Πυράγγελος ή Πιραντέλο ...!


« Κουβαλώ την Ελλάδα μέσα μου. Το πνεύμα της είναι παρηγοριά και φάρος για την ψυχή μου. Είμαι από την Σικελία, δηλαδή την Μεγάλη Ελλάδα και υπάρχει ακόμα πολύ από την Ελλάδα στην Σικελία. 


Το μέτρο, η αρμονία και ο ρυθμός ζουν ακόμα... Εξ άλλου είμαι κι εγώ ο ίδιος ελληνικής καταγωγής. Ναι, ναι μην εκπλήτεσθε. Το οικογενειακό μου όνομα είναι Πυράγγελος. Το Πιραντέλο δεν είναι παρά φωνητική παραφθορά του, Πιραντζέλο-Πιραντέλο...» Συνέντευξη που έδωσε Ο LUIGI PIRANDELLO στον ΚΩΣΤΑ ΟΥΡΑΝΗ, 1934...


Ο Λουίτζι Πιραντέλλο, ήταν Ιταλός δραματουργός, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.  Γέννηση: 28 Ιουνίου 1867, Ακράγαντα (Αγκριτζέντο), Ιταλία..



Η συνέντευξη στα ιταλικά 
Porto la Grecia dentro di me. Il suo spirito è consolazione e un faro per la mia anima. Provengo dalla Sicilia, vale a dire dalla Magna Græcia, e tutt’ora c’è tanto di Grecia in Sicilia. Il metro, l’armonia, il ritmo vivono ancora...d’altronde anch’io sono di origine greca. Si, si, è proprio così, non stupitevi. Il mio cognome «Piranghelos».
«Pirandello» non è altro che una sua deformazione fonetica «Pirangelo,Pirandello».
(Luigi Pirandello in COSTA OYRANI,1934)



Γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα. Προερχόταν από αστική οικογένεια που ήταν ιδιοκτήτρια κτημάτων και ορυχείων θείου. Αρχικά, ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία φιλολόγου και διαλεκτολόγου (υποστηρίζει στη Βόννη μια διατριβή για τη φωνητική και τη μορφολογία του ιδιώματος της γενέτειράς του πόλης). 


Τα πρώτα του δημοσιεύματα είναι μικροί τόμοι λυρικών ποιημάτων που κλίνουν προς την ευαισθησία του λυκόφωτος και του ρομαντισμού, όπως τα Mal giocondo (Χαρούμενο κακό, 1889), Pasqua di Gea (Πάσχα της Γης, 1891) και Elegia renane (Ελεγεία του Ρήνου, 1895)- που έχουν συντεθεί λίγο πολύ πάνω στο πρότυπο των Ρωμαϊκών ελεγείων του Γκαίτε τα οποία μετέφρασε τον επόμενο χρόνο. 


Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος. 

 Η γενέτειρα του Luigi Pirandello βρίσκεται σε μια επαρχιακή συνοικία, με θέα στη θάλασσα, που ονομάζεται «Χάος», στα σύνορα μεταξύ του εδάφους του δήμου Agrigento (4 χλμ.) -Ακράγαντα_ και εκείνου της πόλης του Porto Empedocles. (Λιμήν Εμποδεκλέους )Βρίσκεται κατά μήκος της οδού 115 State Road, μετά τη Villaseta.

Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ. 
Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι' αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Από τα πολλά έργα του Πιραντέλο αναφέρουμε τα : Όπως με θέλεις, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, Απόψε αυτοσχεδιαζουμε.
Πηγές:
 «Luigi Pirandello - Facts». Nobelprize.org. 
 BeWeB. 727. 
 The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/18994. 
 Ιστορικό Αρχείο Ρικόρντι. 10786. 



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ