Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε Ελληνική επιγραφή της βυζαντινής περιόδου .



Μια πέτρα που φέρει επιγραφή στα ελληνικά από το τέλος της βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα όρια του Εθνικού Πάρκου Nitzana στο Negev. Η επίπεδη, στρογγυλή πέτρα, γ. 25 εκ. σε διάμετρο, χρησιμοποιήθηκε ως ταφόπλακα σε ένα από τα νεκροταφεία που περιβάλλουν τον αρχαίο οικισμό.
 Η πέτρα βρέθηκε από έναν εργάτη από την Αρχή Πάρκων και Φύσης του Ισραήλ κατά τον καθαρισμό και την προετοιμασία φυσικών μονοπατιών στο Εθνικό Πάρκο Nitzana. Η πέτρα ήταν στο πλάι του μονοπατιού όταν παρατηρήθηκε από τον David Palmach, διευθυντή του Εκπαιδευτικού Χωριού Nitzana, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ήταν μια επιγραφή. 



Ο Palmach φωτογράφισε και το συνέλεξε για να αποτρέψει τη λεηλασία του. Επίσης, επικοινώνησε με την Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ και την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και η επιγραφή μεταφέρεται εκεί. Η επιγραφή αποκρυπτογραφήθηκε από τον Δρ Leah Di Segni του Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ και αναφέρεται στην «Ευλογημένη Μαρία, η οποία έζησε μια άψογη ζωή» και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου. Η πέτρα χρονολογείται από τα τέλη του έκτου - αρχές του έβδομου αιώνα μ.Χ. 

 


Σύμφωνα με τον Tali Erickson-Gini της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, «η Nitzana είναι γνωστή ως βασικός αρχαιολογικός χώρος  για την έρευνα για τη μετάβαση μεταξύ των βυζαντινών και των πρώτων ισλαμικών περιόδων. Κατά τον πέμπτο και έκτο αιώνα μ.Χ., η Νιτζάνα λειτούργησε ως κέντρο για τα χωριά και τους οικισμούς της περιοχής. 

Μεταξύ άλλων, είχε ένα στρατιωτικό φρούριο καθώς και εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν οδικό σταθμό που εξυπηρετούσε χριστιανούς προσκυνητές που ταξιδεύουν στη Μονή της Αγ. Αικατερίνης , τους οποίους οι πιστοί θεωρούσαν ως τοποθεσία του Όρους Σινά. 
Σύμφωνα με τον Δρ Erickson-Gini, η Nitzana ιδρύθηκε ήδη από τον τρίτο αιώνα π.Χ. ως οδικός σταθμός Ναβαταίων Nabatean σε μια μεγάλη εμπορική οδό και ο τόπος κατοικήθηκε κατά διαστήματα για περίπου 1300 χρόνια, έως ότου εγκαταλείφθηκε τον δέκατο αιώνα μ.Χ. και το όνομα ξεχάστηκε. Αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο της δεκαετίας του 1930 ανακάλυψαν ένα αρχείο πάπυρου και ανακαλύφθηκε ξανά το όνομα «Nessana». Το πέτρινο εύρημα, με την ονομασία του αποθανόντος ως Μαρία, ενώνει άλλες πέτρες για την τελετή των χριστιανών που θάφτηκαν στις εκκλησίες και τα νεκροταφεία γύρω από τη Νιτζάνα, που έχουν ανακαλυφθεί σε ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο Ben Gurion του Negev, μεταξύ άλλων.



Ο Αρχαιολόγος της Νότιας Περιφέρειας του Ισραήλ Αρχαιολόγος Πάμπλο Μπέτζερ λέει, «Σε αντίθεση με άλλες αρχαίες πόλεις στο Negev, πολύ λίγα είναι γνωστά για τους χώρους ταφής γύρω από τη Nitzana. Η εύρεση οποιασδήποτε επιγραφής όπως αυτή μπορεί να βελτιώσει τον ορισμό μας για τα όρια των νεκροταφείων, βοηθώντας έτσι στην ανοικοδόμηση των ορίων του ίδιου του οικισμού, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. " 

© ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ