2.500χρονος ναός της Αφροδίτης που ανακαλύφθηκε στη δυτική Μ Ασία
Μια ομάδα επήλυδων επιστημόνων και αρχαιολόγων ανακάλυψαν τα ερείπια ενός Ελληνικού ναού της Αφροδίτης 2.500 ετών στη χερσόνησο Βούρλα- Κισσός (Urla-Cesme) στα δυτικά της Μ.Ασίας.
Ως αποτέλεσμα της προβολής της ανασκαφής μιας έκτασης 1.600 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτει τμήματα των περιοχών Βούρλα (Greek Vourla), Cesme Κισσός (Greek Kyssos) και Τέος (Greek Teos) της Σμύρνης, 35 ανθρώπινοι οικισμοί προϊστορικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων 16 από τους στα τέλη της Νεολιθικής περιόδου, αποκαλύφθηκαν.
Μιλώντας σε ειδησεογραφικό πρακτορείο των επήλυδων , μία έπηλυς αρχαιολόγος από κάποιο Πανεπιστήμιο της περιοχής η οποία ηγείται των ανασκαφών, δήλωσε ότι ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο 2.500 ετών όπου ανακαλύφθηκε ο ναός της Αφροδίτης εδώ ,στην δυτική Μ.Ασία
Αρχιτεκτονικά ερείπια του ελληνικού ναού της Αφροδίτης 2.500 ετών
«Κατά τον έλεγχο της επιφάνειας, εντοπίσαμε τον Ναό της Αφροδίτης που ανάγεται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι μια συναρπαστική και εντυπωσιακή ανακάλυψη », σημείωσε ο ένας επήλυδας αρχαιολόγος
Παρατήρησε επίσης ότι τα πρώτα ίχνη του ναού ανακαλύφθηκαν το 2016 και ανακοινώθηκαν σε ένα αρχαιολογικό περιοδικό.
Γενική άποψη των Βούρλων στη Σμύρνη
Εφιστώντας την απειλή που δημιουργούν οι παράνομοι κυνηγοί θησαυρών και η αστικοποίηση στους ιστορικούς χώρους, η αρχαιολόγος είπε ότι η ομάδα της συνεργάστηκε με τους ντόπιους για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών.
Η χερσόνησος είναι μια γεωγραφία όπου βρίσκονται τέσσερις πόλεις-κράτη της Ιωνίας, ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ιστορίας της Μ.Ασίας. Αδιάκοπες ανασκαφές συνεχίζονται στις Ερυθρές στις Κλαζομενές και στην Τέος από τη δεκαετία του 1970 και η έρευνα συνεχίζεται στην Λέβεδο (Η Λέβεδος ήταν αρχαία πόλη της Ιωνίας, χτισμένη στην νότια πλευρά της χερσονήσου της Ερυθραίας δυτικά της Κολοφώνας. Η πόλη χτίστηκε τον 11ο αιώνα π.Χ. την περίοδο του πρώτου ελληνικού αποικισμού από Ίωνες που προέρχονταν πιθανόν από την Αττική). Εκτός από αυτές τις πόλεις που ιδρύθηκαν την 1η χιλιετία π.Χ., η ιστορία της χερσονήσου είναι πολύ βαθύτερη. Μέχρι σήμερα, 32 αρχαιολογικοί χώροι που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Περίοδο έχουν τεκμηριωθεί στην εν λόγω περιοχή. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αρχαιολογικό δυναμικό της περιοχής είναι πολύ υψηλό.
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ