Ιταλία: Σημαντική ανακάλυψη χάλκινων αγαλμάτων στην Τοσκάνη -ΦΩΤΟ--ΒΙΝΤΕΟ



Αρχαιολογική ανακάλυψη ανυπολόγιστης αξίας πραγματοποιήθηκε στην Τοσκάνη της κεντρικής Ιταλίας. Πρόκειται για 24 μπρούντζινα ρωμαϊκά και ετρουσκικά αγάλματα, χιλιάδες χρυσά νομίσματα, επιγραφές και αναθηματικά αντικείμενα. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Σαν Κασιάνο Ντέι Μπάνι. Πέντε από τα 24 αγάλματα, έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη ιστορικής σημασίας», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa o αρχαιολόγος Ιάκομπο Ταμπόλι, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος ανασκαφών και καθηγητής του πανεπιστημίου της Σιένα. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων, από τότε που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο τα ελληνικά αγάλματα των Πολεμιστών του Ριάτσε.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο “το ιερό με τις αναβλύζουσες λίμνες, τις κεκλιμένες βεράντες, τις κρήνες και τους βωμούς, υπήρχε τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε ενεργό μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν έκλεισε αλλά δεν καταστράφηκε στη χριστιανική εποχή. Οι λίμνες σφραγίστηκαν με βαριές πέτρινες κολώνες και οι θεότητες ανατέθηκαν (αποτέθηκαν)  με σεβασμό στο νερό”


Τοξοβόλος Απόλλων 


Όπως μεταφέρει η ανακοίνωση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού “τα περισσότερα από αυτά τα αριστουργήματα της αρχαιότητας χρονολογούνται μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ., μιας ιστορικής περιόδου σημαντικών μετασχηματισμών στην αρχαία Τοσκάνη, κατά τη μετάβαση μεταξύ Ετρούσκων και Ρωμαίων



Τα αγάλματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ.μέχρι και τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Ήταν τοποθετημένα σε ιερό χώρο λατρείας με ζεστά, κοχλάζοντα νερά, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός μέχρι και τον πέμπτο αιώνα μετά Χριτσόν.











Όλα τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν «παραγγελίες» εύπορων οικογενειών, οι οποίες ανήκαν στην ετρουσκική και στην συνέχεια στη ρωμαϊκή κοινωνία. Οι Ιταλοί αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, οι δύο αυτοί πολιτισμοί (ΣΣ με συνδετικό κρίκο τον Ελληνικό πολιτισμό ) κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά για πολλούς αιώνες και η γλώσσα των Ετρούσκων να «επιβιώσει» για μεγαλύτερο διάστημα, απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ιταλίας.



Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο της συντήρησης του συνόλου των ευρημάτων, με τη συνεργασία ιταλικών και ξένων πανεπιστημίων και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού της Ρώμης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ