Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα επί της Βασ. Όλγας


Λ. Μενδώνη: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα επί της Βασ. Όλγας

Τα αρχαιολογικά ευρήματα επί της Λεωφ. Βασ. Όλγας είναι σωζόμενα, ρωμαϊκά, απλώνονται σε μεγάλο πλάτος και πρέπει να αναδειχθούν σε μία πόλη σαν την Αθήνα που στην πραγματικότητα είναι αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία. 


Αυτό τόνισε – μεταξύ άλλων – η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, την άποψη του εκλεγμένου νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να σταματήσουν τα έργα επί της συγκεκριμένης λεωφόρου και τον λόγο που έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος επί του ζητήματος. 


Όπως ειπώθηκε, για το οδόστρωμα της Βασ. Όλγας ξέσπασε η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των Μπακογιάννη και Δούκα διότι ο τελευταίος ζήτησε να σταματήσουν τα έργα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα, ο δε Μπακογιάννης υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας ότι το έργο δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση.
«Προτού γίνονται εξαγγελίες» περί παύσης των έργων «πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν η ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, σημειώνοντας ότι το έργο αφορά στην κατασκευή ενός πεζοδρόμου κάθετου, ήπιας κυκλοφορίας, και από τη στιγμή που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα αναδειχθούν κι αυτά.


Ορισμένα από τα ευρήματα επί της Λεωφ. Αμαλίας είναι μία εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκή βίλα. Αυτά, «δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Τα έργα έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Αθηναίων, και όλα τα όργανα που έπρεπε να εγκριθούν. Η μελέτη του αρχιτέκτονα Προβελέγγιου ήταν πάρα πολύ καλή και γι' αυτό προχώρησε. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος», σημείωσε η υπουργός.

Παράλληλα, κατά τη ίδια έρευνα, εντοπίστηκαν νότια του Ζαππείου, «τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας (4.4)», προσθέτει το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως υπενθύμισε, τον λόγο σε τέτοια ζητήματα έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού διότι βρισκόμαστε σε έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο». Η δε, «πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπακογιάννη. Πρόκειται για παλιό σχέδιο που είχε εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2000, διότι συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων».

Ωστόσο, «για διάφορους λόγους το κομμάτι της Βασ. Όλγας δεν πεζοδρομήθηκε όπως έγινε με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την Απ. Παύλου. Ήταν έργο που προετοίμαζαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ώστε να ενωθεί το Καλλιμάρμαρο Στάδιο με τον Κεραμεικό για να κάνουμε έναν μεγάλο αρχαιολογικό περίπατο».

Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.
Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα.
Ο λόγος που το τμήμα της Βασ. Όλγας δεν πεζοδρομήθηκε είναι διότι ο αρχαιολογικός ορίζοντας είναι πάρα πολύ ψηλά. Δηλαδή αφαιρώντας τον ασφαλτοτάπητα πέφτεις απευθείας σε μνημεία. Αυτό θα σήμαινε εκτεταμένες ανασκαφές προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του πεζοδρόμου και δεν υπήρχε τότε το χρονικό περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».Πηγή κειμένου  www.liberal.gr/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ