Ανακαλύφθηκαν αγαλματίδια αρχαίας Ελληνίδας θεάς και οι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί


Αγαλματίδιο θεά Δήμητρα
Το ένα από τα αγαλματίδια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκε στην Μ.Ασία...Δύο αγαλματίδια της Δήμητρας, της ελληνικής θεάς της Γης και της γονιμότητας, ανακαλύφθηκαν σε μια στέρνα στην αρχαία ελληνική πόλη των Αιγών στην επαρχία Μανίσα της δυτικής Μ.Ασίας.
Οι Αιγές, ήταν αρχαία ελληνική και αργότερα ρωμαϊκήκαι Βυζαντινή  πόλη και επισκοπή στην Αιολίδα. Οι Αιγές αναφέρονται τόσο από τον Ηρόδοτο όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της αΑιολικής δωδεκάπολης.
Ήταν επίσης σημαντικό ιερό του θεού Απόλλωνα. Οι Αιγές είχαν τη λαμπρότερη περίοδο τους υπό τη δυναστεία των Ατταλιδών, η οποία κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο χωριό Γιουνταγι Κιοσελέρ της επαρχίας Μανίσα της Μ.Ασίας

Η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής έναν, καθηγητή του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μανίσα  εργάζεται στις  ελληνικές Αιγές. Αυτός  οποίος  και βρήκε μια δεξαμενή και έκαναν κάποιες απροσδόκητες ανακαλύψεις.

Το ένα από τα αγαλματίδια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκε στην ΜΑσία 


«Η δεξαμενή που ανασκάψαμε φέτος είναι αρκετά διαφορετική από άλλες τόσο ως προς τη μορφή της όσο και ως προς τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα. Για παράδειγμα, ανακαλύψαμε ένα ειδώλιο ειδικά τοποθετημένο κάτω από αυτό που ονομάζουμε «βραχιόλι της δεξαμενής», μια εσοχή στην είσοδο της στέρνας. Κανονικά, δεν βρίσκουμε τέτοια ειδώλια μέσα σε δεξαμενές . Αυτό, ειδικά τοποθετημένο ή αφημένο εκεί, απεικονίζει τη θεά Δήμητρα, όπως γνωρίζουμε από την ελληνική μυθολογία», ανέφερε ο αρχαιολόγος.

Και συνέχισε: «Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι αυτό δεν ήταν το μόνο ειδώλιο της Δήμητρας. βρήκαμε άλλο ένα μέσα στην δεξαμενή , που επίσης φαίνεται στην ίδια στάση. Η τρίτη ανακάλυψη, η οποία μπορεί να μην είναι πολύ σαφής επειδή είναι σπασμένο, είναι ένα κομμάτι ενός διακοσμημένου αγγείου. Στα θραύσματά του υπάρχουν στάχυα σιταριού, τα οποία γνωρίζουμε ότι συνδέονται με τη θεά των Ελλήνων Δήμητρα».

Επιπλέον τόνισε ότι «η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας. Ήταν αυτή που παρείχε τη γονιμότητα και την παραγωγικότητα της γης. Ταυτόχρονα ήταν η προστάτιδα των φυτών. Σε αγροτικές αρχαίες ελληνικές πόλεις όπως οι Αιγές, ήταν μια από τις σημαντικότερες θεές. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο δύσκολο ήταν να καλλιεργήσει κανείς σε αγροτική γη, η Δήμητρα προσέλαβε σημαντική σημασία. Από αυτή την άποψη, υπήρχε μια πολύ ισχυρή λατρεία της Δήμητρας στις Αιγές».

Ευρήματα της ανασκαφής

Ειδικές γιορτές και τελετουργίες για θεούς και θεές ήταν κοινές στην αρχαιότητα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια δεξαμενή περίπου 50-60 μέτρα μακριά από το ιερό «Αθηνά» στις Αιγές. Αυτή η δεξαμενή μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις τελετουργίες.

Το γεγονός ότι η δεξαμενή  βρίσκεται κοντά στον ιερό χώρο υποδηλώνει ότι μπορεί να σχετίζεται με τις γιορτές προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.....https://www.enikos.gr/....

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ