ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΙΧΑΝ ΜΑΓΕΙΡΕΣ
,ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ , ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΥΤΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΕΙΧΑΝ
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΕΣΧΑΡΕΣ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ Ή ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΟΒΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΟΠΩΣ
ΑΡΥΤΑΙΝΕΣ , ΗΘΜΟΥΣ (ΣΟΥΡΩΤΗΡΙΑ) ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΚΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥΣ .
![]() |
Πειράματα μαγειρικής δείχνουν ότι οι μυκηναϊκοί δίσκοι για σουβλάκι ήταν ένα φορητό μαγειρικό σκεύος που χρησίμευε για σκεύος για μαγείρεμα στο ύπαιθρο ή αλλού . Φωτ: Julie Hruby |
![]() |
Μαγειρικά σκεύη μυκηναϊκής περιόδου .Στα τηγάνια ,το ένα με υποπόδιο, βλέπουμε τις μικρές αντικολλητικές καμπυλότητες που δημιουργούσαν -Αρχ Μουσείο Ναυπλίου |
κατέρρευσε γύρω στο 1200-1100 π. Χ.
Οι Μυκηναίοι άφησαν πίσω τους καταπληκτικά παλάτια και κατεργασία του χρυσού υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας κυρίως μέσα σε τάφους , σε μέρη όπως στην Πύλο και τις Μυκήνες.
Όμως σε αυτά τα μέρη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μερικά λιγότερο λαμπερά αντικείμενα, που κατασκευάζονταν από άργιλο όπως σκεύη ψησίματος για σουβλάκι ψηστιέρες αλλά και γάστρες ,[ή γάστρα =δοχείο με κοιλιά (γαστήρ = κοιλιά)]. τηγάνια .
![]() |
Η καθ. Julie Hruby με ευρήματα από την Πύλο |
![]() |
Χύτρα ταχύτητας 2.700 ετών .Ένας από τους συνολικά 5 πύραυνους που ήρθαν στο φως σε νεκροταφείο της Αξιούπολης Κιλκίς |
![]() |
Κρατευτές που ενθυλακώνουν ξύλινα σουβλιά (οβελοί) για σουβλάκι -Θήρα 17ος αι π.Χ. Και την «μινωϊκή » περίοδο χρησιμοποιούσαν μεταφερόμενα BBQ... |
![]() ![]() ![]() | |||
Ιδεογράμματα της Γραμμικής Β γραφής που.συμβολίζουν διάφορα αρωματικά φυτά.Κορίανδρος, σουσάμι, κύμινο, σέλινο και άνηθο
Οι δίσκοι για σουβλάκι ήταν ορθογώνια κεραμικά σκεύη , εσχάρες δίσκοι ,που τοποθετούνται σε διαμήκεις ένθεν και ένθεν εγκοπές επάνω τους σουβλάκια κρέατος,πιθανά και λαχανικών. Οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν αυτοί οι δίσκοι οι ψηστιέρες δηλαδή ,θα έχουν τοποθετηθεί κατά την χρήση απ 'ευθείας πάνω από μια φωτιά, για να πιάσει το λίπος από τα σταλάγματα κρέατος , ή εάν τα σκεύη θα κρατούσαν εσωτερικά κάρβουνα σαν ένα φορητό σημερινό BBQ (μπάρμπεκιου) .![]() |
Ψηστιέρα κρητομυκηναϊκής περιόδου που βρέθηκε στην Πελοπόννησο . Πιθανά θήκες για τοποθέτηση άδειων σουβλιών (οβελοί) για επαναχρησιμοποίηση τους |
Επίσης τα άλλα ,τα στρογγυλά σκεύη οι γάστρες -τηγάνια , εν τω μεταξύ, έχουν μία λεία πλευρά και μία πλευρά καλυμμένη με μικροσκοπικές οπές και κοιλότητες, και οι αρχαιολόγοι έχουν αναρωτηθεί ποια πλευρά θα πρέπει να είχαν στραμμένη προς τα επάνω κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΑΝ ΗΘΜΟΥΣ (ΣΟΥΡΩΤΗΡΙΑ)
![]() |
Μινωικός ηθμός (σουρωτήρι) με γραπτό γραμμικό διάκοσμο, που προσαρμοζόταν πιθανότατα σε στόμιο προχυτικού αγγείου. Μοναδικός τύπος ηθμού με διακόσμηση ρυθμού Κουμάσας. Πρωτομινωική ΙΙ περίοδος, 3000-2300 π.Χ. Μέγιστο Ύψ. 0,065 μ., μήκ. 0,14 μ |
Για την επίλυση αυτών των μυκηναϊκών μυστήριων της μαγειρικής, η καθ. Hruby και η κεραμίστρια Connie Podleski, του Όρεγκον College of Art έφτιαξαν με άργιλο σκεύη που να μιμούνται τα πήλινα μυκηναϊκά και δημιούργησαν δύο τηγάνια και δύο δίσκους για σουβλάκι στο αρχαίο ύφος. Από ένα χονδροειδές αντίγραφο και προσπάθησαν να μαγειρέψουν στο μεν το κρέας και στο άλλο ψωμί.
![]() |
Μυκηναϊκή περίοδος τηγάνι ψησίματος Αρ.Μουσ.Ναυπλίου |
Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΜΥΚΗΝΑΪΚΉ ΤΆΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΊΧΕ "ΣΕΦ"
![]() |
Μυκηναϊκό -μινυακό μονόωτο ηθμητό κύπελλο -κτέρισμα περιοχή Ρουτση Πυλία |
![]() |
Μυκηναϊκό σκεύος γάστρας φούρνου |
![]() |
Τριποδική χύτρα μυκηναϊκής περιόδου .Κατ'εξοχήν σκεύος για μαγείρεμα |
![]() |
13ος αι. π.Χ. Μεγάλη αρύταινα. Λαβή κατακόρυφος, ταινιοειδης, λοξή, με οπή ανάρτησης. κοίλη βάση. Ανάκτορο Νέστορος, δωμάτιο 60 |
![]() |
Μυκηναϊκό μαρμάρινο μαγειρικό γουδί αλλά και στίφτης υγρών |
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ κ.Julie Hruby
ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ