Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει δώδεκα κλεμμένες θρησκευτικές εικόνες στην Ελλάδα


ΕΙΚΟΝΑ ΒΑΠΤΙΣΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΙΣΟΚΟΥ- ΠΙΣΩ ΟΨΗ


​Εικόνα, 19ου αιώνα,  με παράσταση τη Βάπτιση του Χριστού που είχε κλαπεί από το δωδεκάορτο του  τέμπλου της Ιεράς Μονής της Κοίμησης της Θεοτόκου Βισοκού στον Καλουτά, του Κεντρικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, επεστράφη στις 31 Ιουλίου 2020.  Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες (τρεις δεσποτικές και οκτώ δωδεκαόρτου).

Η εικόνα της Βάπτισης εντοπίσθηκε τον Ιούνιο 2017, από αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, να πωλείται σε γκαλερί του Λονδίνου. Μετά από άμεση κινητοποίηση και αγαστή συνεργασία των συναρμοδίων Υπηρεσιών, με τη συνδρομή της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, η εικόνα αποσύρθηκε από τον κατάλογο των προς πώληση έργων. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έδωσε εντολή στη γκαλερί να κρατήσει το έργο, με μεσεγγύηση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να αποδειχτεί η  ταύτισή της με την κλεμμένη εικόνα από το μοναστήρι της Ηπείρου.


Εικόνα, 19ου αιώνα,  με παράσταση τη Βάπτιση του Χριστού .

Καταλυτική για την ταύτιση υπήρξε η φωτογραφία της πίσω όψης της εικόνας, όπως είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της γκαλερί. Αποκαλυπτόταν ότι ο φορέας της εικόνας της Βάπτισης είναι σε δεύτερη χρήση. Η πίσω όψη φέρει απολεπισμένες παραστάσεις αγίων, σε διάχωρα, τα οποία παραπέμπουν σε τμήμα επιστυλίου τέμπλου.
Η σχετική έρευνα απέδειξε ότι η εικόνα της Βάπτισης είναι ζωγραφισμένη στον ίδιο τεμαχισμένο φορέα που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία άλλων δύο εικόνων, οι οποίες είχαν κλαπεί από το ίδιο μνημείο.
Η μία εντοπίσθηκε σε άλλη γκαλερί στο Λονδίνο και επαναπατρίσθηκε στις 13 Απριλίου 2011, ενώ η δεύτερη ανακτήθηκε κατόπιν κατάσχεσης εντός ελληνικού εδάφους. Η πίσω όψη τους αποτελεί συνέχεια αυτής της εικόνας της Βάπτισης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού την Τρίτη, τα 12 εικονίδια επιστράφηκαν στις 31 Ιουλίου, αφού οι ελληνικές και βρετανικές αρχές συνεργάστηκαν για την επιστροφή τους, με τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο."Η εικόνα του Βαπτίσματος εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2017, από έναν αρχαιολόγο που εργάζεται για τη Διεύθυνση Επαλήθευσης και Προστασίας Πολιτιστικών Προϊόντων, σε πώληση σε μια γκαλερί στο Λονδίνο. Μετά την άμεση κινητοποίηση και τη στενή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών, με τη βοήθεια της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, η εικόνα αποσύρθηκε από τη λίστα των έργων προς πώληση », ανέφερε το υπουργείο.



ΕΙΚΟΝΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ - ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ- ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ

Ο επαναπατρισμός ενός ακόμη κλεμμένου εκκλησιαστικού κειμηλίου από την περιοχή της Ηπείρου, τα μνημεία της οποίας επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την τελευταία εικοσιπενταετία από οργανωμένα κυκλώματα που δρούσαν στην περιοχή, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα επαναπατρισμών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, είκοσι μία (21) εικόνες εντοπίστηκαν, διεκδικήθηκαν και επαναπατρίστηκαν από το 2009 ως σήμερα.


ΕΙΚΟΝΑ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ - ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΙΣΑ - ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΟΨΗ

Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί  η διεκδίκηση δύο δεσποτικών εικόνων από την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Μακρίνο Ανατολικού Ζαγορίου Ιωαννίνων, οι οποίες  εντοπίστηκαν τον Απρίλιο του 2020 να πωλούνται από οίκο δημοπρασιών, στη Γερμανία. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό τους. ΕΚ ΤΟΥ ΥΠΟΑ








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ