Αγαλματίδιο 7.000 ετών βρέθηκε σε σπήλαιο στην Ιταλική και εκπλήσσει τους αρχαιολόγους...

Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται μια αρχαία πηγή η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κάποτε χρησίμευε ως σημείο συνάντησης για τις αρχαίες κοινότητες.

Όταν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία εξερευνούσαν το σπήλαιο Μπατιφράτα, δεν περίμεναν να ανακαλύψουν ένα «σπάνιο» πήλινο γυναικείο αγαλματίδιο, ούτε ήταν έτοιμοι να απαντήσουν με σιγουριά το πότε κατασκευάστηκε. Εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια.


Το σπήλαιο Battifratta ανοίκει σε μια κορυφογραμμή από τραβερτίνη (Η τραβερτίνη ονομάστηκε λόγω των πολλών οπών στην επιφάνειά της. Η επιστημονική ονομασία είναι ή τουφ ) κατά μήκος της κοιλάδας ενός μικρού παραπόταμου του ποταμού Farfa. Η σημερινή είσοδος στο σπήλαιο αντιστοιχεί στην έξοδο μιας αρχαίας πηγής, πιθανώς με εποχικό καθεστώς, που αποτέλεσε σημείο έλξης για τις ανθρώπινες κοινότητες του παρελθόντος. «Η παρουσία λιθικής-βιομηχανικής κεραμικής, πανίδας και βοτανικών ευρημάτων σε διάφορα στρωματοποιημένα επίπεδα - εξηγεί η Cecilia Conati της Sapienza - αποκαλύπτει τη χρήση της πηγής και του σπηλαίου όχι μόνο για παροχή νερού, αλλά και για τάφους και τελετουργικούς σκοπούς. όπως μαρτυρούν τα ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα που βρέθηκαν και το πήλινο άγαλμα».

Το σπήλαιο Μπατιφράτα είναι ένα γεωλογικό θαύμα που βρίσκεται κοντά στο Πότζιο Νατίβο στη Σαμπίνα της Ιταλίας. Βαθιά μέσα σε έναν λαβύρινθο από υπόγειους θαλάμους και σήραγγες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μια ομάδα εξερευνητών από το Τμήμα Αρχαίων Επιστημών της Σαπιέντζα ανακάλυψε το αγαλματίδιο στην τελευταία ανασκαφή τους.


Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται μια αρχαία πηγή, η οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους κάποτε χρησίμευε ως σημείο συνάντησης για τις αρχαίες κοινότητες.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι αυτή η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε για τελετές και η ανακάλυψη αυτού του πήλινου αγαλματιδίου 7.000 ετών «σχεδόν» επιβεβαιώνει τις υποψίες τους.

Σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης αναφέρεται ότι αντικείμενα αυτού του είδους είναι «πολύ σπάνια στην Ιταλία». Επιπλέον, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τέτοια αντικείμενα «σχεδόν απουσιάζουν» στα αρχαιολογικά αρχεία της Τυρρηνικής πλαγιάς.
Εχοντας κατασκευαστεί κατά τη Νεολιθική περίοδο, όταν η χερσόνησος κατοικήθηκε από τις πρώτες αγροτικές κοινότητες, υπάρχει η υποψία ότι το πήλινο αγαλματίδιο συνδέθηκε με τη γεωργία και πιθανώς χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες γονιμότητας.


Η έρευνα στο Σπήλαιο Μπατιφράτα είναι μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται από το Sapienza Grand Excavations Fund, το οποίο εξετάζει τον προϊστορικό οικισμό της κοιλάδας Φάρφα και τις γειτονικές περιοχές.


Το αγαλματίδιο αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο διεπιστημονικής μελέτης, που συντονίζεται από το Τμήμα Αρχαίων Επιστημών της Sapienza, σχετικά με τις τεχνολογικές και στυλιστικές πτυχές για να μάθουν για τις μεθόδους κατασκευής του αντικειμένου και να κατανοήσουν εάν αντικατοπτρίζουν εικονογραφικά μοντέλα που αποδίδονται σε ακριβείς πολιτιστικές παραδόσεις. Αυτό το πολύτιμο εύρημα θα προσθέσει πολλές νέες πληροφορίες για αυτό που αποδεικνύεται βασικός ιστότοπος στην προϊστορία του Λάτσιο και της κεντρικής Ιταλίας.


Μια διεπιστημονική μελέτη που συντονίζεται από το Τμήμα Αρχαίων Επιστημών της Σαπιέντζα εξετάζει «τις τεχνολογικές πτυχές» του αγαλματιδίου για να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο κατασκευής του.

SAPIENZA UNIVERSITY OF ROME μέσω και ://www.huffingtonpost.gr/


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ