Μαρμάρινο αγαλματίδιο δελφινιού 2000 ετών βρέθηκε στην Γάζα


Το τελευταίο μέρος που περίμενε κάποιος  να βρεθεί άγαλμα ενός δελφινιού με ένα ψάρι ανάμεσα στα σαγόνια του είναι να βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα παράλια της Μεσογείου.






Λαξευμένο σε μάρμαρο, το  αγαλματίδιο ηλικίας 2000 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών κοντά στην περιοχή των Kibbutz Magen, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, τον περασμένο Μάρτιο. Η ανακάλυψη του αγάλματος  ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων και βρέθηκε στην περιοχή  του αρχαιολογικού χώρου στο βόρειο Negev, που χρονολογείται στην ύστερη βυζαντινή και στις αρχές της ισλαμικής περιόδου .

Ο Alexander Fraiberg, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφικής ομάδας πιστεύει ότι το γλυπτό χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο, παρόλο που ήταν ενσωματωμένο σε μεταγενέστερο, βυζαντινής περιόδου, πλακόστρωτο δάπεδο μαζί με άλλα θραύσματα. «Είναι ενδιαφέρον, επειδή το αγαλματίδιο ήταν ξαπλωμένο μπρούμυτα, οπότε ήταν αδύνατο να το δει κάποιος», είπε. Με ύψος 40 εκατοστάπερίπου, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ίσως το δελφίνι αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου γλυπτού, ενδεχομένως, ενός αγάλματος φυσικού μεγέθους θεού ή θεάς.

«Είναι πιθανό ότι το άγαλμα φυσικού μεγέθους να απεικόνιζε τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, την Αφροδίτη», δηλώνει ο Dr. Rina Avner, αρχαιολόγος  που ειδικεύεται στην Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.




Αγάλματα της Αφροδίτης, όπως αυτό της Αφροδίτης με τον Έρωτα να καβαλά  δελφίνι που βρίσκεται σήμερα στο Dayton Art Institute, την απεικονίζουν μαζί με θαλάσσια ζώα, που συμβολίζουν την καταγωγή της.

 «Είναι επίσης πιθανό το άγαλμα να ανήκε στον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας», ο οποίος απεικονίζεται συνήθως στην κλασική εικονογραφία μαζί με δελφίνια, προσθέτει ο Dr.Avner. Η Αφροδίτη και ο Ποσειδώνας εμφανίζονται επίσης, σε νομίσματα της εποχής που βρέθηκαν στο κοντινό αρχαίο λιμάνι του Ασκελόν, στο οποίο βρισκόταν επίσης ένας μεγάλος ναός της θεάς του έρωτα.





«Το μυστήριο», δήλωσε ο Fraiberg, «είναι η προέλευση του αγάλματος, ποιος το κατέστρεψε, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες, και ποιός έφερε το γλυπτό με το δελφίνι στην περιοχή».The Times of Israel





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ