Σε εξέλιξη η αποκατάσταση της Στοάς του Φιλίππου Ε' στη Δήλο.



Στα τέλη του 2017 ολοκληρώθηκαν οι τρεις φάσεις της προκαταρκτικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος για την αποκατάσταση της Στοά του Φιλίππου Ε', δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού.





Το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 550.000 ευρώ, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων των Κυκλάδων και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Παύλος και Αλέξανδρος Κανελλόπουλος.


1. Ιερό Λιμάνι
2. Εμπορικά Λμάνια
3. Αγορά Κομπεταλιαστών
4. Στοά του Φιλίππου Ε'
7. Αγορά των Δηλίων
12. Ναός των Δηλίων45. Αγορά των Ιταλών
46. Ιερή Λίμνη
47. Λέοντες των Ναξίων
70. Ιππόδρομος
73. Στάδιο
86. Ιερό των Σύριων Θεών


Χτισμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, η επιβλητική στοά κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας το 210 π.Χ. προς τιμήν του Απόλλωνα.

1831-1838- Στοά του Φιλίππου Ε΄, Δήλος: Κάτοψη και σχεδιαστική αποκατάσταση κιόνων και τριγλύφων. Τμήμα επιγραφής: "ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙ".

 Έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 11 μέτρα και υποστηρίχθηκε κάποτε από 16 δωρικούς κίονες.


1794 - Κάτοψη κιόνων της κιονοστοιχίας και αναπαράσταση τμήματος της όψης της Στοάς του Φιλίππου Ε' στη Δήλο.

Η Στοά του Φιλίππου Ε' είναι ένα από τα πρώτα μνημεία που συναντά ο επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Βρίσκεται νότια του Ιερού του Απόλλωνα και, μαζί με τη Νότια Στοά, ορίζει τον Ιερό Δρόμο, ο οποίος καταλήγει στα Προπύλαια.


Σήμερα το κτίριο διατηρείται μόνο στο επίπεδο των θεμελίων του, αλλά διατηρείται ένας πλούτος αρχαίων αρχιτεκτονικών θραυσμάτων, γεγονός που θα διευκολύνει την αποκατάσταση.



Άποψη των ερειπίων της Στοάς του Φιλίππου Ε΄στη Δήλο. Στο βάθος διακρίνονται η Ρήνεια και η Τήνος.

 1830 - Το άντρο του Ηρακλή στο όρος Κύνθος στη Δήλο. Εικ. 2 Θραύσμα από το πόδι του αγάλματος του Απόλλωνα το οποίο μεταφέρθηκε στη Βρετανία καθ' υπόδειξη των συγγραφέων του τόμου. Εικ. 3: Κορμός από αρχαίο ανάγλυφο, που επίσης μεταφέρθηκε στη Βρετανία. Εικ.4:, 5, 6: Όψη, τομή και άκρο από καλυπτήρα κεραμίδα που βρέθηκε κοντά στη στοά του Φιλίππου Ε' στη Δήλο. Εικ. 7: Θραύσμα καλυπτήρος κεραμίδας από το ίδιο σημείο. Εικ. 8, 9, 10: Όψη, τομή και κάτοψη από καλυπτήρα κεραμίδα που βρέθηκε επίσης κοντά στη στοά του Φιλίππου Ε' . Εικ. 11: Θραύσμα κυματίου οροφής. Εικ. 12: Τομή δωρικού κίονα. Εικ. 13: Βωμός από τη Δήλο. Εικ. 14 και 15: Κάτοψη και όψη πεσσών που συνιστούσαν σύμπλεγμα κορινθιακών ημικιόνων. Εικ. 16, 17 και 18: Κάτοψη, όψη και τομή του άνω τμήματος ταφικού μνημείου από το νεκροταφείο της Ρήνειας. Εικ. 19: Θραύσμα από τάφο στη Ρήνεια.


1794 - Στοά του Φιλίππου Ε' στη Δήλο: κάτοψη κίονα, όψεις κίονα, κιονοκράνου, θριγκού και άνοψη γωνιακών προμόχθων καθώς και σχέδιο πλάγιας όψης κιονοκράνου.


Στοά του Φιλίππου Ε΄, Δήλος: Όψεις, κατόψεις και τομές καθ' ύψος αρχιτεκτονικών μελών θριγκού και κίονα.




Ο Φίλιππος Ε ήταν βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας από το 221 έως το 179 π.Χ.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ