Επιστολή του Αλεξάνδρου στους Χιώτες


Μέγας Αλέξανδρος. Πορτρέτο από τη Δήλο  -  Παρίσι,  Μουσείο Λούβρου

Επιστολή του Αλεξάνδρου προς τους Χιώτες: επιστολή του Μακεδόνα βασιλιά Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους κατοίκους της νήσου Χίου , απόδειξη της ανάμειξής του στις εσωτερικές υποθέσεις των συμμάχων του.


Το 334 π.Χ., ο Αλέξανδρος εισέβαλε στην Ασία ως ηγέτης ( ηγεμόνας ) της Κορινθιακής Συμμαχίας , της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων και του Μακεδόνα βασιλιά που επρόκειτο να πολεμήσει ενάντια στην αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών . Ένα από τα άρθρα της Συνθήκης της Κορινθίας έλεγε ότι οι ελληνικές πόλεις έπρεπε να παραμείνουν αυτόνομες και ότι τα συντάγματά τους θα παρέμεναν αμετάβλητα. Ωστόσο, οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας δεν ήταν μέλη και ο Αλέξανδρος παρενέβη στις εσωτερικές τους υποθέσεις, όπως φαίνεται στην ακόλουθη επιστολή προς τους κατοίκους της Χίου . 


Η επιγραφή μεταφράστηκε .Alexander the Great: Historical Sources in Translation 1st Edition
by Waldemar Heckel (Author), J. C. Yardley (Contributor) δημιουργήθηκε το 2004. τελευταία τροποποίηση στις 14 Ιουλίου 2020.

 ΔΕΙΣΙΘΕΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΟΣ, ΠΑΡΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕ[ΞΑΝΔΡ]ΟΥ ΧΙΩ[Ν ΤΩΙ] ΔΗΜΩΙ. ΤΟΥΣ ΦΥΓΑΔΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚ ΧΙΟΥ ΚΑΤΙΕΝΑΙ ΠΑΝΤΑΣ, ΠΟΛΙΤΕΟΜΑ Δ [ΕΙ]ΝΑΙ ΕΝ ΧΙΩΙ ΔΗΜΟΝ.

[1]  Από τον βασιλιά Αλέξανδρο στους κατοίκους της Χίου που γράφτηκε στην πρυτανεία του Δεισίθεου:  Όλοι όσοι εξόριστοι από τη Χίο πρέπει να επιστρέψουν, σημειώστε και το σύνταγμα για τη Χίο πρέπει να είναι δημοκρατικό.

[2]  Πρέπει να επιλεγούν νομοθέτες για να γράψουν και να τροποποιήσουν τους νόμους έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει εμπόδιο για ένα δημοκρατικό σύνταγμα και την επιστροφή των εξόριστων. Οτιδήποτε έχει ήδη τροποποιηθεί ή συνταχθεί πρέπει να παραπεμφθεί στον Αλέξανδρο.

[3]  Οι Χιώτες θα προμηθεύσουν είκοσι τριήρεις , με πληρώματα, με δικά τους έξοδα, και αυτές θα πλεύσουν για όσο διάστημα το υπόλοιπο ελληνικό ναυτικό μας συνοδεύει στη θάλασσα.

[4]  Όσον αφορά εκείνους τους άνδρες που πρόδωσαν την πόλη στους βαρβάρους , όλοι όσοι δραπέτευσαν πρέπει να εξοριστούν από όλες τις πόλεις που μοιράζονται την ειρήνη [της Κορίνθου ] και να υπόκεινται σε κατάληψη σύμφωνα με το διάταγμα των Ελλήνων. Όσοι πιάστηκαν πρέπει να επαναφερθούν και να δικαστούν στο Συμβούλιο των Ελλήνων. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ αυτών που επέστρεψαν και εκείνων στην πόλη, σε αυτό το θέμα θα κριθούν από εμάς.

[5]  Μέχρι να επιτευχθεί συμφιλίωση μεταξύ των κατοίκων της Χίου, θα πρέπει να έχουν ανάμεσά τους μια φρουρά κατάλληλης δύναμης που θα εγκαταστήσει ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Οι Χιώτες πρέπει να διατηρήσουν τη φρουρά.



Κορινθιακή Συμμαχία (338 π.Χ.): Συνομοσπονδία ελληνικών πόλεων, που σήμαινε ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας για τον έλεγχο της Ελλάδας και χρησιμοποιήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο στον πόλεμο του ενάντια στην Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία .

Φίλιππος Β'

Τον Αύγουστο του 338, ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος είχε νικήσει έναν στρατό Αθηναίων και Θηβαίων στην πεδιάδα της Χαιρώνειας , μια πόλη στη Στερεά Ελλάδα ( ιστορία ). Η νίκη της Μακεδονίας σήμανε το τέλος της ανεξαρτησίας των ελληνικών πόλεων: ο Φίλιππος τις ανάγκασε τώρα να ενταχθούν στην Κορινθιακή Συμμαχία.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας Marcus Junianus Justinus δίνει μια περιγραφή της πρώτης συνάντησης στο Απόσπασμα της Ιστορίας του Φιλίππου του Πομπηίου Τρόγους .

Αφού διευθέτησε τα ζητήματα στην Ελλάδα, ο Φίλιππος διέταξε να κληθούν στην Κόρινθο απεσταλμένοι από όλα τα κράτη με σκοπό την εδραίωση της διευθέτησης. Εκεί πρότεινε ένα σύμφωνο ειρήνης για ολόκληρη την Ελλάδα, δίνοντας σε κάθε κράτος το μερίδιο που του άξιζε, και δημιούργησε ένα συμβούλιο αντιπροσώπων για να λειτουργήσει ως ένα είδος κοινής γερουσίας.

Μόνο οι Σπαρτιάτες αρνήθηκαν να έχουν καμία σχέση με τον βασιλιά ή με τη διαθήκη. θεώρησαν ότι μια διευθέτηση που επέβαλε ο νικητής αντί να συμφωνηθεί από τα ενδιαφερόμενα κράτη σήμαινε υποδούλωση και όχι ειρήνη.

Στη συνέχεια, καθορίστηκαν οι στρατιωτικές συνεισφορές που έπρεπε να κάνουν τα μεμονωμένα κράτη, είτε για να βοηθήσουν τον βασιλιά ενάντια στην επίθεση είτε για να κάνουν πόλεμο υπό τις διαταγές του. Όλοι όμως αντιλήφθηκαν ότι αυτές οι ρυθμίσεις στρέφονταν κατά της περσικής αυτοκρατορίας.

Το κείμενο της συνθήκης έχει εν μέρει διατηρηθεί. Η πρώτη γραμμή τρέχει ως εξής:

Ορκίζομαι στον Δία , τη Γη, τον Ήλιο, τον Ποσειδώνα , την Αθηνά , τον Άρη και όλους τους θεούς και τις θεές.
Θα τηρήσω την ειρήνη.
Δεν θα σπάσω τις συμφωνίες με τον Φίλιππο τον Μακεδόνα .
ούτε θα σηκώσω τα όπλα με εχθρική πρόθεση εναντίον κανενός από αυτούς που τηρούν τους όρκους είτε από ξηρά είτε από θάλασσα.

Οι διατάξεις της συνθήκης ήταν:
  • ότι τα συντάγματα των κρατών μελών θα παραμείνουν αμετάβλητα·
  • ότι η βία μεταξύ των κρατών μελών δεν επιτρεπόταν πλέον·
  • ότι, σε περίπτωση ανατροπής μιας κυβέρνησης, θα συνεδρίαζε συνέδριο αντιπροσώπων στην Κόρινθο .
  • ότι θα αποδείξει τα γεγονότα και θα κηρύξει πόλεμο.
  • ότι ο στρατός της ένωσης θα διοικούνταν από τον Φίλιππο.
  • ότι τα κράτη μέλη της ένωσης θα έστελναν έναν αριθμό στρατιωτών στον στρατό της ένωσης ανάλογα με το μέγεθός τους.
Το 334, ο Μέγας Αλέξανδρος πήρε μαζί του μονάδες της Κορινθιακής Συμμαχίας όταν εισέβαλε στην Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών . Οι στρατιώτες στάλθηκαν πίσω μετά το θάνατο του Πέρση βασιλιά Δαρείου Γ' Κοδομάννου . Αργότερα, το καλοκαίρι του 324, ο Αλέξανδρος εξέδωσε το Διάταγμα για τους Εξόριστους , με το οποίο διέταξε τις ελληνικές πόλεις να πάρουν πίσω τους ανθρώπους που είχαν εκδιώξει. Αυτό ήταν παραβίαση της πρώτης διάταξης της συνθήκης.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ