως να αποκαλύψει το μυστήριο......ΑΠΟ://unboxholics.com/