Τα Σερβικά Τελωνεία βρίσκουν 2.000 ιστορικά αντικείμενα κρυμμένα σε φορτηγό- ΦΩΤΟ.




Συνολικά 2.113 αντικείμενα που τα Σερβικά τελωνεία περιέγραψαν ως «μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία» κατασχέθηκαν από ένα φορτηγό στη συνοριακή διέλευση Σρπσκα Κρντζά μεταξύ Σερβίας και Ρουμανίας την Τρίτη.


Τα Σερβικά τελωνεία βρίσκουν 2.000 ιστορικά αντικείμενα κρυμμένα σε φορτηγό


Τα Σερβικά Τελωνεία δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τα εμπορεύματα που αναφέρονται στην τελωνειακή τεκμηρίωση, το φορτηγό, το οποίο είχε ρουμανική πινακίδα κυκλοφορίας και οδηγούταν από έναν Σέρβο 46χρονο πολίτη, μετέφερε παρκέ από την Ουκρανία στη Σερβία.
Ο οδηγός, όταν ρωτήθηκε τι άλλο είχε στο φορτηγό, είπε ότι μετέφερε μόνο δύο σακούλες γλυκά και δύο γλάστρες.



«Κατά τη διάρκεια μιας λεπτομερούς επιθεώρησης του οχήματος, προσδιορίστηκε ότι η καμπίνα του φορτηγού και η πλαϊνή εργαλειοθήκη ήταν γεμάτα από αδήλωτα αντικείμενα από διάφορες περιόδους: την Εποχή του Χαλκού, τη Βυζαντινή περίοδο και τον Μεσαίωνα, αλλά και αντικείμενα από  Σλάβους και Κέλτες », ανέφερε μια δήλωση του Τελωνείου.



«Δεδομένου του μεγέθους και της ποικιλομορφίας της συλλογής, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η τιμή χωρίς αξιολόγηση από ειδικούς και όλα τα στοιχεία θα παραπεμφθούν για ανάλυση. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι έχουν μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική αξία », πρόσθεσε.




Μετά την ανακάλυψη των αντικειμένων, ο οδηγός είπε στους τελωνειακούς υπαλλήλους ότι συμφώνησε να τα μεταφέρει από την Ουκρανία στη Σερβία έναντι μικρής αμοιβής και ότι του είπαν ότι κάποιος θα επικοινωνήσει μαζί του μετά την άφιξή του στη χώρα.

Τα Σερβικά τελωνεία βρίσκουν 2.000 ιστορικά αντικείμενα κρυμμένα σε φορτηγό



Κατά τα άλλα οι Ουκρανοί ....

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες μετά την τριμερή προεδρία του Σέρβου μέλους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, προκάλεσε διαμάχη όταν παρουσίασε μια αρχαία επιχρυσωμένη Ορθόδοξη εικόνα στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη χώρα στις 14 Δεκεμβρίου.
Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη παραπονέθηκε ότι η 300χρονη εικόνα ήταν «αντικείμενο της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς» που πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει προέλθει από ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Ρωσίας.
Στις 23 Δεκεμβρίου, η Ρωσία παρέδωσε την εικόνα στην πρεσβεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Μόσχα.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ