Οι σπάνιες ανακαλύψεις από τον τάφο της Εποχής του Χαλκού ζητούν νέα θεώρηση της Ελληνικής Ιστορίας


Η ανασκαφή απέδωσε την ανακάλυψη του δεύτερου μεγαλύτερου χρυσού σφραγιστικού δαχτυλιδιού γνωστή ιδιότητα στο στον κόσμο του  Αιγαίου το οποίο παρουσιάζει πέντε γυναικείες μορφές περίτεχνα ντυμένες συγκεντρωμένες σε ένα παραθαλάσσιο ιερό  και τελούν σπονδές ή ιερό χορό.
Αυτό που βρήκαμε δεν είναι μόνο λάφυρα,(σσ ή δώρα)  Μπορεί να προέρχονται από λεηλασία, αλλά είναι συγκεκριμένα αντικείμενα, που έστω και να επιλέχθηκαν από το κάποιο υποτιθέμενο πλιάτσικο , είναι στοιχεία που μεταδίδουν μηνύματα που είναι κατανοητά σ 'αυτούς …! Δεν πρόκειται ακριβώς σαν να ληστεύει κάποιος ένα κοσμηματοπωλείο, επανέλαβε η Stocker, αλλά σκέφτηκαν,γι 'αυτό και επιλέξανε συγκεκριμένα στοιχεία για να συμπεριληφθούν στην ταφή….!

   ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ «ΓΡΥΠΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ» ΣΕ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ    
Όταν ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο  του  Cincinnati  αποκάλυψαν τον τάφο ενός πολεμιστή της Εποχής του Χαλκού που αφέθηκε ανέγγιχτος για περισσότερα από 3.500 χρόνια και περιείχε  μια εντυπωσιακή σειρά από πολύτιμα κοσμήματα, όπλα και διάφορα  πλούτη, η ανακάλυψη χαιρετίστηκε από τους ειδικούς ως «εύρημα ζωής.»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 
Τώρα, μόλις ένα χρόνο μετά που ολοκληρώθηκε η ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν νέα τεκμήρια από τα ευρήματα και ιδιαίτερα η ανακάλυψη των τεσσάρων χρυσών δαχτυλιδιών αλλά και από τα αλλά ευρήματα ,που μαρτυρούν και τις ιδέες που παρέχουν τις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ως η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη της ομάδας.
Η Shari Stocker, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα , Classics UC και ο Jack Davis, που έχει τη θέση της ελληνικής αρχαιολογίας «Carl W. Blegen,» του Πανεπιστημίου , αποκάλυψε τα ευρήματα της ομάδας UC-βάση από τη λεγόμενη "Griffin Warrior" τάφο την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου,2016  στην αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η διάλεξη της ομάδας του ίδιου και της συζύγου του δημιούργησε  παγκόσμια προσοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρακτηριστικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα New York Times.

Το «εύρημα ζωής»

Οι Stocker και Davis, μαζί με άλλα μέλη του προσωπικού του UC με ειδικούς και σπουδαστές, σκόνταψε επάνω σε εντυπωσιακά αδιατάρακτο και άθικτο τάφο τον περασμένο Μάιο, ενώ έκανε ανασκαφές κοντά στην πόλη της Πύλου, μια αρχαία πόλη στη νοτιοδυτική ακτή της Ελλάδας.
Εκεί μέσα ανακάλυψαν τα καλοδιατηρημένα ευρήματα που  πιστεύεται ότι ήταν ενός ισχυρού Έλληνα  πολεμιστή ή ιερέας μυκηναϊκής εποχής, που θάφτηκε περίπου 30 ετών γύρω στο 1500 π.Χ., κοντά στην αρχαιολογική ανασκαφή του ανακτόρου του Νέστορα.
Το παλάτι απαθανάτισε ο Όμηρος στην  "Οδύσσεια", είναι το μεγάλο διοικητικό κέντρο που καταστράφηκε από πυρκαγιά κάποια στιγμή γύρω στο 1180 π.Χ., αλλά παραμένει το  καλύτερα διατηρημένο της Εποχής του Χαλκού ανάκτορον στην ελληνική ενδοχώρα. Ο αρχαιολόγος  Carl Blegen αποκάλυψε  για πρώτη φορά τα μυκηναϊκά ερείπια το 1939, όπου και ανακάλυψε μια σειρά από πήλινες πινακίδες γραμμένες σε γραφή Γραμμική Β, η αρχαιότερη γνωστή γραπτή μορφή των ελληνικών.

Η ανασύσταση του προσώπου του έλληνα «Γρύπα πολεμιστή » έγινε
από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton
 του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ
στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο Τάφος του πολεμιστή, χαιρετίστηκε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ως το «πιο σημαντικό που έχει  ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα τα τελευταία  65 χρόνια », αποκάλυψε περισσότερα από 2.000 αντικείμενα που μαζεύτηκαν πάνω και γύρω από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων  χρυσών δαχτυλιδιών ασημένια κύπελλα, πολύτιμων λίθων σφαιρίδια,  λεπτές οδοντωτές χτένες από  ελεφαντόδοντο και ένα περίπλοκα δομημένο ξίφος  μεταξύ άλλων όπλων.

Αντικείμενα από τον τάφο του πολεμιστή 1500 π.Χ.

Ο σκελετός είχε βαπτιστεί ως «Πολεμιστής Γρύπας » , για την ανακάλυψη μιας πλάκας από ελεφαντόδοντο που κοσμείται με ένα γρύπα, ένα μυθικό τέρας με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού και είχε θαφτεί μαζί του....«Ο γρύπας αντανακλά ένα πολύ γνωστό σύστημα εξουσίας, που πλαισιώνει τον θρόνο της Πύλου, όπως και του Μίνωα της Κνωσού».
Η ανασκαφή UC είναι αξιοσημείωτη όχι μόνο για τις απαράμιλλη πλούτη ανακαλύφθηκαν στον τάφο του πολεμιστή-ιερέα αλλά το να βρουν έναν ασύλητο, άθικτο τάφο είναι, από μόνο του, ένα σπάνιο και ιστορικό κατόρθωμα, αλλά είναι  σοβαρό διότι με την  γενναιοδωρία του αποκαλύπτει για την αυγή του μυκηναϊκού πολιτισμού, μια μεταμορφωτική περίοδο της Εποχής του Χαλκού.

Το ξεκλείδωμα ενός αρχαίου μυστηρίου

Ένας σημαντικός αριθμός από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του πολεμιστή έγιναν από Μινωίτες, ένας πολιτισμικά κυρίαρχος πολιτισμός στους Μυκηναίους που προέκυψε από το μεγάλο νησί της Κρήτης, νοτιοανατολικά της Πύλου. Οι ερευνητές προβληματίζονται πώς έκανε ένας άνδρας από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να έχει συσσωρεύσει  μια τόσο μεγάλη ποσότητα από πλούτη που είχαν κατασκευάσει  Μινωίτες;

Ένας καθρέφτης που ανακαλύφθηκε στον τάφο ενός Έλληνα πολεμιστή στη νοτιοδυτική Ελλάδα αναφέρεται σε μια σκηνή μιας θεάς που κρατά  έναν καθρέφτη σε ένα από τα τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια που  ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή από την ανασκαφική ομάδα
   
Μια μακροχρόνια θεωρία είναι ότι οι Έλληνες της εποχής του  «πολεμιστή Γρύπα » -ονομάστηκε μυκηναϊκή από την κύρια πόλη τους, Μυκήνες-πιστεύεται ότι έχουν εισαχθεί ή έκλεψαν τα πλούτη από τον εύπορους μη-Έλληνες ανθρώπους του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη.
"Ο τάφος ήταν ακριβώς γύρω από το χρόνο που οι Μυκηναίοι είχαν κατακτήσει τους  Μινωίτες, "εξήγησε ο Stocker. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν εκτεταμένες επιδρομές και λίγο μετά την ημερομηνία του τάφου μας, η Μινωική Κρήτη έπεσε στα χέρια των Μυκηναίων."
Αλλά οι Stocker και Davis λένε  ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του πολεμιστή δείχνουν μια πολύ μεγαλύτερη πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών από μόνο απλή λεηλασία. Αντ 'αυτού, επιμένουν, η προσεκτικά επιλεγμένα και το χέρι τοποθετημένα, στην ανασκαφή,  στοιχεία αποκαλύπτουν πολλά για την καρδιά της σχέσης της άνθησης του ηπειρωτικού ελληνικού πολιτισμού με την πιο εκλεπτυσμένη κουλτούρα της Κρήτης.


Νεαρός, με μαύρα κατσαρά μακριά μαλλιά, καστανά μάτια και φρύδια, όμορφος, αρχοντικός, ήταν ο «Γρύπας Πολεμιστής», που βρέθηκε πέρσι σε τάφο του 1.500 π.Χ. στον 'Ανω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος. Ο νεκρός είχε πλούτο, που φαίνεται από το ότι όλα τα αγγεία που τοποθετήθηκαν στον τάφο του, πάνω και γύρω από το φέρετρό του, ήταν μεταλλικά. Μπρούτζινα, ασημένια και χρυσά. Δεν υπήρξε αγγείο από πηλό, κάτι πολύ συνηθισμένο σε όλες τις κοινωνίες. Ούτε καν τα κύπελλα. Ακόμα και αυτά, ήταν χρυσά.Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, είδαμε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, όπου παρουσιάστηκαν από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου Σινσινάτι. Οι δύο, είναι οι ανασκαφείς που το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: Έναν ασύλητο, λακκοειδή τάφο με τον σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.«Από ό,τι φαίνεται ήταν όμορφος άνδρας, είχε λάβει μέρος σε μάχες αλλά πέθανε κατά πάσα πιθανότητα από ασθένεια. Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου» είπε η δρ. Στόκερ. Και ο Τζακ Ντέιβις επιβεβαίωσε πως δεν βρέθηκε τραύμα στον σκελετό, επομένως μπορούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα πως δεν πέθανε σε μάχη. Η ανασύσταση του προσώπου του έγινε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Jack Davis ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤ 



Ιστορία αποκαλύπτεται μέσα από τα αξιόλογα δαχτυλίδια

Η ανακάλυψη των τεσσάρων χρυσών σφραγιστικών δαχτυλιδιών  φέρουν εξαιρετικά λεπτομερείς σκηνές από την Μινωική εικονογραφία και αυτό προσφέρει ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της μυκηναϊκής-μινωικής πολιτιστικής μεταφοράς και δίνει μια πιο ζωντανή εικόνα της πρώιμης ελληνικής κοινωνίας, λένε οι ερευνητές.
Τρία από τα δακτυλίδια  εκ των οποίων οι ερευνητές αποκαλύπτουν για πρώτη φορά -στις 6 Οκτ-είναι κατασκευασμένα από πολλαπλά φύλλα χρυσού και διαθέτουν εικονογραφικές αναφορές για την μινωική τέχνη και τη θρησκευτική κουλτούρα.


Το πρώτο δαχτυλίδι, που ανακαλύφθηκε , μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής το περασμένο φθινόπωρο, δείχνει μια σκηνή από ταυροκαθάψια , θυμίζει διαγωνισμούς στους οποίους ταυρομάχοι  υπερπηδούν κυριολεκτικά με άλμα πάνω από τους ταύρους σε μια επίδειξη του αθλητισμού και της αθλητικής ανδρείας, αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο που έχουμε δει στη μινωική εικονογραφία


Το δεύτερο δαχτυλίδι, το δεύτερο μεγαλύτερο χρυσό δαχτυλίδι- σφραγίδα γνωστό στο κόσμο του Αιγαίου, παρουσιάζει πέντε περίτεχνα ντυμένες γυναικείες μορφές που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα παραθαλάσσιο ιερό.

Ένα τρίτο δαχτυλίδι απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα, πιστεύεται ότι είναι μια θεά, όπου κρατώντας ένα αντικείμενο , πλαισιώνεται από δύο πουλιά στην κορυφή ενός βουνού πάνω από  μία ρεματιά.

Το τελευταίο  δαχτυλίδι δείχνει μια γυναίκα που παρουσιάζει ένα  κέρατο προσφορά ενός ταύρου σε μια θεά που κρατά έναν καθρέφτη και αυτή να κάθεται σε ένα υψηλό θρόνο στην κορυφή του οποίου είναι σκαρφαλωμένο ένα πτηνό.

Εάν αφήσουμε τις πολιτιστικές έννοιες κατά μέρος, τα ίδια τα δακτυλίδια  είναι ένα αξιοσημείωτο εύρημα, απλά για την επιμελημένη και με προσοχή στη λεπτομέρεια κατασκευή του  τεχνίτη, λένε οι Stocker και Davis.
«Είναι ένα εκπληκτικό σκάλισμα από αυτά που έφτιαξαν πριν από το μικροσκόπιο και τα ηλεκτρικά εργαλεία, αναφέρει με θαυμασμό η  Stocker. ...Αυτή είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής για κάτι τόσο μικρό και παλαιό και πραγματικά δείχνει την ικανότητα της Μινωικής τέχνης».

Αυτό δείχνει ένα υψηλό επίπεδο και την εκπληκτική δεξιοτεχνία σε αυτό που απλά δεν βρίσκεται εύκολα σε άλλα δαχτυλίδια, δήλωσε ο Ντέιβις, αναφερόμενος στα δακτυλίδια του Μίνωα και Νέστορα, που κατά καιρούς  τα θέματα αυτά υπέστησαν εξονυχιστικό έλεγχο από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αμφισβητούν την αυθεντικότητά  τους, εν μέρει, λόγω του υψηλού επιπέδου των λεπτομερειών τους…!
Αλλά η ανακάλυψη των δακτυλιδιών μινωικού τύπου σε τάφο μυκηναίου πολεμιστή άφησε περαιτέρω την ερευνητική ομάδα να «ξύνουν τα κεφάλια τους» : Μήπως οι Μυκηναίοι είχαν καταλάβει τι έπαιρναν από τους Μινωίτες και τις έννοιες πίσω από την εικονογραφία;… Μετά από ένα χρόνο και με  προσεκτική εξέταση των αντικειμένων του τάφου του, οι Davis και Stocker τώρα μπορούν να πουν ...Ναι.
«Διάφοροι έχουν προτείνει ότι τα ευρήματα στον τάφο είναι ένας θησαυρός, όπως ο θησαυρός του Μαυρογένη, που είχε, μόλις θάφτηκε και ήταν καρπός λαθρεμπορίου, δήλωσε ο Ντέιβις . «Πιστεύουμε ότι ήδη σε αυτή την περίοδο οι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα ήδη έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της θρησκευτικής εικονογραφίας σε αυτά τα δαχτυλίδια, και είχαν ήδη υιοθετήσει  θρησκευτικές αντιλήψεις , σχετικά με το νησί της Κρήτης».

Αυτό που βρήκαμε δεν είναι μόνο λάφυρα,(σσ ή δώρα)  πρόσθεσε . Μπορεί να προέρχονται από λεηλασία, αλλά είναι συγκεκριμένα αντικείμενα, που έστω και να επιλέχθηκαν από το κάποιο υποτιθέμενο πλιάτσικο , είναι στοιχεία που μεταδίδουν μηνύματα που είναι κατανοητά  σ 'αυτούς …! Δεν πρόκειται ακριβώς σαν να  ληστεύει κάποιος ένα κοσμηματοπωλείο, επανέλαβε η Stocker, αλλά σκέφτηκαν γι 'αυτό και επιλέξανε  συγκεκριμένα στοιχεία για να συμπεριληφθούν στην ταφή….!


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι και άλλα αντικείμενα ήταν στον τάφο που αναφέρονται σε θρησκευτικές και πολιτιστικές έννοιες και έχουν δει και αλλού τόσο σε δαχτυλίδια αλλά και στην μινωική εικονογραφία .
Ένας καθρέφτης που βρέθηκε πάνω από τα πόδια του πολεμιστή μπορεί να αφορά το τέταρτο δακτυλίδι, στο οποίο καθιστή θεά απεικονίζεται κρατώντας έναν καθρέφτη. Η τοποθέτηση του κατόπτρου στον τάφο, θεωρούν οι ερευνητές, δείχνει ότι κατέχει ιδιαίτερη σημασία για τους Μυκηναίους, ενώ η παρουσία από μισή ντουζίνα χτένες προτείνει μια τελετουργική πρακτική όπως χτένισμα των μαλλιών πριν από τη μάχη.(σσ - κάτι που γνωρίζουμε ότι γινόταν από τους Έλληνες πολεμιστές,μέχρι την ύστερη αρχαιότητα ).
Ο ταύρος, ένα ιερό σύμβολο για τους Μινωίτες, μπορεί επίσης να το δει κανείς και σε μυκηναϊκές εικόνες και αντικείμενα . Στο τρίτο δαχτυλίδι, μια θεά εμφανίζεται κρατώντας ένα κέρατο, ενώ το τέταρτο δαχτυλίδι παρουσιάζει μια προσφορά στη θεά με κέρατο ενός ταύρου. Ο ταύρος είναι, επίσης, που εμφανίζεται στο πρώτο δαχτυλίδι, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κέρατα μπορεί να έχουν προέλθει από μια τελετουργική σφαγή μετά από εκδήλωση ταυροκαθαψίων. Οι Stocker και Davis αναφέρουν  ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πολεμιστής βρέθηκε θαμμένος με το πρόσωπό από το χάλκινο κεφάλι ενός ταύρου με εξέχοντα κέρατα, τα οποία ήταν πιθανό ένα σύμβολο της δύναμης και της εξουσίας του.

Ένα στιγμιότυπο που σταμάτησε τον χρόνο

Αυτά τα στοιχεία  οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω στις επερχόμενες δημοσιεύσεις, υπόσχονται αυτό να ανοίξει νέες πόρτες στην κατανόηση του εκκολαπτόμενου μυκηναϊκού συστήματος πεποιθήσεων, σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία λειτουργεί για πρώτη φορά έντονα ο μινωικός πολιτισμός και όπου έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλη  σημασία για την ελληνική ηπειρωτική χώρα, αναφέρουν οι  Davis και Stocker .

Μία από τις έξι από ελεφαντόδοντο χτένες που βρέθηκαν μέσα τάφο του πολεμιστή

Αυτό μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε με όρους όχι ενός  απλού δανεισμού των στοιχείων ή ανταλλαγής από τα στοιχεία κύρους για να αναδείξουν κάποιο πρόσωπο », εξήγησε ο Davis. Αυτό αρχίζει να μας οδηγεί σε μια κατανόηση των πραγματικών πεποιθήσεων,για  τις ιδέες και για την  ιδεολογία που υπήρχε σε αυτήν την περίοδο του σχηματισμού του μυκηναϊκού πολιτισμού, η οποία είναι πολύ δύσκολο να ερευνηθεί .
Αυτή η δυσκολία είναι που συχνά επιδεινώνεται από την πρακτική των Μυκηναίων στις  ομαδικές ταφές για τα ελίτ μέλη της κοινωνίας. Ενώ άλλες σοβαρές ανασκαφές στις Μυκήνες έχουν αποδώσει ακόμη πιο αξιοσημείωτο πλούτο, η παρουσία πολλαπλών νεκρών σε αυτούς τους τάφους καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί ποια στοιχεία θάφτηκαν με κάθε άτομο και κυρίως ,γιατί.


Ο τάφος του « Γρύπα Πολεμιστή» περιέχει μόνον έναν σκελετό, λένε οι ερευνητές κάτι που τους επιτρέπει να σχηματίσουν μια καλύτερη εικόνα για το ποιος ήταν, γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία για να τον συνοδεύσουν στο ταξίδι του στον κάτω κόσμο και ό, τι αυτές οι ανακαλύψεις αποκαλύπτουν σημαντικά τεκμήρια σχετικά με την αυγή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Έχουμε ένα στιγμιότυπο εδώ, που σταματά τον χρόνο, με το αντικείμενα που είχαν τοποθετηθεί γύρω από αυτόν τον πολεμιστή  "είπε ο Ντέιβις. «Μπορούμε να εξετάσουμε αυτό το θέμα το οποίο δεν είναι από μια εξωτερική σκοπιά, αλλά από τη σκοπιά των έσω και να μπορεί έτσι κανείς να σκεφτεί γιατί και πώς επέλεξαν να τοποθετηθούν αυτά τα στον τάφο." Πηγή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΤΟΥ ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ Η.Π.Α. 






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ