Πέτρος Θέμελης: Ο τάφος του στη ρίζα μιας ελιάς, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.



Στην τελευταία του κατοικία, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, οδηγήθηκε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Ο Πέτρος Θέμελης έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή.


Μεσα στον αρχαιολογικό χώρο ο τάφος του Πέτρου Θέμελη




Παθιασμένος με το ανασκαφικό του έργο στη Μεσσήνη, ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο ως πρότυπο ανασκαφικών εργασιών, αναστήλωσης και συντήρησης. Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο και η τελευταία του κατοικία ως φόρος τιμής στον σπουδαίο αρχαιολόγο. Ο τάφος του Πέτρου Θέμελη βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, πλάι σε μία ελιά, εκεί όπου τον αποχαιρέτησαν, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνεργάτες, συγγενείς και φίλοι.



Ο Πέτρος Θέμελης 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ποιητή Γεωργίου Θέμελη και αδελφός του βιολιστή και διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Δημητρίου Θέμελη. Ολοκλήρωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αρχικά ξεκίνησε σπουδές Φιλολογίας. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1959, καθώς και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1972.

Το 1962, προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα 1963-1980 ήταν Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977-1980 ήταν Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984, ήταν Προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 εως το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης διεύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τομέα Ι στην αρχαία Ελεύθερνα του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για την οποία έγραψε και επιμελήθηκε σημαντικό αριθμό επιστημονικών εκδόσεων. Από το 1987, είναι διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία έχει συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης έχουν αποκαλύψει πολλά από τα μνημεία που περιγράφει και τον 2ο αι. μ.Χ. ο περιηγητής Παυσανίας.


Έχει λάβει μέρος και διευθύνει ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια, και στο Κάλλιο.
Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Μετά από νοσηλεία, απεβίωσε στη Καλαμάτα στις 27 Οκτωβρίου 2023, σε ηλικία 87 ετών. Ενταφιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης στις 2 Νοεμβρίου.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

Κανείς δεν φανταζόταν ότι εδώ υπήρχε θέατρο
O μαύρος πάνθηρας, το ιερό της Ισιδας και η μεγαλειώδης στοά: Nέα εντυπωσιακά ευρήματα στην Αρχαία Μεσσήνη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ