Αρχαίοι ογκόλιθοι βρέθηκαν στο Μοσχάτο, την Τροία Αττικής

Αρχαίοι ογκόλιθοι βρέθηκαν στο Μοσχάτο, την Τροία Αττικής,απ’ όπου ξεκίνησε ο Κρης Τεύκρος,
ο πρώτος βασιλιάς της Τροίας!!!
Του Γιώργου Λεκάκη
Κατά την διάρκεια εργασιών κατασκευής του αγωγού ομβρίων, το 2016, στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, λίγο πριν την «γέφυρα του Μοσχάτου» (προς την οδό Πειραιώς[1]), αριστερά, ευρέθησαν αρχαία. Τα έργα σταμάτησαν για πολύ καιρό, με συνέπεια να κλείσει ο δρόμος και να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.Άρχισαν σωστικές ανασκαφές… και απεδείχθη πως άξιζε τον κόπο… Ευρέθησαν και περισυνελέγησαν ογκόλιθοι δομικού υλικού, από ένα μεγάλο, απ’ ό,τι φαίνεται, αρχαίο κτίσμα, πιθανόν πύργος ή τείχος. – Σημειώστε ότι το 2010 σε συντήρηση της σήραγγας ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο ευρέθησαν αρχαία τείχη, από το 394 π.Χ.! Ξέρουμε βεβααίως ότι ερείπια του βόρειου Μακρού Τείχους σώζονται κάτω από την σύγχρονη Λεωφόρο Αθηνών-Πειραιώς και στην οδό Κύπρου, στις περιοχές των Καμινίων του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, του Μοσχάτου και του Ταύρου.
Οι ογκόλιθοι έχουν τοποθετηθεί τώρα (2023) έναντι του Δημαρχείου Μοσχάτου, στην πλατεία Δημαρχείου, σε κοινή θέα.Η περιοχή όπου είναι σήμερα το Μοσχάτο, στον 37ο παράλληλο [37°57′N 23°40′E] έχει από την αρχαιότητα μεγάλη ιστορία.
Κατοικήθηκε από τους προκλασσικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν ορισμένα ευρήματα. Στο Μοσχάτο έχουν ευρεθεί:
        - ο κορμός ενός κούρου (Εθν. Αρχ. Μουσείο),
        - ένας γυναικείος κορμός (Εθν. Αρχ. Μουσείο),
        - η επιτύμβια στήλη του «Αυλητή Ποταμώνα»[2] ένα αριστούργημα ελληνικής γλυπτικής (Εθνικό Αρχ. Μουσείο Αθηνών) – χάριν της οποίας θα πρέπει να γίνονται αυλητικοί αγώνες στο Μοσχάτο! - αντ' αυτών γίνεται... καρναβάλι...
         - ένα άγαλμα λιονταριού μεγαλύτερου από το φυσικό (Αρχ. Μουσείο Πειραιώς)
και
        - η επιτύμβια στήλη της Αριστόκλειας, κόρης του Επιτελούς (από τον δήμο Ξυπετής), μητέρας του Αντία και συζύγου του Αντιφάνη των Αχαρνών, περίπου 340/330 π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς), κ.ά.

Άρα γε, αντίγραφα όλων αυτών, κοσμούν την σημερινή πόλη του Μοσχάτου;

Στην αρχαιότητα αποτελούσε έδαφος / μέρος του Τετρακώμου, δηλαδή τεσσάρων κωμών / δήμων του αρχαίου Πειραιώς:
        - του Πειραιώς,
        - του Φαλήρου (σημερινό Π. Φάληρο)
        - των Θυμαιταδών (σημερινό Κερατσίνι, δυτικά του Πειραιώς)
        - της Ξυπετής (περίπου όπου το Μοσχάτο).
Το τετράκωμο ήταν μια θρησκευτική ενότητα, αφιερωμένο στην λατρεία του Ηρακλή – φευ, σήμερα σε καμμιά από τις τέσσερις αυτές πόλεις, δεν υπάρχει άγαλμα του Ηρακλέους!..

Η Ξυπέτη / Ξυπετή / Δήμος Ξυπεταίων / Δήμος Ξυπετίων[3] ήταν η αρχαία Τροία Αττικής / Δήμος Τρώων, της Κεκροπίδος φυλής της αρχαίας Αττικής, από όπου αναχώρησε ο Κρητικός Τεύκρος (υιός του ποτάμιου θεού Σκαμάνδρου και της Νύμφης Ιδαίας - ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Τροίας) για να δημιουργήσει αποικία στην Φρυγία – βλ. Διον. Αλικ., Απολλόδ., Φανόδημο, Βιργ. Αυτή ονομάσθηκε Τευκρία, κατόπιν επί Δαρδάνου, Δαρδανία, και επί του Τρώα, Τροία. Ο Τεύκρος ήταν ο «γενάρχης και προπάτορας των Τρώων», ο «πρώτος βασιλιάς, που κυβέρνησε όλην την γη της Τροίας», ο «πρώτος προπάτορας». Κρητικοί, Αθηναίοι και Πειραιώτες ήσαν οι πρώτοι Τρώες. Και γι’ αυτό, ο Τρωικός πόλεμος θεωρείται και είναι εμφύλιος πόλεμος.

Άρα γε, αυτή η ιστορία εικονίζεται κάπου, με κάποιον τρόπο, στην σημερινή πόλη του Μοσχάτου;


Θα πρέπει βέβαια τα... σκουπίδια να καθαρίζονται, δίπλα στα αρχαία και λίγα μέτρα έξω από το Δημαρχείο...
Εκτός από το Ηράκλειο (ιερόν του Ηρακλέους) -είχε επίσης και Ηραίον (ιερόν της Ήρας), «παρακηφίσιο» ιερόν της Κυβέλης, ενώ στην συνοικία του, Εχελίδαι (νυν Νέο Φάληρο), υπήρχε ιππόδρομος (η παράδοση κράτησε μέχρι τα πρόσφατα χρόνια!).

Ο αρχαίος Δήμος συμμετείχε στην αρχαία Βουλή των Αθηνών με:

            - 7 βουλευτές στους 500 (508 – 307/306 π.Χ.)
            - 7 βουλευτές στους 600 (307/306 – 224/223 π.Χ. όταν ανήκε στην «μακεδονική» φυλή Δημητριάδα
και
            - με άγνωστο αριθμό βουλευτών τις περιόδους 201/200 π.Χ. – 126/127 και (126/127 – 3ος αιώνας).
Ξυπετείς, ήταν:
- ο Γλαύκος (του Φιλοστράτου),
- ο Δημόστρατος (του Ανδροσθένους),
- ο Διονύσιος (του Ευθυδίκου)
- ο Επιτελής ο Ξυπέτιος
- ο Μεταγένης ο Ξυπέτιος
- ο Καλλίξενος (5ος αιώνας π.Χ., πιθανόν πολιτογραφηθείς).

Άραγε, όλοι αυτοί τιμώνται, έστω με ονόματα οδών, στο σημερινό Μοσχάτο;

Το σημερινό όνομα της πόλεως προέρχεται από τα ελληνικά σταφύλια, ποικιλία «μοσχάτο», που έβγαζαν το περίφημο μοσχάτο κρασί[4], κάποτε… Τι ωραία που θα ήταν, σε ένα οικόπεδο του Δήμου, να ξαναφυτευόταν (για τουριστικούς – πολιτιστικούς - εκπαιδευτικούς λόγους) ένα αμπέλι με μοσχάτα σταφύλια… - ένα δημοτικό αμπελάκι - όπου να γινόταν ξενάγηση και γευσιγνωσία, για σχολεία, τουρίστες, κλπ.

Πηγή ://www.arxeion-politismou.gr/Του Γιώργου Λεκάκη...


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ