ΙΒΗΡΙΚΗ: Ανασκαφές σε ορυχεία ρωμαϊκής περιόδου αλλά με ελληνικά στοιχεία και εξορύξεις πριν 4000 χρόνια...!

Έλληνες ,Καρχηδόνιοι, Ρωμαίοι αλλά και Κρητομινωίτες; 
 Βωμός αφιερωμένος στον Ερμή στέκεται  στην είσοδο στον δρόμο του Φόρουμ στην πόλη Munigua, Ισπανία  

Οι ανασκαφές σε ορυχεία ρωμαϊκής περιόδου σε πόλη στην Ανδαλουσία όπου τελευταία κατοίκηση πριν τους Ρωμάιους και Καρχηδόνιους ήταν από Έλληνες, τον 4ο αι. π.Χ. έδειξαν ότι τα ορυχεία εξόρυξης μετάλλων δούλευαν και πριν από  4000 χρόνια .Κάτι που θεωρούμε ότι έγιναν όταν υπήρχαν  εκεί Μινωίτες αλλά και Μυκηναίοι ...ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ...


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ : Οι Turdetani ήταν ένας αρχαίος λαός της Ιβηρικής χερσονήσου, που ζούσε στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ (του ποταμού που οι  Turdetani ονομάζουν με δύο ονόματα: Κέρτις, και  Rérkēs οι δε  Ρωμαίοι το ονόμαζαν  Baetis και αυτήν την ρωμαϊκή επαρχία της Ισπανίας Hispania Baetica στην σύγχρονη Ανδαλουσία , Ισπανία ). Ο Στράβων τους θεωρεί ως διάδοχους του λαού της Ταρτησσού (Tartessos ) και μιλούσαν μια γλώσσα στενά συνδεδεμένη με την Ταρτησσιανή (Tartessian) γλώσσα .


Οι Turdetani ήταν σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες και τους Καρχηδόνιους γείτονες. Ο Ηρόδοτος τους περιγράφει ως να απολαμβάνουν ένα πολιτισμένο κράτος στο πλαίσιο της διοίκησης ενός βασιλιά, του Αργανθώνιου , ο οποίος εξέφρασε με πολλούς τρόπους την φιλία  και την συνεργασία του, στους Φωκαείς αποίκους κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ.. Οι Turdetani λέγεται ότι διέθεταν έναν γραπτό νομικό κώδικα και ότι απασχολούσαν Κελτίβηρες  (Celtiberian) μισθοφόρους για να συνεχίζουν τους πολέμους τους εναντίον της Ρώμης. 


Ο Στράβων σημειώνει ότι οι Turdetani ήταν οι πιο πολιτισμένοι από τους λαούς στην Ιβηρική η δε  αστική κουλτούρα τους, ήταν σύμφωνα με τα Ελληνορωμαϊκά πρότυπα  Μετά το τέλος του Β 'Καρχηδονιακού Πόλεμου , οι Turdetani επαναστάτησαν κατά του Ρωμαίου κυβερνήτη τους το 197 π.Χ.. Όταν ο Κάτων ο Πρεσβύτερος έγινε πρόξενος στο 195 π.Χ., του δόθηκε η εντολή διοίκησης ολόκληρης της Ισπανίας (Hispania) . Ο Κάτων που τότε βάδιζε να καταπνίξει  την εξέγερση στα βορειοανατολικά, αναγκάστηκε να βαδίσει νότια και να σταματήσει την εξέγερση των Turdetani, αυτούς που είναι  «οι λιγότερο πολεμοχαρείς εξ' όλων των ιβηρικών λαών, ". Ο Κάτων ήταν σε θέση να επιστρέψει στη Ρώμη το 194 π.Χ., αφήνοντας δύο πραίτορες επικεφαλής των εκεί δύο επαρχιών.
Σε κωμωδία του Πλαύτου στους «Αιχμαλώτους» , ( Ο Τίτος Μάκκιος Πλαύτος (περ. 254-184 π.Χ.) ήταν Λατίνος κωμωδιογράφος. Γεννήθηκε στο χωριό Σαρσίνα της Ομβρικής και πήγε στη Ρώμη όπου έγινε εργάτης θεάτρου. Ασχολήθηκε μετά με το εμπόριο, έχασε τα χρήματά του κι αναγκάστηκε να εργαστεί σ’ ένα φούρνο. Στον ελεύθερο χρόνο του έγραψε τρεις κωμωδίες που είχαν μεγάλη επιτυχία και έκτοτε αφοσιώθηκε στην συγγραφή κωμωδιών. Πέθανε δοξασμένος στην Ρώμη το 184 π.Χ.)  σε μια αναφορά στους Turdetani (Πράξη Ι, Σκηνή ii) φαίνεται να δείχνει ότι η περιοχή τους η Hispania Baetica είχε γίνει παροιμιώδης και διάσημη για τις τσίχλες και τα άλλα μικρά πουλιά, όπου τα βλέπουμε σε ρωμαϊκούς  πίνακες είναι τα ονομαζόμενα Turdus ένα γένος πτηνού της  τσίχλας.

Τσίχλες Turdus σε επιτοίχιο ρωμαϊκή ζωγραφική 

Οι αρχαιολόγοι λοιπόν που εργάζονται στη Νότια Ισπανία, στην περιοχή που ζούσε ο λαός της Ταρτησσού ,στην αρχαία πόλη της Munigua, οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν Municipio Flavio Muniguense. ανακάλυψαν μια πολυσύνθετη λειτουργία των ορυχείων χαλκού που χτίστηκε τότε από τους Ρωμαίους επάνω σε  ένα ακόμη παλαιότερο σύστημα εξόρυξης που χτίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. 
Οι αρχικοί κάτοικοι της περιοχής,οι Turdetani, προφανώς άρχισαν την εκμετάλλευση του μεταλλεύματος που βρέθηκε στην Munigua για περισσότερα από 4.000 χρόνια πριν.
Πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές  ανακάλυψαν το περίτεχνο σύστημα αερισμού των στοών και τη σύνδεση τους με σήραγγες που δημιουργούνται σε ορόφους σε διάφορα βάθη, επιτρέποντας στους ανθρακωρύχους να εξαγάγουν μέταλλο σε βάθος κάτω από ό, τι πιστευόταν δυνατόν εκείνη τη στιγμή. 


Η Ελληνική κεραμική που βρέθηκε χρονολογείται στον τέταρτο π.Χ. αιώνα είναι η αρχαιότερη μαρτυρία ζωής στην πόλη  Munigua. Όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν την πόλη κυρίως για τα ορυχεία της, η πόλη Munigua ήταν ήδη ένας σημαντικός κόμβος.
Οι αρχαιολόγοι που κάνουν  ανασκαφές στο χώρο από το 1956 έφεραν στο φως ναούς, ιερά, ένα φόρουμ, ιαματικά λουτρά, αίθουσα διώροφο, τείχη της πόλης και μια μεγάλη νεκρόπολη. Η παρουσία των πολύτιμων μετάλλων ήταν ένα κίνητρο στην απόφασή της Ρώμης να εισβάλουν σε άλλες πόλεις και χώρες, έτσι εκεί  η παραγωγή χαλκού μαζικά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου . Οι Ρωμαίοι φτιάχνουν  ορυχεία στην Ιβηρική  είτε, απλώς αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα ορυχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη.

Οι χώροι διαβίωσης στα ερείπια της πόλης Munigua, όπου υπάρχουν μεταλλεία από όπου που παράγεται σίδηρος και χαλκός, ήδη πριν από το 4000 χρόνια από τους ντόπιους και που αργότερα επιτάχθηκε από τους Καρχηδονίους και στη συνέχεια τους Ρωμαίους

 Η Καρχηδόνα επί Αμίλκα ,στη νοτιοανατολική ακτή της Ισπανίας και κατά το δεύτερο μισό του τρίτου αιώνα π.Χ.,  πήρε τον έλεγχο των μεταλλείων της  Munigua,,όπου στην περιοχή  βρέθηκαν τα παλαιότερα στοιχεία Ελληνικού πολιτισμού αυτό λοιπόν ελιναι  κάτι το οποίο ξαναγεμίζει τα ταμεία της Καρχηδόνας μέσα σε μόλις μερικά χρόνια. Το 218 π.Χ. οι Ρωμαίοι, σε μια προσπάθεια να διακόψουν την  παροχή αυτού του πλούτου των μετάλλων προς την Καρχηδόνα, κατέκτησαν την περιοχή .

Ο βωμός αφιερωμένος στον  Ερμή

Οι Ρωμαίοι έκαναν περισσότερα έργα στην  Munigua, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει επίσης ένα  τετράστυλο ναού που ήταν πιθανόν αφιερωμένο στον Δία, εκτός από ένα βωμό του Ερμή που ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή, καθώς και ένα διώροφο porticus και ένα Νυμφαίο (ένα μνημείο αφιερωμένο στις νύμφες, όπου  συνήθως βρίσκονται τα  δημόσια λουτρά).

Μέρος από τις ανασκαφές της πόλεως 

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αιώνα π.Χ., όπου πάνω από εκατό χρόνια αργότερα, η εξόρυξη μετάλλων σε τεράστιες ποσότητες άρχισε και πάλι. 
«Γνωρίζουμε ότι η παραγωγή μετάλλων ήταν πάρα πολύ αυξημένη και το  γνωρίζουμε αυτό εν μέρει από τα τεράστια κοιτάσματα σκωρίας στην Munigua, μερικά  στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Ένας ναός στο χώρο των ανασκαφών 

Αυτό έχει πολλά να κάνει με τη γνώση μας περί των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων τους. » αναφέρει ο Thomas G. Schattner από  το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Γερμανίας, ο οποίος ηγήθηκε των ανασκαφών και λέει « οι Σκουριές είναι ένα πρώτης τάξεως υλικό σαν αρχαιολογικό πηγή, όπου μπορούν να αναλυθούν και αυτό μπορεί να δώσει ακριβείς πληροφορίες για το μέταλλο πώς τήκεται, η διαδικασία με την οποία επιτεύχθηκε η τήξη και τα χημικά χαρακτηριστικά του μετάλλου, "

Το αρχαίο ορυχείο 

ΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ  ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΈΝΔΕΙΞΗ ....ΑΚΟΜΑ 
Αυτό το άνωθεν παρατιθέμενο γεγονός όμως είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη ακόμα ότι ,οι Κρητομινωϊτες και Μυκηναίοι ήταν εκεί.........   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ........  ΕΔΩΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣΔιαβάστε ένα απόσπασμα ...Η έρευνα  για την  Προέλευση της Μεταλλουργίας στην Ιβηρική
Περίπου το 3200 π.Χ. Ο Otzi ο Iceman εξακολουθεί  να χρησιμοποιεί  την παλιά τεχνολογία καθαρού χαλκού (η κεφαλή στο  τσεκούρι του  ήταν από  99,7% καθαρό χαλκό…!!! ), ενώ οι Millarens εργάζονταν με την προηγμένη τεχνολογία κράματος του  Αιγαίου του αρσενικούχου  χαλκού. Αυτό λέει πολλά  για την εγχώρια προέλευση της μεταλλουργίας Ιβηρικής. 
 Και κάτι ακόμη, τα τεχνήματα σχετικά με τον καθαρό  χαλκό  που βρέθηκαν μεταξύ των Millarens εμφανίζονται να είναι ταυτόχρονα με εκείνα των αρσενικού χαλκού. Οι Millarens φαίνεται να έχουν παρακάμψει την εποχή του Καθαρού Χαλκού  «Age of Pure Copper" και ξεκίνησαν με, τουλάχιστον, μια βασική κατανόηση της τεχνολογίας κράματος χαλκού αρσενικού από την αρχή .....πράγμα εντυπωσιακό. 
Είκοσι-επτά τεχνήματα χαλκού από την τοποθεσία Los Millares έχουν βρεθεί να περιέχουν ένα μέσο όρο 2,3% αρσενικού και δεκαέξι αντικείμενα από το  El Malagon είχαν μια συγκέντρωση αρσενικού 1,7% (Lambert 1997)....ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ