Στη σημερινη Βουλγαρία βρέθηκε η πρωτεύουσα των Οδρυσών Θρακών

  


Βούλγαροι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Δρ Ιβάν Χρίστοφ, του οποίου η αρχαιολογική αποστολή άρχισε από το 2005, μελετώντας αντικείμενα  που βρίσκονταν κοντά στα χωριά που ονομάζουν σήμερα Σταροσέλι και Σιασίνσκα, στο Σρέντνα Γκορά, ανακάλυψε την πρωτεύουσα της αρχαίας θρακικής φυλής- του βασιλείου των Οδρυσών, μαζί με τον επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου και καθηγητή ιστορίας Μπόζινταρ Ντιμίτροφ. Η πρωτεύουσα του βασιλείου των Οδρυσών  εντοπίστηκε στην κορυφή που ονομάζουν σήμερα  Κόζι, των χωριών που ονομάζουν σήμερα Σταροσέλι και Χισάρι.


Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι σκόνταψαν επάνω σε δύο τεράστια
φρούρια κατασκευασμένα με ογκόλιθους επεξεργασμένους.

«Βρέθηκαν οι τάφοι που αναζητούσε ο αείμνηστος  Γκεόργκι Κίτοφ,  που έκανε ανασκαφές κοντά εκεί που ονομάζουν σήμερα στο Σταροσέλι για την αρχαία νεκρόπολη που ήταν περιφραγμένη με τεράστια τείχη. Ένα από τα αρχαία φρούρια είναι του ηγεμόνα των Οδρυσών και το άλλο είναι «Ιερό του Διός», εξήγησε ο Ντιμίτροφ.





Το βασίλειο των Οδρυσών Θρακών, καταλάμβανε το σημερινό έδαφος της Βουλγαρίας και υπήρξε από το 475 ως το 46 π.Χ. Και φυσικά καμία σχέση δεν έχουν οι σημερινοί κάτοικοι .


Σχηματίστηκε μετά την αποχώρηση των Περσών από τη Θράκη. Η επέκτασή του προς την ανατολή βρήκε την αντίσταση των Ελλήνων που κυριαρχούσαν στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.  Προκλήθηκε τότε  πόλεμος μεταξύ των Αθηνών και των Οδρυσών από το 360 έως το 357 π.Χ. που είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του θρακικού βασιλείου.

Το έτος 336 π.Χ. ηττήθηκε και από τον μακεδονικό στρατό και περιελήφθη στο μακεδονικό βασίλειο. Παρόλα αυτά, από τα νομίσματα που έκοβε,  γίνεται γνωστό ότι ως υποτελής  λαός, διατήρησε την αυτονομία του,  μέχρι την κατάκτηση από τους Ρωμαίους κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.


Το 46 π.Χ. περιελήφθη στην επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως ξεχωριστή επαρχία της Θράκης, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.


Ένα  παλαιότερο (του 2010)  σχετικό δημοσίευμα από τη βουλγαρική ραδιοφωνία στην ελληνική γλώσσα:

Νέα ευρήματα των αρχαίων Θρακών στην κορυφή Κόζι γκραμάντι 





Δεύτερο οχυρωματικό τείχος και δεύτερο ναό ανακάλυψε στην κορυφή που ονομάζουν σήμεραΚόζι γκραμάντι στο βουνό που ονομάζουν σήμεραΣρέντνα Γκορά η αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Βουλγαρία, Δρα Ιβάν Χρίστοφ.

Την περασμένη άνοιξη η ομάδα του Δρα Χρίστοφ ξανάρχισε τις ανασκαφές του θρακικού αρχαιολογικού συγκροτήματος στην περιοχή, κοντά στο γνωστό για τα πλούσια ευρήματα που ανακαλύφθηκαν εκεί σε προηγούμενες αρχαιολογικές αποστολές χωριό που ονομάζουν σήμερα Σταροσέλ, του δήμου που ονομάζουν σήμερα Χισάρ, της κεντρικής Βουλγαρίας. Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο Θρακικό βασιλικό συγκρότημα. Υποτίθεται ότι ο τελευταίος βασιλιάς των Θρακών που το κατοικούσε ήταν ο Τήρης Β’, ο οποίος έχασε την τελευταία μάχη με τα στρατεύματα του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, το 341 π.Χ.

"Το δεύτερο οχυρωματικό τείχος που ανακαλύφθηκε αποδεικνύει ότι ο τόπος κατοικούταν για μεγάλο χρονικό διάστημα – από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (8ο αιώνα π.Χ.) έως τον 4ο αιώνα π.Χ.", είπε ο Ιβάν Χρίστοφ. Αυτό αποδεικνύεται και από την ύπαρξη μερικών, και όχι μόνο ενός, ιερών. Ο νέος ναός που ανακαλύφθηκε βρίσκεται εκτός των τειχών. Από ότι φαίνεται αυτό ήταν ένα από τα ιερότερα βουνά του βασιλείου των Οδρυσών. Εκτός από τους ιερείς, ιερουργοί ήταν και οι βασιλείς, που σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες των Θρακών ήταν οι μεσίτες προς τους θεούς.

Σύμφωνα με το Δρα Ιβάν Χρίστοφ, πρόκειται για τεράστιο αρχαιολογικό σύμπλεγμα, με δρόμους και μνημεία, τμήμα μικρής θρακικής πολίχνης. Διαφαίνονται η κατοικία του βασιλιά, το κάστρο, το ιερό, η νεκρόπολη. Τα ευρήματα είναι όχι μόνο εθνικής, αλλά και παγκόσμιας σημασίας, μια και ο κεντρικός ναός στη βασιλική κατοικία είναι μοναδικός στο είδος του σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτιμά ο Δρ. Ιβάν Χρίστοφ.

Μια ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και εκπροσώπους του νομού Πλόβντιβ και του δήμου Χισάρ, προσδιόρισε τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, τα οποία περιλαμβάνουν 61 εκτάρια και θα πρέπει να εγκριθούν και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στόχος είναι ο χώρος να αναγνωριστεί ως σημαντικό μνημείο πολιτισμού πανεθνικής σημασίας και το κράτος να αναλάβει την προστασία και την συντήρησή του.

Το 2008 και 2009 η αρχαιολογική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρα Χρίστοφ διεξήγαγε ανασκαφές και παρουσίασε τις ανακαλύψεις που έγιναν στην διάρκεια του περασμένου έτους και αποτελούν μοναδικά ιστορικά στοιχεία της εποχής των Οδρυσών Θρακών.

Σύμφωνα με τον αναφερόμενο Βούλγαρο αρχαιολόγο οι αρχαίοι θρακικοί ναοί στην περιοχή ήταν συνδεδεμένοι με δρόμο, όπως π.χ. η Ιερά Οδός προς τους Δελφούς. Και κάτι ακόμα: "Τα ιερά δεν ήταν απομονωμένα", λέει ο ίδιος. "Γύρω τους κτίζονταν συγκροτήματα για τις ανάγκες των προσκυνητών και των ιερέων. Έτσι σχηματίστηκε μια ολόκληρη ιερά περιοχή. Ίσως μόνο η περιοχή της πόλης που ονομάζουν σήμερα Καζανλάκ (ανατολικά του Σταροσέλ) είναι ισάξια με τους τόσους ναούς που έχουμε εδώ. Και αυτά δεν είναι όλα – έχουμε τι ακόμα να μάθουμε για την λεγόμενη ιερά οδό που έφτανε μέχρι τα ανάκτορα στις πλαγιές του βουνού που ονομάζουν σήμερα Σρέντνα Γκορά".

Η αρχαία οδός θα μπορούσε να γίνει ένας επιτυχημένος τουριστικός προορισμός προς τα μνημεία στην περιοχή που ονομάζουν σήμερα του Σταροσέλ, θεωρεί ο Δρ Ιβάν Χρίστοφ. Γιατί, αν επισκεφθείτε μόνο ένα μνημείο, δεν θα μπορείτε να καταλάβετε το περιβάλλον, στο οποίο κτίστηκε και η εντύπωσή σας για τον πολιτισμό των Θρακών δεν θα είναι πλήρης. "Ο δήμος που ονομάζουν σήμερα Χισάρ έχει την ιδέα να αποκαταστήσει τον αρχαίο δρόμο που συνέδεε αυτό που ονομάζουν σήμερα Τσετίνοβα Μογκίλα με τ’ ανάκτορα στην τοποθεσία που ονομάζουν σήμερα Κόζι Γκραμάντι. Ελπίζω σύντομα να βρεθούν και οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι", καταλήγει ο αρχαιολόγος.

Πρόσφατα τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε μικτή επιτροπή μελών του υπουργείου Πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων αρμοδίων φορέων, που διορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Βεζντί Ρασίντοφ και ξεκίνησε η διαδικασία ανακήρυξής του σε μνημείο πολιτισμού εθνικής σημασίας. (Σ.Ε.Δ.γιατί άραγε ...εφόσον δεν έχει σχέσει με τούς σημερινούς Βούλγαρους...μάλλον λόγο τουρισμού...)

 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ  © mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ