Στις Συρακούσες στο αμφιθέατρο της ρωμαϊκής περιόδου όπου μέσα υπάρχει ελληνικός βωμός λαμβάνουν χώρα δρώμενα των νέων Ιταλών μαθητών
Οι μαθητές του Λυκείου των Συρακουσών διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες προς τιμή του Διός Ελευθερίου κάθε άνοιξη ,συνήθως τον μήνα Απρίλιο.
Εκεί στο αμφιθέατρο της ρωμαϊκής εποχής μαθητές από λύκειο των Συρακουσών το οποίο μάλιστα ονομάζεται Liceo (Λύκειο) Garagallo di Siracusa στις αρχές του μήνα και είναι η τρίτη φορά , εορτάζουν με αθλοπαιδιές τον Δία Ελευθέριο .
Αριστερά από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου έχει αποκαλυφθεί το ρωμαϊκό αμφιθέατρο και τα ερείπια ενός τεράστιου βωμού του Ιέρωνα όπου γίνονταν θυσίες στον Ελευθέριο Δία. Λέγεται ότι θυσίαζαν μέχρι και 450 βόδια κάθε φορά!... Εξού και τα δρώμενα των σημερινών μαθητών στον χώρο αυτό
Το εσωτερικό του Αμφιθεάτρου στο κέντρο του διακρίνεται ο βωμός του Ιέρωνα
Συρακούσες είναι η πόλη όπου δίδαξε ο Πλάτων και μεγαλούργησε ο Αισχύλος, η πόλη όπου έζησαν ο Πίνδαρος και ο Αρχιμήδης. Εδώ ελέχθη το « Εύρηκα» και το «μη μου τους κύκλους τάραττε» από τον Αρχιμήδη. Ο μεγάλος Έλληνας σοφός της αρχαιότητας Αρχιμήδης παρέμεινε σχεδόν όλη του τη ζωή στις Συρακούσες και θανατώθηκε από τους Ρωμαίους, όταν κατέκτησαν την πόλη (212 π.Χ.) παρά την διαταγή του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκελου να μην τον πειράξουν.Άποικοι από την Κόρινθο το 735 π.χ. ίδρυσαν τις Συρακούσες. Οι άποικοι αρχικά εγκαταστάθηκαν στο νησάκι της Ορτυγίας. Ύστερα επεκτάθηκαν στην απέναντι στεριά, δημιουργώντας νέους οικισμούς και αποικίες. Την κλασσική εποχή οι Συρακούσες αποτελούνταν από πέντε αστικά κέντρα: Την Ορτυγία, την Αρχαδλίνη, την Τύχη, την Επίπολη και την Νεάπολη.
Οι Μαθητές στον χώρο
Οι αθλοπαιδιές λαμβάνουν χώρα
Έχουν κάνει προετοιμασία με ρουχισμό της εποχής πλάι στον βωμό του Διός Ελευθερίου
Τελετουργίες προς τιμή του Διός από τους μαθητές του ιταλικού λυκείου
Η ανάρτηση προαναγγελία των αγώνων
Ίσως οι σημερινοί κάτοικοι αισθάνονται ο΄τι οι ρίζες τους σχετίζονται με τις ελληνικές ή τουλάχιστον εκτιμούν την πνευματική συγγένεια με τον Ελληνικό πολιτισμό .
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ