Μακεδονία : Σε εξέλιξη σωστικές ανασκαφές στην παραλία Φούρκας



- Εντός του έτους οι πρώτες εκτιμήσεις Οι κατασκευές αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων χειμώνων και σε πρώτη εκτίμηση είναι της ελληνιστικής περιόδου


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της παραλίας της Φούρκας, όπου τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται στο φως αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις οδήγησαν πριν από λίγο καιρό στην έναρξη αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να έρθουν στο φως τα ευρήματα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, κ. Σκιαδαρέση Γεώργιο, πρόκειται για μια σωστική ανασκαφή διαφόρων κατασκευών που αναδύθηκαν από τη θάλασσα, κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων χειμώνων του 2020 και του 2021.

«Σε πρώτη εκτίμηση είναι της ελληνιστικής περιόδου. Μέχρι το τέλος του χρόνου του 2022 θα υπάρχει μια εικόνα», εκτίμησε ο κ. Σκιαδαρέσης.

Ήταν τον χειμώνα του 2021, όταν σύμφωνα με την Καθημερινή, διερχόμενος πολίτης, διαβαίνοντας τυχαία από την παραλία της Φούρκας αντίκρυσε ένα εντυπωσιακό άγαλμα, το οποίο αποκαλύφθηκε έπειτα από θαλασσοταραχή που επικρατούσε στην περιοχή την προηγούμενη ημέρα. Το σπουδαίο εύρημα, όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι, ήταν, τελικά, το τμήμα ενός μαρμάρινου αρχαϊκού κούρου. Σώζεται σε μέτρια κατάσταση, το μέγεθός του είναι μικρότερο του φυσικού, αλλά, δεδομένου ότι οι αρχαίοι κούροι σπανίζουν στη Μακεδονία, θεωρείται μοναδικό.


Ο κούρος δεν το μόνο αναπάντεχο εύρημα. Ακραία καιρικά φαινόμενα στη Φούρκα, το 2020 και το 2021, έφεραν στην επιφάνεια σπαράγματα εγκαταστάσεων εργαστηρίου κεραμικής, όμοια με τον κλίβανο της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου που εντοπίστηκε στη γειτονική αρχαία Μένδη. Από τη μετακινούμενη άμμο ανασύρθηκαν η άνω όψη από την εσχάρα του κλιβάνου, πιθάρια κεραμικά και πλήθος θραυσμάτων ελληνιστικών εμπορικών αμφορέων της λεγόμενης «ομάδας Παρμενίσκου», που δείχνουν κεραμική παραγωγή, εκτός από την Πέλλα και την Τορώνη, και στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Μένδης.

Σημειώνεται ότι η τοποθεσία του αρχαιολογικού χώρου της γειτονικής Μένδης καλύπτει έκταση 1200 επί 600 μέτρων, σε ένα λόφο πάνω από την θάλασσα.



Επιπλέον, σωστικές ανασκαφές σε χώρους ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων, σε παραθαλάσσια ιδιωτικά οικόπεδα, μέσα και δίπλα σε σύγχρονους οικισμούς αποκάλυψαν αρχαιότητες στην Άθυτο, στην Καλλιθέα, στην Κρυοπηγή, στο Πολύχρονο, στο Παλιούρι, στη Σάνη.

«Η Χαλκιδική έχει πολλούς παραθαλάσσιους αρχαίους οικισμούς. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε (σ.σ. έρευνες) και σε άλλα σημεία. Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη χρημάτων και προσωπικού», συμπλήρωσε ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής.

ΠΗΓΗ: xalkidikipolitiki.com

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ