Κύπρος: Μινωικός καθρέφτης 3.300 ετών βρέθηκε σε τάφο


Έναν μινωικό χάλκινο καθρέφτη σε άθικτο τύμβο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ανακάλυψαν ερευνητές. Ο καθρέφτης, χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ. και είναι ένα μοναδικό κομμάτι στο ταφικό πλαίσιο της πόλης όπου βρέθηκε.


Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Αλυκής Λάρνακας (Χάλα Σουλτάν Τεκκέ, )  Ο Τεκκές Χαλά Σουλτάνας  επίσης γνωστός ως Τζαμί της Ουμ Χαράμ ( αυτή που προσπάθησε να διώξει τους Βυζαντινούς απο την Κύπρο ) είναι συγκρότημα μουσουλμανικών ιερών χώρων στη περιοχή της Αλυκής Λάρνακας, στη Λάρνακα της Κύπρου   στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας. Η τοποθεσία είναι γνωστή και ως Τζαμί της Ουμ Χαράμ. Οι ονομασίες δόθηκαν μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς.Η πόλη ήταν χτισμένη σε στρατηγική τοποθεσία και άκμασε μεταξύ 1630 και 1150 π.Χ., δίπλα σε έναν καλά προστατευμένο κόλπο της Ανατολικής Μεσογείου. Η θέση της είχε κάνει την πόλη σημαντικό κέντρο εμπορίου και εξαγωγής περιζήτητων αγαθών της εποχής.

Πρόσφατες ανασκαφές στην νεκρόπολη έξω από τα όρια της πόλης, έφεραν στο φως αρκετούς άθικτους τάφους οι οποίοι βοηθούν στην κατανόηση των ταφικών πρακτικών και των πολιτιστικών δικτύων των κατοίκων της Κύπρου, εκείνη την εποχή.Ο καθρέπτης ήταν σε τάφο γυναίκας

Ένας από αυτούς τους τάφους, που ονομάστηκε ταφικός θάλαμος XX, περιείχε τα λείψανα τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων και ήταν και μία νεαρή γυναίκα. Είχε επίσης συνολικά 264 ταφικά αντικείμενα, πολλά από τα οποία προέρχονταν από διάφορους πολιτισμούς του Αιγαίου, της Κρήτης, της Αιγύπτου και του Λεβάντε. Ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν μυκηναϊκά και μινωικά κεραμικά, χρυσά κοσμήματα, ελεφαντόδοντο και γυαλί, καθώς και ο χάλκινος καθρέφτης.


Είναι διαμέτρου 11,2 έως 11,4 εκατοστών και βάρους 156 γραμμαρίων. Παρουσιάζει χαρακτηριστικά των καθρεπτών που παρήχθησαν στο Αιγαίο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, υποδηλώνοντας ότι  κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο που βρισκόταν στην Κρήτη.


Ο καθρέπτης της Έγκωμης

Μόνο ένας παρόμοιος καθρέπτης είναι γνωστός. Είχε βρεθεί προηγουμένως στον τάφο 66 στην Έγκωμη, στην ανατολική Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα αντικείμενα αιγαιακής προέλευσης υπήρχαν  στο νησί.Η παρουσία αυτού του μινωικού καθρέφτη στον Τάφο ΧΧ αποκαλύπτει άμεσες σχέσεις μεταξύ της τοπικής κυπριακής ελίτ και των άλλων πολιτισμών του Αιγαίου, ιδιαίτερα της Κρήτης, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό ενισχύεται από τη μεγάλη ποσότητα εισαγόμενων αντικειμένων από διάφορες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται στον τάφο.


ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑΟι ερευνητές αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με τους καθρέφτες τύπου Λεβάντε, που χρησιμοποιήθηκαν  στην Κύπρο, οι καθρέφτες αιγαιακού στιλ φαίνεται να ήταν και αυτοί δημοφιλείς στο νησί.
Οι καθρέφτες, γενικά, θεωρούνται προσωπικά αντικείμενα μεγάλης συμβολικής αξίας, που αντανακλούν αισθητικές προτιμήσεις, αξίες και ενδεχομένως την αυτοαντίληψη των κατόχων τους.
Δίσκος καθρέφτη από κράμα χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Έγκωμη, στην ανατολική ακτή της Κύπρου, πιθανώς από τις Μυκήνες της Αργολίδας, και χρονολογείται στον 14ο αιώνα π.Χ. Μια αρνητική εικόνα δείχνει το σύστημα στερέωσης (στο πλαίσιο) από κοντά, αποκαλύπτοντας το αποτύπωμα της λαβής.Δίσκος καθρέφτη από κράμα χαλκού που ανακαλύφθηκε στην Έγκωμη, στην ανατολική ακτή της Κύπρου, πιθανώς από τις Μυκήνες της Αργολίδας, και χρονολογείται στον 14ο αιώνα π.Χ. Δρομολαξιά: Νέα τμήματα της αρχαίας πόλης αποκαλύπτονται
ΤΕΛΟΣ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ