Βυζαντινή κατασκευή, που ανάγεται πιθανότατα στον πέμπτο αιώνα, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην πλατεία του Ρωμέϊκού Ιπποδρόμου, σημερινή πλατεία «Σουλταναχμέτ,» στην Κωνσταντινούπολη στον χώρο απέναντι από την Αγία Σοφία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ενός ενημερωτικού ιστότοπου των προσωρινών (Τούρκων) , κατά τη διάρκεια εργασιών σε ένα πρώην δημόσιο κτήριο , αρχικά βρέθηκε κρηπίδωμα σε έναν από τους τοίχους του υπογείου το οποίο τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων. Προχωρώντας σε ανασκαφικές εργασίες βρέθηκαν σταδιακά σε ένα χώρο αίθουσα εμφανώς πλάτους 600 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 6 μέτρων και 80 εκατοστών.
Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ορισμένων προσθηκών, συνάγεται ότι η αρχική κατασκευή του πέμπτου αιώνα μετατράπηκε σε δεξαμενή τον έκτο ή τον έβδομο αιώνα, ενώ στο δάπεδο υπάρχουν ακόμη και σήμερα στοιχεία υδρορροών.
Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι ο περίφημος ιππόδρομος του Βυζαντίου, και το αυτοκρατορικό κατάλυμα βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το εν λόγω δημόσιο κτίριο και καθώς ευρήματα του δαπέδου που ανακαλύφθηκε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το αρχικό δάπεδο του ιπποδρόμου, το οποίο βρίσκεται τεσσεράμισι μέτρα κάτω από τον σημερινό ιππόδρομο, εκεί που είναι η σημερινή πλατεία «Σουλταναχμέτ», υπάρχει η υπόνοια ότι η τοξωτή κατασκευή έχει άμεση σχέση με τον ιππόδρομο.
Σημειώνεται ότι το πρώην δημόσιο κτήριο θα μετατραπεί σε «Μουσείο Αγίας Σοφίας» στο οποίο αναμένεται να εκτεθούν αντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκες επί αιώνες και δεν έχουν έρθει ποτέ στο φως.
Η ανακάλυψη της βυζαντινής κατασκευής αξιολογείται από τους προσωρινούς αρχαιολόγους, υπό την , διευθύντρια του «Μουσείου της Αγίας Σοφίας», ως πολύ σημαντική, ίσως και ανάλογη των ευρημάτων της βυζαντινής περιόδου που ανακαλύφθηκαν προ ετών στο λιμάνι του «Γενίκαπι.»