Ιατρικές συνταγές του Ιπποκράτη ανακαλύφθηκαν στο μοναστήρι της Αγ Αικατερίνης στο Σινά


Οι παλαιότερες μέχρι σήμερα ιατρικές συνταγές από τον Ιπποκράτη ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από μοναχούς στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Σινά της Αιγύπτου.
Η ανακάλυψη του χειρογράφου του 6ου αιώνα μ.Χ., που περιέχει πολλές ιατρικές συνταγές γραμμένες από τον αρχαίο γιατρό , έγινε εν μέσω ανακαινίσεων στη βιβλιοθήκη της μονής.
Το χειρόγραφο, το οποίο γράφτηκε από έναν ανώνυμο γραφέα, περιέχει και άλλες ιατρικές συνταγές καθώς και εικονογραφήσεις φαρμακευτικών βοτάνων.

Οι ιατρικές συνταγές του Ιπποκράτη βρέθηκαν στο φημισμένο μοναστήρι του όρους Σινά
Η βιβλιοθήκη του μοναστηριού , η οποία θεωρείται η παλαιότερη βιβλιοθήκη που λειτουργεί συνεχώς στον κόσμο, περιέχει περίπου έξι χιλιάδες χειρόγραφα γραμμένα στα αραβικά, αιθιοπικά, κοπτικά, αρμενικά, συριακά και ελληνικά.

Το παλαιότερο χειρόγραφο της βιβλιοθήκης, η οποία φιλοξενεί κυρίως ιστορικά και φιλοσοφικά έργα, θεωρείται ότι χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Μαζί με το κείμενο του Ιπποκράτη, ένα χειρόγραφο με βιβλικές περικοπές βρέθηκε επίσης κατά τις προσπάθειες αποκατάστασης στη μονή.

Συνολικά, αυτή η ανακάλυψη αποκάλυψε μια ιατρική συνταγή που αποδίδεται στον Ιπποκράτη, καθώς και τρεις συνταγές με εικόνες βοτάνων. Στη συνέχεια, τα χειρόγραφα εξετάστηκαν από ερευνητές της Early Manuscripts Electronic Library (EMEL).

«Το χειρόγραφο, το οποίο περιέχει τρία ιατρικά κείμενα, θα συμπεριληφθεί στα παλαιότερα και πιο σημαντικά χειρόγραφα στον κόσμο», είπε πρόσφατα ο Μάικλ Φελπς, ερευνητής στο EMEL στο Asharq Al-Aswat .

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής

Γεννήθηκε στο νησί της Κω, γ. 460 π.Χ., ο Έλληνας γιατρός Ιπποκράτης θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, καθώς ήταν ο πρώτος γνωστός γιατρός που πίστευε ότι οι ασθένειες προκαλούνται από κάποιο είδος φυσικής δράσης αντί να υποκινούνται από πνεύματα ή θεούς. 


Εκτός από την αναγνώριση ότι η ασθένεια δεν προκαλείται από υπερφυσικές δυνάμεις, ο Ιπποκράτης εφηύρε την κλινική ιατρική και αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως σχέση γιατρού-ασθενούς.

Ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα, ήταν ο πρώτος γνωστός γιατρός που αναγνώρισε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα προκύπτουν στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά.

Ο Ιπποκράτης ήταν επίσης ο ιατρός που δημιούργησε έναν όρκο συμπεριφοράς για τους γιατρούς που παρέμεινε επιρροή για 2.500 χρόνια.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος γιατρός που ονόμασε καρκίνο («κάρκινος», στα ελληνικά για το καβούρι). Η λέξη προήλθε από την εμφάνιση της κομμένης επιφάνειας ενός συμπαγούς κακοήθους όγκου με τις φλέβες τεντωμένες από όλες τις πλευρές σαν τα νύχια του καβουριού.

Η σύλληψη του Ιπποκράτη για τον καρκίνο επικεντρωνόταν γύρω από τη «χυμική» θεωρία, καθώς πίστευε ότι το σώμα περιείχε τέσσερα υγρά (σωματικά υγρά), δηλαδή αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή.

Οποιαδήποτε ανισορροπία αυτών των υγρών θα οδηγούσε σε ασθένεια και η περίσσεια μαύρης χολής σε μια συγκεκριμένη θέση οργάνου πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο.

Ο αρχαίος Έλληνας γιατρός πίστευε ότι η διατροφή είναι σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου και ότι μια καλή διατροφή θα μπορούσε να τον κρατήσει υγιή.

Πίστευε επίσης ότι μια σωστή διατροφή θα μπορούσε να έχει θεραπευτικές ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις. Έδινε μεγάλη σημασία στο τι έτρωγε ένας ασθενής ή ποιες τροφές έπρεπε να αποφεύγει. Συχνά βασιζόταν σε τροποποιήσεις του τρόπου ζωής , όπως διατροφή και άσκηση, για τη θεραπεία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ