Μια σπουδαία ανακάλυψη : Βρέθηκε κομμάτι που έλειπε από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων


Νέα τρομερή ανακάλυψη έγινε σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο στο Αιγαίο. Πρόκειται ίσως για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια,πάντα κατά τον ισραηλινό τύπο .
Έτσι λοιπόν, επιστήμονες  πιθανολογούν ότι  είναι ένα χαμένο κομμάτι από τον περίφημο αρχαίο υπολογιστή των Αντικυθύρων και βρέθηκε στα Ελληνικά νερά.
     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 






Η ακτινογραφία που έγινε, φαίνεται να δείχνει το χαμένο κομμάτι που λείπει από τον« Μηχανισμό των Αντικυθήρων» έχοντας απεικόνιση έναν Ταύρο.



Πρόκειται για τον πρώτο υπολογιστή που κατασκεύασε ο άνθρωπος και το γεγονός αυτό, έχει κεντρίσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Πρόκειται για έναν περίπλοκο προηγμένο αναλογικό «υπολογιστή» που βρέθηκε σε ναυάγιο πριν πολλά χρόνια.


Οι δύτες ανακάλυψαν ένα εξελιγμένης τεχνικής γρανάζι, που φέρει μια εικόνα Ταύρου και πιθανολογούν ότι είναι το κομμάτι που λείπει από το μηχανισμό .


 Η ανάλυση ακτίνων Χ δείχνει ότι ο δίσκος φέρει την χαρακτική αποτύπωση  Ταύρου . Θα είναι δύσκολο να αποδείξουμε τι ακριβώς είναι ο δίσκος του Ταύρου: μέρος του αρχικού μηχανισμού των Αντικυθήρων, μέρος ενός δεύτερου μηχανισμού, αν υπήρχε κάποιος ή κάτι άλλο εξ ολοκλήρου διαφορετικό .Με βάση τα στοιχεία μέχρι τώρα, μοιάζει ακριβώς με άλλα μέρη του μηχανισμού, τα οποία σαφώς έχουν βρεθεί ελλιπή. Με βάση τη χάραξη του ταύρου που μπορεί να δει κάποιος με τη σάρωση, μπορεί να είναι η ταχύτητα που προέβλεπε τη θέση του αστερισμού του Ταύρου.


Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» ανακαλύφθηκε το 1901, από Έλληνες σφουγγαράδες δύτες.

Οι ίδιοι όπως ήταν φυσικό δεν κατανόησαν αμέσως για το τι ακριβώς επρόκειτο τότε. Χρειάστηκαν δεκαετίες και χρήση προηγμένης τεχνολογίας ακτίνων Χ για τους επιστήμονες για να συνειδητοποιήσουν ότι πρόκειται για τον πρώτο ανθρώπινο υπολογιστή, μια θαυμάσια προηγμένη εξελιγμένη αναλογική αριθμομηχανή που αποτελείται από δεκάδες  γρανάζια σε σύζευξη

Ο μηχανισμός μπορούσε να υπολογίσει τις κινήσεις του ήλιου και του φεγγαριού, να προβλέψει τις εκλείψεις και τις ισημερίες, ενώ χρησιμοποιούνταν για την παρακολούθηση των πλανητών του ηλιακού συστήματος, των αστερισμών και πολλά άλλων.

Δεν μάθαμε ποτέ πόσα γρανάζια είχε ο αρχικός «Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε προβλέψεις ειδικών και κυμαίνονται από 37 έως πάνω από 70. Για λόγους σύγκρισης, τα πιο προηγμένα ελβετικά ρολόγια έχουν τέσσερα γρανάζια.

Το 2014 και το 2015 οι καταδυόμενοι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο χάλκινα δόρατα, μήκους δύο μέτρων, αλλά δεν ήταν όπλα πολέμου. Ήταν μέρος των γλυπτών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα δύο δόρατα έχουν διαφορετικό στυλ: το ένα είναι ώς οπλισμός για μάχη και τρύπημα και το άλλο είναι ελαφρύ για ρίψη.

Όσο για το πλοίο που μετέφερε τον Μηχανισμό, ήταν τεράστιο, φορτωμένο με πολύτιμο φορτίο.


«Στην δεκαετία του ’70, ο περίφημος εξερευνητής Ζακ Κουστώ και η ομάδα του,ανακάλυψαν μερικά κομμάτια από το κέλυφος του μηχανισμού”,  δήλωσε ο Δρ Brendan Foley του Πανεπιστημίου Lund στην ισραηλινή εφημερίδα  Haaretz. /Philippe Bohstrom



Το 2012, δύτες ανακάλυψαν στο ναυάγιο εκατοντάδες τεχνουργήματα, όπως δύο ογκώδη χάλκινα δόρατα, την  χάλκινη αναπαράσταση ενός βραχίονα, άλλα κομμάτια από μάρμαρο και χάλκινα αγάλματα, μωσαϊκό, κομμάτια έπιπλα, μπλε πιόνια παιχνιδιών, καπάκι σαρκοφάγου, χρυσά δαχτυλίδια και ασημένια νομίσματα.



Μιλώντας για απίστευτες  τεχνολογικές ικανότητες των Ελλήνων εκείνη την εποχή , η πρόσφατη απεικόνιση με ακτίνες Χ ενός χάλκινου αγάλματος που ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθήρων από την ομάδα του Cousteau το 1976 αποκάλυψε μια μηχανική συσκευή μέσα στην κυκλική βάση αγάλματος , που προφανώς περιστρέφει το άγαλμα όταν γυρίσει κανείς  ένα κλειδί. Αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Το άγαλμα χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., σύγχρονο ή ίσως παλαιότερο από το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα μιας συσκευής περιστρεφόμενης μηχανικά με γεωμετρικό τρόπο.


Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Γνωστός ως ο πρώτος υπολογιστής της ιστορίας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα περίπλοκο σύστημα αποτελούμενο από εργαλεία που χρονολογούνται από το 60 π.Χ. και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίες Έλληνες για την χαρτογράφηση της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών.
Ο αστρονομικός αυτός υπολογιστής 2.000 ετών ενδέχεται να είχε και άλλη μια χρήση: την πρόβλεψη του μέλλοντος, λένε ερευνητές…

Πότε ανακαλύφθηκε

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης.

Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανάμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο.



Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Στις 17 Μαΐου 1902, ο Βαλέριος Στάης, αρχαιολόγος και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου, πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.

Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια, και μάλιστα πολύ πολύπλοκο. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο και είχε ξύλινο πλαίσιο. Έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε.

Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής, όσο και ψηφιακός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει και απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, τις φάσεις της σελήνης.

Μπορούσε να εμφανίσει τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης βασιζόμενος στον βαβυλωνιακό κύκλο του Σάρου. Τα καντράν του απεικόνιζαν επίσης τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα ελληνικό βασισμένο στον Μετωνικό κύκλο* και ένα αιγυπτιακό, που ήταν και το κοινό «επιστημονικό» ημερολόγιο της ελληνιστικής εποχής, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές προέβλεπε ακόμη και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων!

*Μετωνικός κύκλος: Σεληνιακός κύκλος, ή κύκλος Σελήνης ονομάζεται η περίοδος 235 συνοδικών μηνών (Σελήνης), η οποία και είναι ίση προς 19 περίπου τροπικά έτη των 365,25 ημερών. Η περίοδος αυτή ονομάζεται επίσης Κύκλος του Μέτωνος προς τιμή του Μέτωνος που την ανακάλυψε. Συγκεκριμένα ο αρχαίος Έλληνας Μέτων ο Αθηναίος (περί το 433 π.Χ.)

Οι παλαιότερες απόψεις που έχουν παρουσιασθεί (κυρίως πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για πιθανές χρήσεις με το όργανο αυτό είναι: αστρολάβος, ή δρομόμετρο, ή αναφορικό ρολόι, ή πλανητάριο, ή αστρονομικό ναυτικό ρολόι ή πλοογνώμονας της αρχαιότητας. Όλες αυτές οι χρήσεις δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενες.

Μιλάμε ουσιαστικά όμως για έναν μηχανισμό που άλλαξε και αλλάζει συνεχώς την σύγχρονη τεχνολογία, καταδεικνύοντας παράλληλα το τεράστιο τεχνολογικό επίπεδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν φτάσει σε θαυμαστό επίπεδο, σε σύγκριση με το σήμερα.

Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα πρέπει να μας δώσει το έναυσμα ως λαό, να κατανοήσουμε ότι πρέπει και οφείλουμε να γίνουμε κάποτε αντάξιοι των ένδοξων προγόνων μας που έγραφαν παγκόσμια ιστορία. ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ www.pentapostagma.gr/ ΚΑΙ www.haaretz.com

           ΕΠΙΣΗΣ           












ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ