ΟΙ ΧΑΛΚΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΟΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Β
Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το επάγγελμα του χαλκουργού και του χρυσοχόου κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, με βάση κυρίως τα κείμενα των πινακιδίων που βρέθηκαν στα ερείπια των ανακτόρων της Πύλου, κατά τις ανασκαφές του Κάρλ Μπλέγκεν το 1938-39 και κατόπιν το 1952-62 στο λόφο του Άνω Εγγλιανού, 17 χιλιόμετρα βορείως της σημερινής Πόλου.
Οι πινακίδες της Πύλου (περισσότερες από 1100, γραμμένες από 32 διαφορετικούς γραφείς) είναι πλάκες από άψητο πηλό, πάνω στις οποίες -όσο ήταν ακόμη νωπές – χαράχθηκαν με τη βοήθεια αιχμηρής γραφίδας κείμενα διοικητικού και λογιστικού περιεχομένου προς χρήση του Μυκηναϊκού ανακτόρου. Πολυάριθμες πινακίδες εντοπίσθηκαν, επίσης, και στην Κνωσό (περί τις 3500, γραμμένες από 100 διαφορετικούς γραφείς), Επιγραφές . γραμμένες σε αγγεία (ιδίως ψευδόστομους αμφορείς) και πιθάρια -αλλά σε μικρότερα αριθμό βρέθηκαν στα Χανιά, στις Μυκήνες, στην Τΐρυνθα και στη Θήβα, όπου υπήρχαν και εκεί μυκηναϊκά ανάκτορα ή άλλα διοικητικά κέντρα των βασιλείων,. Είναι γραμμένες σε μία συλλαβική γραφή, που ονομάζεται “ Γραμμική Γραφή Β” και προέκυψε από την "Γραμμική Γραφή À” των Μινωιτών, η οποία δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη.
Από την παρούσα εργασία που στηρίζεται κυρίως στη μελέτη σχετικών πινακίδων της Γραμμικής Β και αρχαιολογικών δεδομένων, μπορούμε να σχηματίσουμε μία εικόνα, έστω και ασαφή, για τους τεχνίτες του μετάλλου της Μυκηναϊκής εποχής, χαλκουργούς, χρυσοχόους, τεχνίτες της κυάνου και των πολύτιμων λίθων, διακοσμητές και κοσμηματοποιούς.