Ο Παρθενώνας κατασκευάστηκε για να αντέχει τα στοιχεία.
Ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Στέκεται με μεγαλοπρέπεια στον λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπως εδώ και 2.500 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ευρηματικότητα της κατασκευής του Παρθενώνα του επέτρεψε να επιβιώσει ως εκ θαύματος από τη φθορά του χρόνου, της φύσης και της ανθρωπότητας.
Για δεκαετίες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και επιστήμονες αναρωτιόντουσαν πώς ακριβώς αυτή η έξυπνη κατασκευή έχει αντέξει με επιτυχία στη δοκιμασία του χρόνου για να συνεχίσει να υψώνεται μεγαλοπρεπώς πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα.
Αυτό το αρχιτεκτονικό και μηχανικό θαύμα, με το ύψος, το πλάτος και το βάθος του να καθορίζουν την ίδια την έννοια της τέλειας αναλογίας, έχει κρατήσει τα μυστικά του για πολλούς αιώνες από την ολοκλήρωσή του το έτος 438 π.Χ.—δηλαδή μέχρι που οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες αποκάλυψαν πρόσφατα τον Παρθενώνα ». μυστικά σχεδιασμού και κατασκευής.
Οι σχεδιαστικές εκκεντρότητες του Παρθενώνα είναι δυνατά σημεία
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, παρά το γεγονός ότι ο ναός του Παρθενώνα δεν έχει καν θεμέλιο, έχει τριπλή αντισεισμική προστασία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του σε όρθια θέση μετά από τους πολλούς σεισμούς και τις αναταράξεις των τελευταίων 25 αιώνων.
Σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό Νίκη Τιμοθέου, οι μελέτες για την αρχιτεκτονική και δομική του μορφή έχουν δείξει ότι οι Αρχαίοι είχαν ήδη ανακαλύψει αυτό που σήμερα ονομάζουμε «σεισμική μόνωση».
Ο ναός, σύμφωνα με την Τιμοθέου, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις θεωρίες της σύγχρονης πολιτικού μηχανικού, γιατί παρόλο που δεν έχει καθόλου θεμέλια και στέκεται ακριβώς πάνω στο βράχο, έχει τρία μέσα μόνωσης από τους σεισμούς.
Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως εξήγησε η μηχανικός, βρίσκεται σε διαφορετικά σημεία της κατασκευής. Το πρώτο σημείο αποτελείται από τα στρώματα τεράστιων, εξαιρετικά λείων μαρμάρινων πλακών πάνω στις οποίες βρίσκεται ο Παρθενώνας.
Το δεύτερο βρίσκεται στις μεταλλικές αρθρώσεις που συνδέονται με τις πλάκες κάθε στρώσης γύρω από τις οποίες έχει χυθεί μόλυβδος. Ο μόλυβδος όχι μόνο έχει τη ζωτική ιδιότητα να προστατεύει το σίδερο από τη σκουριά, αλλά επιπλέον, η απαλότητα και η ελαστικότητά του απορροφούν κάθε είδους τρέμουλο και μέρος της κινητικής ενέργειας του τρόμου μετατρέπεται έτσι σε θερμική ενέργεια στο μόλυβδο.
Το τρίτο σημείο μόνωσης βρίσκεται στους πεσσούς της κατασκευής, οι οποίοι δεν είναι κατασκευασμένοι από μονόκολους βράχου παρά την εμφάνισή τους από μακριά. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ήδη ότι για να αντέξουν τους κραδασμούς της γης, όλες οι κολώνες έπρεπε να αποτελούνται από «φέτες», οι οποίες ήταν τέλεια σκαλισμένες και ταιριασμένες μεταξύ τους.
Το αποτέλεσμα αυτής της φόρμουλας τριπλής μόνωσης, σημείωσε η Τιμοθέου, ήταν ότι τα σεισμικά κύματα στην επιφάνεια της γης σπρώχνουν το ένα στρώμα μαρμάρινων πλακών πάνω στο άλλο την ίδια στιγμή που όλοι οι αρμοί του κτιρίου απορροφούν την κινητική ενέργεια που παράγεται από τον σεισμό.
Επιπλέον, ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι κολώνες επιτρέπει σε ολόκληρο το κτίριο να ταλαντώνεται αλλά όχι να καταρρεύσει σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Μετά την προσβολή του ότι το εσωτερικό του χρησιμοποιήθηκε ως χωματερή πυρομαχικών από τους Οθωμανούς και την επακόλουθη έκρηξη που προκλήθηκε από πυρά πυροβολικού από βενετική επίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου 1687, το εμβληματικό κτίριο συνέχισε να στέκεται παρά τις ζημιές.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη του ηλικία, τη θέση του σε μια ενεργή σεισμική ζώνη και το γεγονός ότι ήταν τόπος έκρηξης, η επιβίωση του Παρθενώνα δεν φαίνεται τίποτα λιγότερο από θαύμα, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η λαμπρή μηχανική του...Φίλιππος Χρυσόπουλος