Περί των γυναικείων ενδυμάτων της Κρητομυκηναϊκής εποχής ...


Οι ενδυμασίες  των γυναικών της Μινωικής εποχής εξέπληξαν με το στυλ και την ποικιλία των σχεδίων τους. Οι Ελληνίδες των μεταγενέστερων εποχών φορούσαν ρούχα με εντελώς διαφορετικές στιλιστικές λύσεις.
Το ακάλυπτο στήθος ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο της ενδυμασίας των Μινωιτών και Μυκηναίων γυναικών. Έδωσαν μεγάλη σημασία στο ντύσιμό τους, φορούσαν και χρησιμοποιούσαν κοσμήματα.
Φορούσαν φαρδιά και μακριά φούστα με μια διακοσμητική ζώνη που σφίγγει τη μέση και ένα στενό σουτιέν με μεταλλικό σκελετό που αποκαλύπτει το στήθος.


Φόρεσαν παλτό ή κάπες τις πιο δροσερές μέρες. Μαλλιά, περίτεχνα χτενισμένα, στολίζονταν με καφέ ή χρυσές κορδέλες, χάντρες ή κεφαλόδεσμους.

Άλλοι φορούσαν κατάλληλα καλύμματα κεφαλής. Ήταν ασυνήθιστα καπέλα.
Μερικά ήταν φαρδιά, ενώ άλλα ήταν ψηλά, καλύπτοντας σχεδόν εντελώς τα μαλλιά τους, διακοσμημένα με φτερά ή κορδέλες.

Βρίσκεται στο Ελληνικό Μουσείο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
και οι ανακατασκευές βασίζονται σε τοιχογραφίες.(ανακατασκευές της Δρ. Bernice Jones).  Πηγή : Iερά Ελλάς από το  fb



Οι δημιουργίες για την έκθεση “Υψηλή Ραπτική στην Αρχαία Ελλάδα” φαίνεται ότι θα μας εντυπωσιάσουν όταν έρθουν στην Ελλάδα! 

Μια έκθεση με τίτλο “Υψηλή Ραπτική στην Αρχαία Ελλάδα: Οι εντυπωσιακές ενδυμασίες της Αριάδνης και της Ελένης” είχε λάβει χώρα στο Ελληνικό Μουσείο της Αυστραλίας τον Μάρτιο του 2018. 


Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Μόδας της Μελβούρνης, το μουσείο είχε εκθέσει μια κολεξιόν με τις ενδυμασίες των Μινωικών και Μυκηναϊκών χρόνων, που ήρθαν ξανά στην ζωή από την διδάκτορα Bernice Jones. 
Η ειδίκευσή της στην σύνδεση μεταξύ ανατολικών πολιτισμών και του Αιγαίου στην εποχή του χαλκού, με επίκεντρο στα ρούχα και τα υφάσματα του Μινωικού και Μυκηναϊκού πολιτισμού συνέβαλαν στην αναδημιουργία τους με βάση την ανάλυση των υφασμάτων, όπως απεικονίζονται σε γλυπτά και ζωγραφιές σε αγγεία εκείνης της περιόδου.  Η έκθεση  περιλάβανε επεξηγηματικά σκίτσα για την κατασκευή των ρούχων και τα πρωτότυπα σχέδια και δείγματα από τα υφάσματα. 
Τα ρούχα  παρουσιάστηκαν και στην εβδομάδα μόδας πάνω σε κανονικά μοντέλα για να αναδειχθεί και η κίνησή τους, συνοδευόμενα με προβολές από αγγεία και επεξηγηματικά βίντεο για την ιστορία τους, το σχέδιο και την κατασκευή τους. 

Πηγή://frapress.gr/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ