Η αρχαία πόλη στο Χόρτο Μαγνησίας

Είναι το Χόρτο τα αρχαία Σπάλαυθρα;




Η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου” και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Χόρτου παρουσιάζουν μια συνοπτική αποτύπωση της μέχρι τώρα επίσημης έρευνας στην περιοχή.
Οι πρώτες αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίστηκαν σποραδικά μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του 1980 σκάφτηκαν τέσσερις
τάφοι στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το υπαίθριο θέατρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου”.


Την τελευταία πενταετία με αφορμή την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή ανασκάφηκε τμήμα της αρχαίας πόλης και εντοπίστηκαν κυρίως κατοικίες της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου (2ος αι. π.Χ. – 2ος αι. μ.Χ.). Γενικότερα πρόκειται για μια αρχαία πόλη που κατοικήθηκε από
την αρχαϊκή εποχή (7ος αι. π.Χ.) μέχρι και την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (4ος αι. μ.Χ.) ενώ υπάρχουν ενδείξεις για κατοίκηση και κατά την βυζαντινή περίοδο. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές η πόλη αυτή ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Σπάλαυθρα, την οποία αναφέρουν οι ιστορικές πηγές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 στις 19:00, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου” στο Χόρτο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 18:00 έως τις 20:00.











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ