Κεφάλι από μεγάλο μοναδικό ελληνικό πήλινο άγαλμα βρέθηκε στην Κριμαία (Ταυρική)


Τέτοια αντικείμενα δεν έχουν βρεθεί ποτέ πριν, στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υποβρύχιας μονάδας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας
Ένα μέρος ενός μοναδικού ελληνικού αγάλματος από τερακότα έχει βρεθεί στη Κριμαία σε  εργοτάξιο γέφυρας κατά τη διάρκεια υποβρύχιας ανασκαφής κοντά στο Ak-Burun Cape, ανέφερε ο Σεργκέι Olkhovsky,
επικεφαλής της υποβρύχιας μονάδας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας .


«Απ 'όσο γνωρίζουμε, αυτή η μοναδική ανακάλυψη ,αυτό το τεχνούργημα είναι το πρώτο του είδους του στη βόρεια περιοχή στην Μαύρη Θαλάσσια, τέτοια αντικείμενα δεν έχουν βρεθεί ποτέ πριν εδώ.
 Για να καταλάβουμε τι ήταν αυτό και που χρησιμοποιείται αλλά και  πότε και πού έγινε , θα συνεργαστούμε με τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες για την αρχαία ελληνική τέχνη και θα φέρουμε  επίσης ένα εργαστήριο δοκιμών επεξεργασίας του πηλού στην  Κριμαία εδώ στην Γέφυρα για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες αναφέρει ο Olkhovsky .

Η μαζική παραγωγή των αντικειμένων τερακότα ξεκίνησε τον έκτο αιώνα π.Χ.. Συνήθως, τα ειδώλια δεν είχαν  ύψος περισσότερο από 40 εκατοστά . Ωστόσο, το τμήμα που έφεραν στο φως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανασκαφής, που πιστεύεται ότι ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου γλυπτού.

Το εργοτάξιο της γέφυρας στο Ακρωτήριο  -   Κερτς

Είναι  δύο οι ομάδες από δύτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου βρέθηκε το τεχνούργημα. Οι δύτες έσκαψαν με το χέρι για τον κίνδυνο καταστροφής πολύτιμων αντικειμένων. Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν  την ανασκαφή κοντά στο Ak Burun μέχρι το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, τα ευρήματα που έφεραν στο φως θα παραδοθούν στην Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ανατολικής Κριμαίας .

Η κατασκευή της γέφυρας που θα ένωση την Κριμάια με την ηπειρωτική χώρα 


Στην περιοχή εκεί στο Ακρωτήριο του Κέρτς για περισσότερο από 2000 χρόνια ήτα  διαμετακομιστικός   κόμβος , κύριος ναυτιλιακός αγωγός και η βάση για τον εμπορικό δρόμο που συνδέει τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα.


Μερικά από τα μεταφερόμενα εκ των ευρεθέντων κεραμικών ρίχτηκαν στη θάλασσα διότι είχαν  υποστεί βλάβη, κατά την κατασκευή τους  έτσι ώστε μεγάλα κοιτάσματα  από σπασμένα κεραμικά αντικείμενα που κατασκευάζονται σε διάφορες ιστορικές περιόδους σχηματίσανε εκεί  κοντά μικρές τοπικές προβλήτες.


Ένας σημαντικός όγκος των ιζημάτων που περιέχουν κεραμικά αργότερα σαρώθηκε από τα ρεύματα της θάλασσας στα ρηχά σε περιοχές του Ακρωτηρίου  σχηματίζοντας έτσι μια συσσώρευση των κεραμικών θραυσμάτων που οι ειδικοί έχουν εκ του σύνεγγυς εξετάσει μετά την κατασκευή της Γέφυρας της Κριμαίας όταν αυτή είχε αρχίσει







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ