Ιστορική απόφαση ...Θα γίνει αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα...!


Το «πράσινο φως» στη μελέτη για την αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα, έδωσε το ΚΑΣ με μια ιστορική του απόφαση!
Ως μια «συνεδρίαση πολύ μεγάλης σημασίας» χαρακτηρίστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αυτής της περασμένης Τρίτης καθώς, όπως επισημάνθηκε, βαίνει προς ολοκλήρωση μια προσπάθεια που κρατά πάνω από τρεις δεκαετίες: Η αποκατάσταση του βόρειου τοίχου του σηκού του Παρθενώνα.



Στους αρχαίους ελληνικούς ναούς, σηκός ονομαζόταν ο κύριος εσωτερικός χώρος (όπως φαίνεται στην πιο πάνω φωτογραφία ) όπου φυλασσόταν το άγαλμα του θεού (ή της θεάς) στον οποίο ήταν αφιερωμένος. Στην περίπτωση του Παρθενώνα, στο μέρος αυτό φυλασσόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας και είχε κολοσσιαίες διαστάσεις.

Από την τελευταία αποκατάσταση στον Ιερό Βράχο φωτ :ΑΡΧΕΙΟΥ 

«Η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ μεγάλης σημασίας γιατί μέσα από την υλοποίηση των μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του σηκού θα έχουμε ανασύσταση των όψεων, ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη νεότερη ιστορία του Παρθενώνα», σημειώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

  • Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου (δηλαδή, όταν αναστηλωθούν και οι δυο μακριές πλευρές του σηκού, δηλαδή η βόρεια και η νότια), η γεωμετρία του κτιρίου θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, «θα φανεί η ταυτότητα και η ιστορία του μνημείου, ενώ ο μέσος επισκέπτης θα έχει αντίληψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του», όπως ειπώθηκε από μέλος του ΚΑΣ.

 «Η μελέτη επιχειρεί την επαναφορά πλήθους λίθων που βρίσκονται κάτω στη γη, περίπου 250, και ενδεχομένως η πρόταση που θα εγκριθεί να έχει επιπτώσεις στην αναστήλωση των μνημείων στη χώρα», ειπώθηκε από την αρμόδια διεύθυνση.

Από την τελευταία αποκατάσταση στον Ιερό Βράχο φωτ :ΑΡΧΕΙΟΥ 


      ΣΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ :Ελάχιστη η δυνατή αποκατάσταση


"Οσο περισσότερο αναστηλωθεί η εξωτερική πλευρά των μακρών τοίχων, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να ξαναχτιστεί, με σημερινά μάρμαρα, η εσωτερική τους πλευρά, ενώ ο δυτικός διαχωριστικός τοίχος όσο περισσότερο ξαναχτιστεί, άλλο τόσο θα προσθέσει στη μείωση της αυθεντικότητας του ναού".
  • Αυτό το δίλημμα απασχόλησε την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και το ΚΑΣ στην προχτεσινή του συνεδρίαση, όπου τελικώς εγκρίθηκε η προμελέτη του αρχιτέκτονα Νίκου Τογανίδη για τη μερική αναστήλωση των μακρών τοίχων (βόρειου και νότιου) του σηκού του Παρθενώνα.Σύμφωνα με το "Χάρτη της Βενετίας", η αναστήλωση πρέπει να διατηρεί την αυθεντικότητα του αρχαίου, μαζί με την ιστορική του αξία.

Από το 1687 (ανατίναξη του Μοροζίνη) και έκτοτε ο σηκός του Παρθενώνα ελάχιστα δίνει την αίσθηση του επιμήκους κλειστού χώρου, αφού στερείται βασικών στοιχείων, όπως ολόκληρος ο δυτικός διαχωριστικός τοίχος και μεγάλα τμήματα των δύο πλευρικών τοίχων.

Εξάλλου, σε πολλές λιθόπλινθους έχουν εξαφανιστεί εκείνα τα αναγνωριστικά στοιχεία που θα επέτρεπαν την επανατοποθέτησή τους στις ακριβείς τους θέσεις.Θεωρείται αδύνατη η επαναφορά του σηκού στην αρχική του διάταξη, αλλά δυνατή η βελτίωση της παρούσας κατάστασης, ώστε ο επισκέπτης να έχει την αίσθηση ενός χώρου οριζόμενου από τέσσερις πλευρές,με θυσίες βέβαια σε βάρος της αυθεντικότητας.



Αρχικά θα αποκατασταθεί η πρώτη σειρά των μακρών τοίχων και οι ορθοστάτες,ενώ για τις συμπληρώσεις θα χρησιμοποιηθεί λευκό πεντελικό μάρμαρο. Στα υπόλοιπα σημεία των τοίχων θα γίνουν οι ελάχιστες δυνατές συμπληρώσεις για την έδραση των λίθων της ανωδομής που θα επανατοποθετηθούν στο μέλλον.

Από την τελευταία αποκατάσταση στον Ιερό Βράχο φωτ :ΑΡΧΕΙΟΥ 

Η περαιτέρω αναστήλωσή του, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ και μέλος του ΚΑΣ, Χ. Μπούρας, "θα εξαρτηθεί από την πολιτική των μνημείων" και από το αν μελλοντικά θα είναι επισκέψιμο το εσωτερικό του ναού. Εάν στο μέλλον αποφασιστεί εκτενέστερη τοποθέτηση των αυθεντικών λίθων, ο Χ. Μπούρας δεν απέκλεισε την πιθανότητα της κατά προσέγγιση τοποθέτησης, δηλαδή της "παρατοποθέτησης", ύστερα από απόφαση της ΕΣΜΑ.



Μετά την έγκριση της προμελέτης τέθηκε το ερώτημα "πότε θα αρχίσει το έργο;".Ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ πιστεύει ότι "με αυτούς τους ρυθμούς τα έργα στην Ακρόπολη θα ολοκληρωθούν κατά το 2030-2050, αφού δουλεύουν περίπου 40 μαρμαροτεχνίτες, ενώ θα μπορούσαν να εργάζονται 400".Για άλλη μια φορά από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος, υποσχέθηκε ότι "θα επιληφθεί του θέματος".


         ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ      ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ














ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ