Συνεχείς ανασκαφές του Μινωικού Συγκροτήματος στο Σίσσι Κρήτης



Μια ομάδα του Université Catholique de Louvain υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Λασιθίου και της Βελγικής Σχολής στην Αθήνα, με τη βοήθεια ειδικών και φοιτητών από πολλά ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, συνέχισε την ανασκαφή ενός μνημειώδους κτιρίου στο Κεφάλι - στο Σίσσι (Λασίθι, Κρήτη) κατά το καλοκαίρι του 2017.

Αεροφωτογραφία του συγκροτήματος στο Σίσι με επίκεντρο την ανακτορική αυλή.


Όλο το συγκρότημα χρονολογείται σε μεγάλο βαθμό στη Νεοανακτορική περίοδο του μινωικού πολιτισμού, περίπου το 16ο αι. π.Χ., και εγκαταλείφθηκε κοντά στο χρόνο κατά την έκρηξη της νήσου Θήρας , η τέφρα της οποίας βρέθηκε μέσα στο κτίριο.


Ξεκίνησε η ανασκαφή το 2015, επιτέλους πέτυχαν  την εκκαθάριση του επικαλυμμένου κεντρικού γηπέδου, το οποίο φαίνεται ότι έχει μέγιστο μέγεθος 16,50 με 33 μ.


Τελετουργικές εγκαταστάσεις και πλακόστρωτος διάδρομος που οδηγεί στην αυλή του Παλατιού 





Διάφορες τελετουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται πάνω και κατά μήκος αυτού του κεντρικού γηπέδου, το οποίο ήταν άμεσα προσβάσιμο από το εξωτερικό προς τα νοτιοδυτικά μέσω ενός λεπτού πλακόστρωτου διαδρόμου με τοίχους.

Θραύσματα τελετουργικού αγγείου, πιθανώς πυρήνα, από την Κεντρική αυλή του Παλατιού 
Η ανασκαφή αποκάλυψε περαιτέρω μεγάλα τμήματα των ανατολικών και δυτικών πτερύγων του συγκροτήματος. η τελευταία περιλαμβάνει επίσης μια κυκλική δεξαμενή συλλογής νερού με μια σχετική υπόγεια δεξαμενή.


Η ανασκαφή εντόπισε επίσης μια πρώιμη φάση της μυκηναϊκής εποχής (τέλη 15ου αι. .Χ.) μέσα στον οικισμό, ενώ συνεχίστηκε η εξερεύνηση του νεκροταφείου. 






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ