Η ΠΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΒΗΡΙΚΗΣ


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ


Στην Ταρρακωνική υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Εμπόριον (Empúries), την οποία ίδρυσαν οι Έλληνες Φωκαείς στο πρώτο τέταρτο του τον 6ο αιώνα π.Χ. Η πόλη αυτή συνέχισε να προοδεύει και να επεκτείνεται χάρη στο εμπόριο –απ’ όπου και το όνομά της–, των Ελλήνων αποίκων με τους γηγενείς πληθυσμούς.
►Στην αρχή την αποικία απετέλεσε η Παλαιά Πόλις, αλλά αργότερα, λόγω της προόδου και της ευημερίας, προστέθηκε σαν συνέχεια και μια Νέα Πόλις, σύμφωνα με τις ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμα και έχουν φέρει στο φως το 25% της πόλης. 
Το 218 π.Χ., κατά τον Β΄ Καρχηδονιακό πόλεμο, έφτασε στο Εμπόριον με τις ρωμαϊκές λεγεώνες του ο Σκιπίων ο Αφρικανός, κι έτσι άρχισε η ρωμαϊκή διοίκηση της αποικίας. Το 250 μ.Χ., η Παλαιά και η Νέα Πόλη, είχαν ουσιαστικά ενωθεί.


 Στην Ιβηρική , οι Έλληνες επιχείρησαν τις πρώτες εγκαταστάσεις τους κατά τους τελευταίους Μυκηναϊκούς αιώνες και αργότερα προχώρησαν σε συστηματικό αποικισμό οι Κυμαίοι της Ευβοίας, οι Ρόδιοι, αλλά κυρίως οι Φωκαείς με τις δυνατές πεντηκοντόρους τους. Οι Ρόδιοι ίδρυσαν τον 7ο αιώνα την πόλη Ρόδα στη Βόρειο Ισπανία, κάτω από τα Πυρηναία.


Οι Έλληνες παρέμειναν στα παράλια μόνον της Ιβηρικής και δεν επεχείρησαν εισβολές στο εσωτερικό της χώρας. Τους ενδιέφερε άλλωστε το εμπόριο και όχι οι κατακτήσεις. Παρ' όλα αυτά, οι αυτόχθονες πρόθυμα αναμείχθηκαν μαζί τους και δέχθηκαν τις Ελληνικές επιρροές.
Τολμηρότατοι θαλασσοπόροι οι Φωκαείς, υπήρξαν κατά τη μαρτυρία του Ηροδότου αυτοί που επιχείρησαν μακρινά ταξίδια στην Αδριατική, στο Τυρρηνικό πέλαγος και στο Βαλεαρικό, φθάνοντας ως την Ταρτησσό της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Εκεί έγιναν τόσο πολύ αγαπητοί στο ντόπιο βασιλιά, Αργανθώνιο, ώστε παροτρύνθηκαν από αυτόν να αφήσουν την Ιωνία και να μετοικήσουν στη χώρα του.


 


ΕΡΓΑΣΙΑ ©    ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


full-width

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ