Χάρτες εκστρατειών των Μακεδόνων του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου

Η σταδιακή επέκταση της Μακεδονίας ως τον Φίλιππο

Χάρτης Α2: Η επικράτεια του πρώτου Μακεδόνα βασιλιά (Μακεδονίς) τον 7ο π.Χ. αιώνα.


Οι επιχειρήσεις του Φιλίππου σε
Ελλάδα και Βαλκάνια


Χάρτης Α5: Μεταξύ 359 και 355 ο Φίλιππος Β΄ ενσωματώνει στο βασίλειο της (Κάτω) Μακεδονίας και τα «σύμμαχα και υποτελή» τοπικά βασίλεια της Άνω Μακεδονίας, ενώ θέτει ως ανατολικό όριο του βασιλείου του τον ποταμό Νέστο.


Οι επιχειρήσεις του Αλεξάνδρου σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Χάρτης Α8: Την άνοιξη του 335 ο Αλέξανδρος αρχίζει τη Βαλκανική εκστρατεία του. Περνά τον Αίμο, συγκρούεται με τους Τριβαλλούς, τους Γέτες και φτάνει στις εκβολές του Ίστρου, όπου συναντάται με τη ναυτική μοίρα των Βυζαντίων.


Η εκστρατεία του Αλεξάνδρου στην Ασία

Από την Ελλάδα στην Αίγυπτο


Χάρτης Β1: στα τέλη Μαρτίου του 334 ο Αλέξανδρος ξεκινά για την εισβολή στην Ασία. Στρατός και στόλος κινούνται κατά μήκος της ακτογραμμής και 20 ημέρες αργότερα (μέσα Απριλίου) φτάνουν στον Ελλήσποντο. Όταν όλη η στρατιά περνά στην ασιατική ακτή, προελαύνει προς τη Ζέλεια και στα τέλη Απριλίου συγκρούεται με τους Πέρσες στον ποταμό Γρανικό.


Από την Αίγυπτο στην Κεντρική Ασία


Χάρτης Γ1: περί τα μέσα Απριλίου του 331 ο Αλέξανδρος αρχίζει την προέλαση από την Αίγυπτο προς τη Μεσοποταμία. Μεταξύ της 16ης Ιουλίου και της 15ης Αυγούστου η στρατιά περνάει τον Ευφράτη και λίγο αργότερα πεθαίνει η σύζυγος του Δαρείου. Ο Δαρείος παρατάσσει τα στρατεύματά του κοντά στα Γαυγάμηλα, όπου την 1η Οκτωβρίου του 331 γίνεται η τελευταία μεγάλη μάχη της εκστρατείας.


Από την Κεντρική Ασία στις εκβολές του Ινδού

Χάρτης Δ1: στα τέλη της άνοιξης του 327 η στρατιά περνά τον Παροπάμισο και φτάνει στην Αλεξάνδρεια των Παροπαμισάδων. Ο Περδίκκας προελαύνει προς την Πευκαλαώτιδα κι ο Αλέξανδρος αρχίζει τις επιχειρήσεις κατά των πρόσω Ινδών. Την άνοιξη του 326 καταλαμβάνει την Άορνο Πέτρα.

Από τις εκβολές του Ινδού στη Βαβυλώνα


Χάρτης Ε1: στα τέλη Ιουλίου του 325 ο Αλέξανδρος αφήνει τα Πάταλα και υποτάσσει τους Αραβίτες και τους Ωρείτες. Στις 5 Οκτωβρίου ο Νέαρχος αποπλέει από τα Πάταλα και καθηλώνεται επί 24 ημέρες στις εκβολές του Ινδού. Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 325 ο Αλέξανδρος φτάνει στα Πούρα, όπου κατευθύνεται κι ο Κρατερός.



Οι πρώτες επιχειρήσεις των Διαδόχων ως το τέλος του Οίκου των Αργεαδών

Χάρτης ΣΤ1: το καλοκαίρι του 323 ο Αντίπατρος προελαύνει από τη Μακεδονία στην Ηράκλεια, ενώ ο στόλος παραπλέει τα παράλια. Συγκρούεται με την αθηναϊκή συμμαχία και ηττάται.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ www.alexanderofmacedon.info/greek








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ