Στην Ασκελόν των Φιλισταίων : Ανακαλύφθηκε 6.000 ετών σπάνιο χάλκινο αγκίστρι για ψάρεμα καρχαρία

Έχει μήκος 6,5 εκατοστά και πλάτος 4 εκατοστά, οι μεγάλες του διαστάσεις το καθιστούν κατάλληλο για κυνήγι καρχαριών μήκους δύο έως 9,8 μέτρων ή μεγάλου τόνου.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αρχαίοι κάτοικοι του Λεβάντε να έτρωγαν καρχαρίες. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν μεγάλα χάλκινα αγκίστρια ψαριών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Ασκελόν του σημερινού Ισραήλ.



Οι Φιλισταίοι ήταν -τελικά- Έλληνες; Το DNA έδειξε ότι μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή το 1.200 π.Χ.


Οι αρχαιολόγοι αφού έφεραν στο φως αυτά τα ευρήματα προσπαθούν να διηγηθούν την ιστορία του πώς ζούσαν, ψάρευαν και έτρωγαν οι κάτοικοι αυτής της ιστορικής περιοχής κατά την Εποχή του Χαλκού.

Το αγκίστρι είναι 6.000 ετών και είναι ένα από τα παλαιότερα χάλκινα αγκίστρια ψαριών που βρέθηκαν ποτέ.

«Αυτό το μοναδικό εύρημα έχει μήκος 6,5 εκατοστά και πλάτος 4 εκατοστά, οι μεγάλες του διαστάσεις το καθιστούν κατάλληλο για κυνήγι καρχαριών μήκους δύο έως 9,8 μέτρων ή μεγάλου τόνου», εξήγησε η υπεύθυνος της ανασκαφής Δρ. Αλάντι - Ρείς στο IFLScience και πρόσθεσε: «Τα περισσότερα αρχαία αγκίστρια ψαριών που βρέθηκαν στο παρελθόν ήταν φτιαγμένα από κόκαλο και ήταν πολύ μικρότερα από αυτό».


Πράγματι, αγκίστρια ψαριών που χρονολογούνται πριν από περίπου 23.000 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί σε μια σπηλιά στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα, ωστόσο αυτά είχαν μήκος λίγο περισσότερο από ένα εκατοστό και κατασκευάστηκαν από θαλάσσια κοχύλια.

«Η χρήση του χαλκού ξεκίνησε στη Εποχή του Χαλκού και είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτουμε ότι αυτή η τεχνολογική καινοτομία εφαρμόστηκε στην αρχαιότητα για την παραγωγή αγκιστριών για ψαράδες κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου», λέει η Αλάντι - Ρείς.

Στο Λεβάντε - που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως Μέση Ανατολή - η Εποχή του Χαλκού ξεκίνησε πριν από περίπου 6.500 χρόνια και διήρκεσε για περίπου μια χιλιετία.

Υπέροχη Βασιλική 2.000 ετών αποκαλύφθηκε στην Ασκάλωνα των Φιλισταίων
Ερείπια τεραστίων διαστάσεων στην γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα Γολιάθ
Η περιοχή γύρω από το Ασκελόν ήταν ήδη ένα ακμάζον αγροτικό κέντρο εκείνη την εποχή, με τοπική οικονομία που βασιζόταν σε παραδοσιακές γεωργικές δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια σιταριού και η κτηνοτροφία βοοειδών.
Προηγούμενες ανακαλύψεις οστών ζώων, απανθρακωμένα υπολείμματα τροφών, αγγεία και πέτρινα εργαλεία βοήθησαν τους αρχαιολόγους να συνδυάσουν τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού της Εποχής του Χαλκού. Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός μεγάλου χάλκινου αγκίστρι προσθέτει μια νέα διάσταση στην ιστορία, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι «έπεσαν στα κύματα» επιδιώκοντας ένα «εξαιρετικά φιλόδοξο βραβείο».

  
Από ://www.huffingtonpost.gr/Στέφανος Νικήτας
 


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ