Πομπηία: Στο «φως» τα λείψανα δύο ανδρών - Ο πλούσιος και ο σκλάβος μαζί«Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους».


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πολύ καλά διατηρημένα λείψανα δύο ανδρών οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του ηφαιστείου που κατέστρεψε ολοσχερώς την αρχαία πόλη της Πομπηίας το 79 μΧ, ανακοίνωσε στις 21 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.
Ο ένας εξ αυτών ήταν πιθανόν ένας άνδρας υψηλού στάτους, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, που έφερε ίχνη μάλλινου μανδύα κάτω από τον λαιμό του.
Ο δεύτερος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αποτελεί ένδειξη ότι ήταν σκλάβος, ο οποίος έκανε βαριές χειρωνακτικές εργασίες.Τα λείψανα βρέθηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της Πομπηίας, του διασημότερου θέρετρου της αρχαίας Ρώμης, σε υπόγειο θάλαμο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών σε μια έπαυλη.Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γεμίστηκαν με γύψο, τον οποίο άφησαν να σκληρύνει, για να αποκαλυφθεί το περίγραμμα του σώματός τους.

«Τα δύο θύματα πιθανόν αναζητούσαν καταφύγιο, όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα στις 9 το πρωί», δήλωσε ο Μάσιμο Οσανά, ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου.«Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους».
Οι ανασκαφές συνεχίζονται, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας παραμένει κλειστός στο πλαίσιο

https://www.huffingtonpost.gr/ Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC,ASSOCIATED PRESS