Ανακάλυψη στο San Casciano dei Bagni: Βρέθηκε ένα αντίγραφο του Απόλλωνα του Πραξιτέλη



Σε μια άνευ προηγουμένου αρχαιολογική ανακάλυψη, ένα μαρμάρινο άγαλμα του Απόλλωνα ύψους σχεδόν δύο μέτρων ανακαλύφθηκε στο χώρο ανασκαφής του San Casciano dei Bagni, όπως ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Το άγαλμα, που πιστεύεται ότι είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του αρχικού χάλκινου έργου του διάσημου Έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη, βρέθηκε ανάμεσα σε μια ποικιλία άλλων ενδιαφερόντων αντικειμένων.


Το άγαλμα του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στην άκρη του Μεγάλου Λουτρού, της ιαματικής πηγής που είναι ιερή για τους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους. Σε φυσικό μέγεθος, σε ύψος περίπου έξι πόδια, χωρίστηκε σε τμήματα, αλλά τα κομμάτια είναι μεγάλα και τα περισσότερα από αυτά έχουν ανακτηθεί έτσι ώστε το άγαλμα να μπορεί να επανασυναρμολογηθεί σχεδόν ολόκληρο. Ο Απόλλωνας ήταν μια από τις σημαντικότερες θεότητες του ιερού. 


Οι θερμές πηγές και τα μεταλλικά νερά πιστευόταν ότι θεραπεύουν ασθένειες και οι θεοί που συνδέονται με την υγεία λατρεύονταν εκεί από ανθρώπους που αναζητούσαν θεραπείες. 

Το άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνος που  ανακαλύφθηκε στην Τοσκάνη της Ιταλίας

Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της θεραπείας και των ασθενειών, γι’ αυτό οι αιτούντες άφηναν αναθήματα – νομίσματα, ειδώλια, γλυπτά από ταλαιπωρημένα μέρη του σώματος, ομοιώματα των θεών – για να ζητήσουν θεραπεία για ό,τι τους ταλαιπώρησε. Η σαύρα Απόλλων που κυνηγάει στο άγαλμα είχε και ιατρική σημασία.


 Οι σαύρες ήταν βασικά συστατικά σε φάρμακα για ασθένειες των ματιών. Χάλκινα αναθηματικά ειδώλια σαυρών έχουν βρεθεί στα λουτρά San Casciano, προσφορές από άτομα με οφθαλμικά παράπονα.

Το Ανακαλυφθέν άγαλμα του  Απόλλωνα .





Αξιόλογα ευρήματα στο ιερό
Τα ευρήματα στο χώρο περιλαμβάνουν μια δίγλωσση λίθινη προσφορά με επιγραφή και μια πληθώρα μικρών αντικειμένων φιλοτεχνημένων από χαλκό, τερακότα και κρύσταλλο. Αυτές οι ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι ο χώρος χρησίμευε ως ιερό αφιερωμένο σε θεραπευτικές θεότητες, όπου σύχναζαν μυριάδες άνθρωποι, από την ετρουσκική αριστοκρατία μέχρι τους κοινούς εργάτες.

Τα τεμαχια του αγάλματος 

Μια βαθύτερη κατανόηση του χώρου
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν διευρύνει την κατανόηση του χώρου, αποκαλύπτοντας ένα συγκρότημα ναών με στοά, μια κεντρική περιοχή που διαθέτει μια μεγάλη λεκάνη που καλύπτεται εν μέρει από ένα βάθρο διακοσμημένο με αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου του Απόλλωνα. Ο χώρος, με το προηγμένο σύστημα υδραυλικής μηχανικής, κατασκευάστηκε πάνω σε ένα παλαιότερο ετρουσκικό ιερό.




Γλυπτό θρυμματισμένο
Η σκόπιμη καταστροφή και απόρριψη του αγάλματος του Απόλλωνα στη λεκάνη μπορεί να ήταν μέρος μιας τελικής ειδωλολατρικής τελετουργίας προστασίας ή μιας χριστιανικής πράξης εικονομαχίας, γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Παρά το γεγονός ότι το άγαλμα βρέθηκε σε κομμάτια, με ορισμένα τμήματα να λείπουν ακόμα, η ανακάλυψή του έχει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον.


Κανένα άλλο ρωμαϊκό μαρμάρινο αντίγραφο του Απόλλωνα του Πραξιτέλη, που να συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.



 Επιπλέον, αυτό το άγαλμα απεικονίζει μοναδικά την αλληλεπίδραση του Απόλλωνα με μια σαύρα, ένας μύθος που παραμένει ανεξήγητος Κείμενο://hellas-now.com/



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ