Τα απολιθώματα στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έχουν εξελιχθεί στην Ευρώπη και όχι στην Αφρική

 

Αυτή η άνω  γνάθος βρέθηκε στη Νικητή της βόρειας Ελλάδας . ΦΩΤ: New Scientist/David Begun

Μια πρόσφατη ανάλυση απολιθωμάτων που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1990 στο χωριό Νικήτη της βόρειας Ελλάδας υποστηρίζει την αμφιλεγόμενη ιδέα ότι οι πίθηκοι, οι πρόγονοι των ανθρώπων, εξελίχθηκαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αντί στην Αφρική.

Τα απολιθώματα 8 ή 9 εκατομμυρίων ετών είχαν αρχικά συνδεθεί με τον εξαφανισμένο πίθηκο που ονομάζεται Ουρανόπιθηκος.
Ωστόσο, μια ομάδα με επικεφαλής τον David Begun από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανέλυσε πρόσφατα τα λείψανα και διαπίστωσε ότι πιθανότατα ανήκαν σε ένα αρσενικό ζώο από ένα δυνητικά νέο είδος.
Επιθεωρώντας την άνω και κάτω γνάθο του αρχαίου ευρωπαϊκού πιθήκου, η ομάδα πρότεινε ότι οι πρόγονοι της ανθρωπότητας μπορεί να είχαν εξελιχθεί στην Ευρώπη πριν μεταναστεύσουν στην Αφρική, ανατρέποντας πιθανώς μια επιστημονική συναίνεση που υπήρχε από την εποχή του Δαρβίνου.
Το 1871, ο Δαρβίνος πρότεινε ότι όλοι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τόσο των σύγχρονων όσο και των εξαφανισμένων ανθρώπων, κατάγονταν από μια ομάδα στην Αφρική. Αυτή είναι η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία σήμερα.

Τα απολιθώματα στην Ελλάδα ανήκουν σε προγόνους του ανθρώπου
Από την άλλη πλευρά, ο Δαρβίνος υπέθεσε επίσης ότι οι ανθρώπινοι οργανισμοί θα μπορούσαν επίσης να προέρχονται από την Ευρώπη, όπου είχαν ήδη ανακαλυφθεί απολιθώματα μεγάλων πιθήκων. Η νέα ανάλυση υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.

Ενώ ο Begun δεν πιστεύει ότι ο πίθηκος στην Ελλάδα ήταν ανθρωποειδές, εικάζει ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την ομάδα από την οποία εξελίχθηκαν άμεσα οι άνθρωποι.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Begun είχε καθορίσει το 2017 ότι ένας πίθηκος 7,2 εκατομμυρίων ετών ονόματι Graecopithecus, ο οποίος επίσης ζούσε στη σημερινή Ελλάδα, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι άνθρωπος.
Σε αυτή την περίπτωση, ο πίθηκος της Νικητής ηλικίας 8 έως 9 εκατομμυρίων ετών θα είχε προηγηθεί άμεσα του πρώτου ανθρωπίνου, του Graecopithecus, πριν οι άνθρωποι μεταναστεύσουν στην Αφρική πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια.


Σύμφωνα με μια έκθεση στο περιοδικό New Scientist , ο Begun προβλέπει ότι αυτή η νέα ιδέα θα απορριφθεί από πολλούς ειδικούς που πιστεύουν στην προέλευση των αφρικανικών ανθρωπίνων, αλλά ελπίζει ότι το νέο σενάριο θα εξεταστεί τουλάχιστον.

Ο Begun επισημαίνει ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη καταλήφθηκε κάποτε από τους προγόνους ζώων όπως η καμηλοπάρδαλη και ο ρινόκερος. «Είναι ευρέως αποδεκτό ότι αυτή ήταν η πανίδα που βρέθηκε στα περισσότερα από αυτά που βλέπουμε στην Αφρική σήμερα», είπε στο New Scientist . «Αν οι αντιλόπες και οι καμηλοπαρδάλεις μπορούσαν να μπουν στην Αφρική πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια, γιατί όχι και οι πίθηκοι;»

Δεν συμφωνούν όλοι οι ανθρωπολόγοι με τα συμπεράσματα του Begun και της ομάδας του. Όπως σημειώνεται από το New Scientist , είναι πιθανό ο πίθηκος της Νικήτης να είναι εντελώς άσχετος με τους ανθρωπίνους. Μπορεί να έχει εξελίξει παρόμοια χαρακτηριστικά ανεξάρτητα, αναπτύσσοντας δόντια για να τρώει παρόμοια τρόφιμα ή να μασάει με παρόμοιο τρόπο όπως οι πρώιμοι ανθρωπίνοι.

Τάσος Κοκκινίδης
://greekreporter.com/

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ