Περνώντας από τη Μεγάλη των Αρκάδων Πόλη ...


Από τη Μεγάλη των Αρκάδων Πόλη στο σημερινό ορμητήριο για τις ομορφιές της περιοχής...Από την ιστορική Μεγαλόπολη μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σε πολλά κεφαλοχώρια της περιοχής.

Δεσπόζει στο κέντρο μιας εύφορης πεδιάδας, στην περιοχή που βρίσκονταν η αρχαία Μεγάλη Πόλη των Αρκάδων. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την πάλαι ποτέ έκταση και δύναμη της αφού βρέθηκαν υπολείμματα αγοράς, γυμνάσιου, αρχαίου θεάτρου (ένα από τα μεγαλύτερα στην Αρχαία Ελλάδα), θερσίλιου, βουλευτήριου και τειχών. Από τη Μεγαλόπολη μπορείτε να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σε πολλά κεφαλοχώρια της περιοχής.

Το  γεφύρι του ποταμού Ελασσόνα 

Η πόλη διαθέτει καλή ξενοδοχειακή υποδομή, καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Αν και θεωρείται περισσότερο βιομηχανική παρά τουριστική, είναι οικονομική και περιτριγυρίζεται από εξαιρετικές επιλογές για τον επισκέπτη.


Για τους λάτρεις της ιστορίας
Βασικό αξιοθέατο αποτελεί το Αρχαίο Θέατρο το οποίο είχε κτιστεί το 370 π.χ. από τον Αργείο Πολύκλειτο. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται το Θερσίλειο Βουλευτήριο της Αρκαδικής Ομοσπονδίας και η Αρχαία Αγορά.
Στο κέντρο της πόλης στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα της ευρύτερης περιοχής.

Το Θερσίλειο Βουλευτήριο της Αρκαδικής Ομοσπονδίας 

Αξιόλογες εξορμήσεις
Μόλις 17 χλμ. από τη Μεγαλόπολη στον δρόμο για Ανδρίτσαινα βρίσκεται η Καρύταινα ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά χωριά της περιοχής με το κάστρο, τα γεφύρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα πέτρινα αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες. Λίγο πριν φτάσετε στην Καρύταινα στρίψτε αριστερά στην πινακίδα προς Καρβουνάρι. Εκεί θα πιείτε καφέ ή θα απολαύσετε το φαγητό σας κάτω από υπερήλικα πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Αν λατρεύετε τα σπορ της περιπέτειας, ο Λούσιος και ο Αλφειός σας περιμένουν. 


Το Θέατρο ..Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ. Το κοίλο είχε διάμετρο 145 μ., ενώ η ορχήστρα του 30 μ. περίπου.
Θεωρείται ότι το κοίλο περιελάμβανε δύο διαζώματα, με 20 σειρές εδωλίων στα δύο κατώτερα μέρη του και 17 στο ανώτερο μέρος.
Κατόπιν τούτου υπολογίζεται πως η χωρητικοτητά του ήταν 18.200 θεατές περίπου. To θέατρο είχε σχεδιαστεί τόσο μεγάλο για να εξυπηρετεί τις συγκεντρώσεις των αντιπροσώπων των συνοικισμένων στην Μεγαλόπολη 40 αρκαδικών πόλεων καθώς και όλων των Αρκάδων που ήθελαν να παρευρεθούν σ’ αυτές.Για τις θεατρικές παραστάσεις είχε κατασκευασθεί κινητή ξύλινη σκηνή πάνω σε τροχούς, η οποία συρόταν στη σκηνοθήκη, όπου και φυλασσόταν. Αργότερα έγινε το προσκήνιο με διαστάσεις 31x 7 μ.Την περίοδο της ακμής της Μεγάλης Πόλεως, όταν δηλαδή αυτή αποτέλεσε τον “ομφαλόν των Αρκάδων”, το θέατρο έφθασε στην πλήρη ανάπτυξή του.


Επισκεφθείτε την Ιερά Κορυφή των Αρκάδων το όρος Λύκαιον (που σημαίνει φως), το οποίο υπήρξε στην αρχαιότητα θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο όπου συγκέντρωνε επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο και όχι μόνο.


Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεγάλης Πόλης βρίσκεται 3χιλ. έξω από την σημερινή πόλη της Μεγαλόπολης, κοντά στο δρόμο Μεγαλόπολης-Καρύταινας, και 35 χλμ. από την Τρίπολη. Κοντά κοιλά ο ποταμός Ελισσών που εκβάλει στον Αλφειό.Το θέατρο Μεγαλόπολης ήταν το μεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Αξιόλογο αξιοθέατο της περιοχής ο ιερός ναός της Αγίας Θεοδώρας κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης. Στην ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από βελανιδιές δεσπόζει ο ναός με δεκαεπτά πελώρια δένδρα στην στέγη του και στα θεμέλια του αναβλύζουν τα νερά. Η παράδοση θέλει την οσιομάρτυρα Θεοδώρα λίγο πριν εκτελεστεί να ζητά «Χριστέ μου, συγχώρεσε τους εχθρούς μου, κάνε το σώμα μου εκκλησία, τα μαλλιά μου δέντρα και το αίμα μου ποτάμι». 

Ανασκάπτεται  το θέατρο  τον προηγούμενο αιώνα 

Η εκκλησία γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Στο χώρο λειτουργεί εξοχικό κέντρο για καφέ και φαγητό.Στη Μεγαλόπολη, που βρίσκεται 34 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, τον Αύγουστο έχει φεστιβάλ με παραστάσεις αρχαίου δράματος, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις. Εκ του ://www.anagnostis.org/





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ